19 December 2009

Ada sesuatu yang kamu boleh mulakan sekarang :)

yes..
jika selama ni tiap kali raya haji datang, kamu rasa terkilan sebab tak dapat buat kurban kerana tak cukup duit atau masih belajar atau etc2 pelbagai sebab yang menyebabkan kamu terkilan..

sekarang sudah mula tahun baru, awal muharram. Maka apa kata kamu simpan duit RM1 tiap hari. InshaAllah by the time untuk kurban, kamu boleh guna that money untuk ibadah itu.

kan kan kan...

12 December 2009

hopefully this wud encourage you

For many of us here, the semester is just started. For some of us there, the semester will be started few weeks later (as most of us are still studying). But what we are sure is, the Islamic new calendar for a new year will be coming soon, the month of Muharram. Just a week ahead. InshaAllah, jika dipanjangkan usia. Ameen.

The examination result is out. Moreover, we already know how far or how less we strive for the previous semester, or all this while. Not to see the result as an indicator, but the effort you gave in.

Since our academic is our priority now (no need to mention our religion etc, thats already an obligation, u understand what i mean.. :P ), I would like to request from all of us, to renew the spirit, to correct what is wrong, since you are capable to make action on it. Bersempena Muharram lah kalau nak katanya, if you ever need something to be as an indicator for your new spirit. As a reason maybe, or anything you would like it to be. As u wish. "kama tuhib" kata orang di middle east.

Rasa tak bersemangat sebelum ni, rasa malas, takde mood, bosan dan sebagainya yang tak best berada dalam diri dalam konsep menuntut ilmu ini, let us channel them back to the right path. To fight with it, not to let them be the King, or the Queen of yourself :D

The only person who could change you, is YOU.

If only those things (rasa malas, takde semangat, penat, bosan, susah sangat, men facebook 24jam etc) that lead you to drop down, or not to excell academically, that's the things which no other words to say, but is nothing compared to other big problems which are beyond your control.

These things, even thou you see them, as something which really hard to cater, but they are still under your control. Isnt it..? You are the one, the only one who capable to choose either to
let them get over you, or to overcome/bear with them. What you choose, you get back.

You are lucky enough my friends, you only have those things which bothering you around. You yourself. Again i say, rasa malas, rasa tak semangat, rasa bosan, rasa penat, rasa macam terlalu banyak dan komplikated nak stady etc...dan pelbagai perasaan yang tak best yang mengganggu ke-semangatan untuk excel in study. Why did I say ONLY, coz, they are something you could control, they are under your control. You can choose to change, you can choose to fight over them. Believe me ^_^

Thus, apa lagi yang kita masih mahu tangguh2 dan amik masa untuk termenung dan berfikir. Kenapa perlu kita amik masa untuk merenung nasib sedangkan kita mampu mengerah diri kita untuk bangun dan merubahnya. Right...?
Mungkin kamu terasa macam terpaksa buat sesuatu yang our own body refuse to, tapi bila lepas buat akan dapat kepuasan, for what you gain.

I said this to you...kerana semua ni under your control. Kamu boleh atasi dengan kemahuan diri sendiri. You are lucky, coz you cud renew the actions. But there are people who cant do anything, for things that are bothering them, because it is beyond their control.

For me, when other people going to renew their spirits for their academic every start of semester, or new year etc, I just can stand still, bear with what God give me, the sickness, which always make me stuck to excel academically. This is not to gain your sympathy, but for you to open up your eyes, to be grateful for things you can change, for thing which are in your hand.

For me, the sickness is just okay, but i cannot stand when it stuck me to revise :D Even, that's not something too big for me, as I feel, the pressure from the environment to a sick person like me, is more cruel than that. It is worst than I cannot study during the examination period etc. The environment, the people.
And I really wish the lecturers have better words to say to me rather than "You can just stop studying" or "postponed your study, extend your semester".

It's okay if they did not understand me, or treat me as a normal people like other students, but I cannot bear if they get my spirits down. I am trying hard to bear with the 24hours-pain, I am fighting to get an academic certificate with this terrible condition of mine, and I am striving to act so normal, in this university.
I just need the support from the community for me to go on bear with the pain, not a sympathy nor a pressure to destroy my spirits~!

So people, think again. If you were to choose, "to fight for your study with pain + malas" or just "to fight only with the rasa malas"...which one is better?
Think again. Be grateful.

note: just sumting to share with

2 December 2009

bagaimana hatinya jika kau mau tahu

seorang anak
yang mencungkil hati ibunya
untuk dijadikan santapan
berlari sambil membawa bersama
hati ibu yang telah dicungkil tadi

anak itu
tiba-tiba terjatuh
hati yang tergenggam di tangan juga terjatuh
penuh bersalut pasir

hati ibu
yang telah jatuh dan kotor bersalut pasir itu
terus bertanya,
"Cederakah kamu anakku..?"

begitulah hati ibumu
hati ayahmu
terhadapmu duhai anak

begitulah hati mereka
andai kamu mahu tahu.

29 November 2009

someone is watching over us

"Lawa giler lampu tuh." Kata kami.

tiba-tiba terdengar satu suara kecil di belakang.

"Hey, tak baek cakap giler."

"Gulp..." Telan air liur jelah kami.

Tatau mana datang, but she will always be there every time any of us tersalah cakap 'giler', walaupun ia sekadar nak menguatkan sesuatu perkara :D haih si kecil neh..wiwiwi

_______________________

Kalian biasa lihat iklan TV yang minum air sambil berdiri?
If you watch the TV with her, dan ada iklan sedemikian, then you must bear to hear this,

"Hey, die minum berdiri. Tak baik."

Adeh, garu kepala jugak setiap kali..but that's the truth aite? Bila si kecil itu selalu menegur, barulah as pasan banyak betul iklan TV buat aksi minum berdiri..isk3...

what say you..?

18 November 2009

Abu Hurairah relates that the Messenger of Allaah (sallallaahu 'alaihi wa sallam) said, "There are no days more loved to Allaah for you to worship Him therein than the ten days of Dhul Hijja. Fasting any day during it is equivalent to fasting one year and to offer salatul tahajjud (late-night prayer) during one of its nights is like performing the late night prayer on the night of power. [i.e., Lailatul Qadr]." [This is related by at-Tirmidhi, Ibn Majah, and al-Baihaqi]

Zulhijjah is already here. Go and prepare yourself. Let us take some benefits from zulhijjah, inshaAllah ^^
-------

melihat teman-teman yang sedang tekun mengulang kaji
aku cuba menyelami
bagaimana rasanya tanpa kesakitan
apa agaknya yang dirasai
macam mana agaknya stady tanpa kesakitan

pening aku berfikir
kerana belum pernah aku merasakan semua itu
aku harap aku mampu
untuk mengulangkaji
seperti mana mereka yang sedang tekun..

er, untuk "darus interferon"
aku bukan mahu kaki saja, bahu sekali untuk aku mengulang kaji, bolehkah?

13 November 2009

kisah untuk kamu yang dalam exam mode


empat puluh lima minit menjawab soalan subjek yang agak tough, aku mohon untuk keluar awal dari dewan peperiksaan yang sepatutnya berakhir dalam masa dua jam dengan sepuluh soalan.

tengahari itu, teman sekelasku bertanyakan sesuatu;

"As, senang sangat ke soalan tadi?"

aku diam, pandang matanya, dan sekadar memberikan senyuman, melegakan raut wajahnya yang keruh seribu.

"Senang agaknya kan as, nini (bukan nama sebenar) tak study sangat kot takleh jawab tadi."

Itu kesimpulan yang terluah pada diam nya aku.

"Jangan risau nini, memang susah soalan tadi."

"As keluar awal, boleh jawab semua cepat, mesti senang kan as..." Redup wajahnya memandang aku.

Aku diam, senyum sahaja yang aku menegerti untuk zahirkan, bukan kesakitan.

Teman, aku sentiasa keluar awal exam, hanya jika aku sudah tidak mampu menahan kesakitan, bukan kerana aku terlalu handal menjawab. Aku harap kau faham itu, walau dalam diam aku....

Senyumlah sahabat....senyumlah..

p/s: mintak lah pada Allah sungguh2, kemudian baru study sungguh2..


8 November 2009

what you and I feel


no one would like to be ill. and no one would like to trouble others becoz they are sick. You agree?

Be as positive as you can when around a sick person. You don't want them to have to deal with any additional negativity. Lend an ear for the sick person to talk to you, as they desire. If someone you know is sick, that person might feel lonely, scared or worried. Just being there to listen to them can go a long way towards making them feel better.

Things You'll Need:
time
patience
understanding

31 October 2009

akhirnya di sini



way back to the campsite..exhausted, feel like wanna lie on the earth floor..
Gunung Senyum campsite, Temerloh, Pahang.

i know, da berzaman tak update
sampaikan kawan2 boleh bising2 di dunia nyata
wiwiwiwi
kali ini benar2 hectic
been here and there
sampaikan hampir hilang langkah di dunia nyata..
hampir jelah belum lagi pun :D
skang da boleh bernafas sket secara normal
kalau tak asyik hidup nomad je
pakaian asyik dalam beg tak sempat masuk almari :D
begitulah kehidupan sebulan
seronok rasa sekali sekala
walaupun kesesakan oksigen kadang kala sangat terasa
rupanya boleh survive dengan ujian individual tailoring ciptaan Ilahi
itulah janjiNya kepada hamba-hamba Nya..

the time has come, we're on our way towards final examination..
hati berkecamuk mengenangkan ibu yang sakit
dan akademik yang perlukan perhatian..
sakit ni boleh tolak tepi..kot..

healthy body, healthy mind tapi nya kan
heh :D

do pray for us..
and for my ibu..
will you..?

25 September 2009

post-raya

pulang ke rumah seminggu puasa dan seminggu beraya
banyak pulak yang aku tiba-tiba pelajari
dan juga tiba-tiba dapat keazaman
dan merubahnya dengan tindakan sendiri
barulah namanya kata dikota
aku bersyukur ^_^

haih
pelik neh
tapi bagus pe kan :D

esok pergi ketemu abang
yang bakal jadi suami orang
moga Tuhan permudahkan urusan pernikahan pagi-pagi esok
seperti mana ibu dan ayah juga yang memudahkan segala bicara

daripada perkenalan awal 2009
pertunangan awal agustus
dan pernikahan di akhir september
aku terasa betapa Tuhan memudahkan
dan me-wasilah-kan kepada kedua ayahanda dan bonda kedua belah pihak lelaki dan perempuan
untuk memudahkan urusan pembinaan baitul muslim
atau orang-orang kita kata
nak bina masjid lah

bagi aku
tak perlu pertunangan yang berzaman
kerna mungkin membawa kepada sesuatu yang tidak pasti
aku agak aje
yang tentunya, segala takdir daripada Tuhan
kita manusia berusaha sedaya kita
kan..?
usaha tu takdelah nak suh kau beria-ia pergi cari calon
tapi berusaha mempersiapkan diri kita dari segala segi
itu usaha la kiranya
ape daa~

makin nak kahwin
abang makin lain
makin buat kami selalu terharu
makin kerap kol umah
dan segala makin yang boleh

harapnya segala keperitan yang lepas
tertanam dan terkubur
dengan kebahagiaan masa hadapan
moga pernikahan itu merubah diri ke arah yang lebih baik
itu doa kami sekeluarga untuk kau, abang.
ameen.


nota 1: erk sape2 ada kontra pendapat dengan aku, maaf zahir batin
nota 2: erk aku tak cakap kau aku dengan abang, mau kena sekeh nanti. hehe.

p/s: erk..entry ni ada berbaur emosi kah? gulp... :D

18 September 2009

Ini untuk kamu sekalian


Salam Lebaran



ini bermodalkan bunga oren di beranda rumah..
view larger here

moga kita menjadi lebih baik
sekurang-kurangnya satu inci
adakah diterima 'amal kita...

panjangkanlah 'amal-'amal baik
yang kita lakukan sepanjang ramadhan
terus di bulan-bulan yang lain..

Ya Allah
jadikanlah kebaikan 'amal kami itu ada pada akhir hidup kami
dan jadikanlah hari terbaik kami
adalah saat-saat bertemu dengan Mu
ameen

15 September 2009

al fatihah buat ubaida T_T

Ubaida is one of IIUM's students..he died yesterday after been shot 6 times by the Zionis 2 weeks ago upon entering the Ibrahimiyyah Mosque in Palestine.

Dear Friends, eventhou we think there's nothing going on in Palestine, coz everyone here has stop talking abt them recently...but remember, they've been shot continuosly..24 hours a day...keep on praying for them..keep on..for our muslim brothers and sisters in Palestine..alfatihah for ubaida..and all muslims who had died in protecting Islam..

Allahummaghfir lahu warhamhu wa'afihi wa'fu'anhu T__T

This is taken from Mdm Nelli's blog:

"Semalam sewaktu menunggu waktu berbuka puasa saya dikejutkan dengan berita Bro. Ubaida M.A AlQudsi syahid di tanah tumpah darahnya Palestine kerana ditembak oleh askar Israel laknatullah. Hampir tercampak telepon yang saya pegang mendengar berita sedih itu.

Ubaida yang sepanjang belajar di UIA sangat aktif dalam IIUM Al Aqsa Friends Society dan juga nasyid baru saja menamatkan pengajian komunikasi dan pulang ke kampung halamannya Palestine selepas selesai peperiksaan semester lepas. Saya menalipon rakannya, Herbawi, untuk mengesahkan berita itu. Herbawi dengan nada sayu menjawab, “Yes madam, he was shot by the Israel army 2 weeks ago and passed away yesterday.”

Kelab Al-Aqsa Friends Society adalah kelab yang paling aktif menjalankan program2 kesedaran menyelamatkan Masjid AlAqsa. Kebanyakan ahlinya adalah pelajar Palestine. Mereka sering ke pejabat saya untuk membincangkan program dan pengurusan kelab. Merekalah diantara ribuan anak didik yang saya sayangi di UIA ini. Melihat wajah2 mereka akan membuat anda terasa kecil kerana jiwa muda mereka yang penuh dengan semangat perjuangan. Jasad di UIA tetapi hati nun jauh di negara tercinta. Dengan perasaan dilselubung cemas sepanjang masa kerana mengenangkan nyawa keluarga yang tidak putus2 diancam yahudi, mereka masih terus belajar untuk meraih ilmu.

Kalau anda biasa beri’tiqaf di IIUM SHAH’S Mosque sepuluh Ramadhan terakhir ini anda akan melihat kumpulan pelajar2 ini membawa walkie-talkie kerana menggerakkan usaha menghidupkan Ramadhan di masjid ini di kalangan pelajar UIAM. Saya dapat rasakan perasaan cinta mereka pada masjid UIA yang merupakan menifestasi dari cinta mereka kepad Masjidil Aqsa.

Syahidnya Ubaida akan semakin membakar semangat rakannya2 di sini.

Ini merupakan pemergian ke dua graduan yang bakal menerima skrol semasa konvo 2009 yang akan berlangsung bulan depan. Sebelum ini telah pergi Shafawati yang aktif dalam Kelab Mentor-mentee Gemilang kerana sakit Leukimia. Anak sulung dari 8 beradik berasal dari Sarawak, Shafawati yang dikenali sebagai Kak Sha di kalngan juniornya sangat peka dengan masalah masyarakat sehingga sanggup menghabiskan masanya dalam kerja2 kemasyarakatan CENSERVE tanpa memperdulikan penyakitnya.

Kedua2 mereka adalah hasil produk the Garden of Knowledge and Virtue yang benar2 menterjemahkan ilmu yang mereka dapati dalam bentuk bakti suci buat ummah tercinta. Pemergian mereka yang ditangisi oleh teman2 akan menyemarakkan lagi semangat cintakan ummah di kalangan pelajar2 UIA seluruhnya.

Konvo 2009 dijangka paling syahdu kerana pemergian 2 graduan yang menemui Tuhannya sebelum sempat menerima skrol dan pencapaian dua orang insan istimewa Nik Nor Ermiza dan Fahmi.

Ya Allah berikanlah kami kekuatan untuk terus membantu menghasilkan jiwa2 besar dari UIA yang bakal memimpin ummah tercinta ini. Ameen Ya Rabbal ‘Alameen."


Aku sebak..with this news..and im also touched with the prayers made by a dear lecturer..the last para in her entry...may Allah gives you the strength..ameen~!

14 September 2009

maen bunga api

dan maen mercun

sebelum-sebelum ni aku macam rasa geram biasa-biasa je kat budak-budak yang main mercun. Sebab free-free je aku dapat heart attack bila dengar bunyi berdentam-berdentum.

Sakit jiwa dan raga serta bakul-bakul sampah kat uamh ni. Haihh...
Tapi camne-camne pun aku okay lagi kot.

Tapi bila bunyi mercun tu berdentam berdentum, time aku betul-betul baru lepas susah payah tidurkan bayi yang duk menangis sungguh-sungguh hati, aku ada gak rasa cam nak gi sekeh je sorang-sorang budak-budak tuh. Berapi kejap kot..kesian kat budak-budak kecik dapat yerkejut tengah tidur, menangis kuat.

Haih geram nih geram..

Tapi aku fikir-fikir balik, watpe aku nak gi sekeh budak-budak tu, baik lah aku gi sekeh mak ayah budak-budak tu yang pergi biar anak-anak merayau malam-malam buta duk main mercun merata. Yang paling best, siap main sama-sama ngan anak-anak.

Yelah nak main takpe, main lah yang biasa-biasa, bungan api sudah untuk hiburkan si kecil. Ini tak..haiyoh~!

Duhai Ibu, Duhai Ayah...~!!
Sedarlah..mengertilah...ajarilah..didiklah anak-anakmu jadi insan yang berguna....
melentur buluh biarlah dari rebungnya..
ha amik satu peribahasa yang orang guna dalam karangan PMR je kot.
tapi tak bermakna dah jadi buluh takleh nak didik lagi..jangan putus asa..

Semuanya..segalanya..bermula daripada Ibu dan Ayah...bermula dari rumah..I believe in this. Aku tak peduli korang nak bangkang ke ape..tapi cubalah korang fikir sendiri secara logikalnya perkara ini... ^_^

haih..malas nak berleter kat blog neh...tapi perlu kot kadang2 kan :P

aku nak ucap kat korang,
berhati-hatilah
beringatlah
mungkin semua sedang mood hari raya
jangan abaikan baki-baki yang tinggal
baki-baki ramadhan
yang mungkin tidak akan lagi nkita temui akan datang..

wallahu'alam

7 September 2009

kitab yang diturunkan

Dari Abu Darda
dia menaiki masjid Damascus dan berkata,
"3 hal yang membuatkan aku tertawa dan kemudian menangis.

Pertama: orang yang memburu dunia sedangkan kematian mengejarnya.
Kedua: orang yang ketawa terbahak-bahak tetapi tidak tahu apakah TuhanNya redha ataupun tidak kepada dirinya.
Ketiga: orang yang lalai tapi dia tidak pernah luput dan dilalaikan dari pantuan Allah"

malam 18 ramadhan
selamat meneruskan hari-hari yang berbaki
yang semakin hari semakin berkurang jumlahnya
namun tetap sama ganjaran pahala
selagi mana masih kita bertapak di bulan mulia
jom rebut sama-sama
tak kira dalam apa jua cara
dan jangan sekali-sekali rasa kita lebih mulia
atau lebih bertaqwa
hanya kerana dengan amalan kita yang sedikit lebih dari manusia yang lain
kerana nilaian taqwa itu bukan pada bilangan banyaknya
tapi pada hati yang khusyu' ikhlas keranaNya...


jadi jika kamu setiap hari berjemaah isya' dan terawikh, tidak semestinya kamu lebih baik daripada mereka yang bertarawikh sendirian..
dan jangan jugak syok sendiri terawikh sendirian terasa lebih baik daripada mereka yang berharian pergi berjemaah.

Ada faham..?
good2.. :D

31 August 2009

9 pergi, 10 sedang, dan yang berbaki akan..

Ape.....31 Ogos?


Bukan2...

Sekejap saje sudah 10 Ramadhan, alhamdulillah Allah panjangkan nyawa kita untuk sampai ke hari ke10 ramadhan ni. Sedang antara ramadhan yang lepas dan ramadhan tahun ini, sudah berapa ramai yang telah pergi meninggalkan kita. Tapi Allah panjangkan umur kita untuk mengecapi bulan nikmat ini...

Dalam ramadhan,
amalan sunat = pahala mengerjakan amalan wajib
amalan wajib = pahala mengerjakan 70 'ibadah wajib di luar bulan ramadhan
[HR ibnu khuzaimah]

Mengecapi nikmat tu bolehlah di analogikan dengan, menghirup dalam-dalam udara sahur, menghirup dalam-dalam udara malam-malam ramadhan. Cuba kamu tarik nafas dalam-dalam sekarang, nikmat kan..? Sebab biasanya kita tak bernafas sepenuhnya pun. Kan?
Cuba kamu tarik nafas dalam-dalam setiap kali di mana-mana tempat, serius mesti ramai suh kamu pergi hospital check dada :D

Untuk ramadhan yang berbaki, kejarlah apa yang telah luput daripada kita pada 9 hari yang telah berlalu. Jangan tunda-tunda. Weih, Aku pesan kat diri sendiri ni, kalau kamu nak ikut sukatilah. Boleh je. Boleh aa kita masuk syurga sama-sama kan. Ameen :D

"Ya Allah, aku berlindung daripada merasa mulia dan agung di dalam jiwaku sendiri. Sementara di dalam jiwa orang lain, aku kecil dan hina." [doa Hassan Al-Basri]

wallahu'alam..

25 August 2009

hati yang aku mohon

dinihari
hati memandang sepi pada diri
memohon pada Rabbi
jika tidak diberi kesembuhan pada kesakitan
maka mohon diluaskan keimanan dalam hati
dalam merasai kesakitan ini
supaya lebih tegar..

dalam rasa lemah dalam diri dalam hati
cuba terus menggali mencari
kekuatan yang mungkin ada tinggal berbaki
mencari dan masih mencari..

dinihari 4 ramadhan 1430H

23 August 2009

awal ramadhan


jangan mudah rasa selesa dengan semangat kita hari ini
ini baru permulaan pada sebulan perjalanan mencari taqwa
dan makna diri
moga kita sama-sama terus tabah dan tenang :)

satu ramadhan
aku dan keluarga sibuk menguruskan urusan pernikahan dan majlis walimah abang
moga dimudahkan urusan pembinaan ikatan suci :)

ramadhan kareem~

16 August 2009

bertentangan

5-6 hari yang lepas ditimpakan sedikit kesusahan yang biasanya tiada dalam hari-hari biasa
2 hari lepas seolah terlalu mudah untuk mendapat kesenangan..

hati gugup rasa gundah gelana
kenapa
kenapa
rasa tidak gembira pada kesenangan yang satu ini
hati hairan
dalam dilema
perlukah diteruskan atau fikiran panjang diperlukan lagi

fikir fikir dalam degup hati yang faqir
cuba meraih ketenangan atas apa yang diperlakukan
bersyukur hati tidak mudah rasa selesa
tidak mudah rasa gembira
atas kesenangan dunia yang sementara cuma..

alhamdulillah syukur.

ini keywords untuk kita bersama:
jangan mudah rasa selesa
jangan mudah putus asa

10 August 2009

mari kita kongsi

tips-tips inshaAllah berguna dengan musibah H1N1, dengan keyakinan kita padaNya

1. sentiasa berwuduk - lancarkan oksigen di seluruh badan dan bertindak sebagai anti-oksidan, jugak automatik bersihkan diri kita daripada germs

2. tidur awal (memulihkan oksigen dalam tubuh) dan bangun awal (oksigen terbaik pada jam 4am ++)

3. kerap mandi sampai rasa sejuk betul - bekalkan oksigen dari luar badan ke dalam badan, juga mengelakkan kekeringan air dalam badan

4. Banyak minum jus buah untuk kansel kan virus-virus seperti H1N1. If im not mistaken there's a research shown that H1N1 boleh ter-delete with fruit juices. dan ini pernah terjadi pada salah seorang pesakit yang amalkan. Time ada sore throat je terus amalkan minum jus apple and orange non stop sampai kebah demam/batuk/flu.

5. Banyak kan berdoa sama-sama kita...dan yakin dengan ketentuanNya =)

aku sebagai health care practitioner, malas dah nak pesan tip-tip saintifik seperti kerap basuh tangan, etc. Cuma aku nak pesan kalau kamu berada di tempat terbuka, tak perlu pakai face mask sebab virus/germs dah mati di udara pun.

Hanya kalau kamu bernafas dalam bilik yang sama seper di ofis, kelas etc, pakailah kalau nak pakai. Hanya face mask yang style ganas sket tu je yang berfungsi, yang tebal keras tu, tahu?Kalau kamu pakai face mask yang ala-ala kat hospital tu cam tak function kot untuk kes ini..

kita berusaha, kerana mencegah itu lebih baik..

wallahu'alam

p/s: credits to ustaz2, and Dr Nor Hisham (pengasas rawatan komplementari islam)

9 August 2009

tentang bayi itu

my beloved nephew, currently one month old

aku sangat sukakan bayi. aku ingin punya hati yang tulus mulus sepertinya, hanya ketenangan tiada sengketa di hati.

paling istimewa, mereka adalah makhluk yang diciptakan Tuhan untuk manusia merasa kasih dan membuatkan sesama manusia semakin menyintai.

__________________________________________________

aku memandu melepasi satu kawasan tempat letak kereta perlahan-lahan, mata terpaku pada seorang bayi di atas dukungan seorang lelaki. Sungguh comel mulus dengan mata memandang sekitar, usia 5 bulan aku kira.

aku senyum bahagia. hati aku memang mudah lemah dengan wajah seorang bayi. kami bergerak lagi, aku memandu perlahan-lahan mengikuti arus. tiba-tiba mata terpaku pada tangan lelaki yang mendukung bayi itu.

dan senyuman aku terus berubah. wajahku mencuka seketika. di jari lelaki itu terselit sebatang rokok. mendukung bayi sambil merokok. damn~

aku terus berpaling, tak sanggup mata ini terus melihat. aku cukup anti makhluk pembunuh yang satu ini. sangat-sangat anti jika mereka mengaut sama manusia sejagat untuk mati bersama mereka.

aku letakkan kereta di suatu tempat. kami berjalan. dan sekali lagi kami melepasi lelaki yang masih sedang mendukung bayi sambil merokok itu. aku pandang...dan tiba-tiba aku lihat bayi itu terbatuk-batuk teruk berbunyi kahak.

aku sebak. kesian bayi itu, baru sahaja mengenal dunia sudah terdedah kepada maut buatan manusia. aku serius sebak. tolonglah, kamu memang tak gunakan aqal kurniaan Tuhan kah?

6 August 2009

Ini musibah besar....akhir zaman aku kira, pastinya.

Dulu aku bahagia betul di tempat aku sambung belajar ni, tempat berbukit dan penuh pokok-pokok..bukak jendela pagi-pagi, nampak berkabus sejuk udara nyaman..

Selama dua tahun lebih..

Tiba-tiba pada hari tersebut, aku mula perasan kabus-kabus itu masih wujud walaupun sudah tengahari. Haih, hairan nih. Dan hari ni jam 6 pagi aku bukak tingkap, penuh berkabus....
tapi kenapa berbau asap eh?

Hah, rupanya jerebu. Yosh...waktu aku pulang dari kelas di jalan hospital petang tadi serasa hidup diselubungi asap, semua nampak sangat kelabu, mata ni macam dah makin rabun. Heh. Tekak pedih.

Bencana apakah ini.....hairan nih tempat berhutan macam tempat aku belajar jadi mcam ni..

Dan..semua orang duk heboh pasal H1n1..dah memang itu yang menular kini. Rata-rata institusi pengajian tinggi dah diberi cuti. Universiit aku masih tegar walaupun penuh students yang suspected dan kena kuarantin.

Setakat hari ini hanya tinggal 3 fakulti yang masih sepenuhnya beroperasi, yang lain sudah selamat di rumah. Yang sakit tinggal untuk kuarantin, yang sehat pulang ke rumah.

Dan fakulti aku akan tetap tegar beroperasi. Kami perlu mengejar silibus untuk semester ini yang akan tamat pada pertengahan ramadhan, inshaAllah. Jadi kami tak boleh cuti. Minggu hadapan sudah bermula peperiksaan pertengahan semester. Kawan2 sekelas yang perlu kuarantin pun terpaksa ke kelas untuk pembentangan dan peperiksaan, aku kesian betul kat mereka.

Sejak isnin lepas aku rasa sunyi semacam je kampus aku. Minggu lepas dan minggu ini semua sedang berbondong-bondong pulang. Dan aku tetap rasa taknak cuti walau fakulti bagi cuti. Sebab jadual kami pasti akan huru-hara nanti. Tapi setakat ini aku bersyukur la sebab tak cuti lagi.

Bak kata seorang pensyarah, jika kamu pulang hari ni sampai seminggu, kalaulah hari terakhir cuti tu kamu infected, kamu pulang ke sini, lepas tu kena bagi cuti semula plak. The cycle goes on. Betul jugak sebab benda ni tetap akan menular. Menular dan menular sampailah vaksin ada.

Aku pelik jugak kat UK dah distribute vaksin di pusat membeli-belah..vaksin tak sampai msia lagi ke atau ada akta pape?
Aku blur betul bab nih.

Then aku duk fikir2, benda ni makin dasyat, betul tak? Kalau makin dasyat makin dasyat....pusat beli belah kena tutup, kedai2 tutup....petrol station tutup...lalu bagaimanakah?
Haih INI BENAR-BENAR MUSIBAH AKHIR ZAMAN...

hanya bagi mereka yang mahu berfikir...

sedikit fakta berbeza yang aku tahu:
- tempat terbuka tak perlu pakai mask, sebab virus mati dulu di udara. Tempat tertutup, si sakit perlu pakai mask, orang2 yang demam etc.
- basuh tangan dengan kerap ye!
- minum air banyak2 =)
- berdoa...yeah!

wallahu'alam......

5 August 2009

Early in the morning


I browse thru my gmail inbox this morning, and I came across an email from her.

What she did is really unexpected, and I do appreciate all the beautiful words...very much.

But...for my dearest friends out there..I dun mind if u did not wish me anything, seriously. Even that it doesnt matterat all to me, still that, everytime i received those wishes from friends and people whom close to me, it really brighten up my day =)

Many Thanks ^_^

I think all of us feel the same, everyday everytime we need energy to go on life. And only with few words from friends and family, would enlighten the day..

Thus, let us say positive words everyday to each other....is it..??
hehe

it depends on the condition..aite? =)
I do believe it's one of the way for meditation :P

wallahu'alam


p/s: bunga atas tu untuk kalian semua ok!

3 August 2009

rentetan entry lepas

klik on image to enlarge

boleh klik sini
pasal entry lepas

btw...aku macam sangat blur..dan sangat seram nak klik link http://blogger.com kat chrome aku ini. Tataulah kenapa, sebab aku boleh bayang berapa banyak update dari kalian yang aku belum klik..dan berapa kerat aku update bulan ini.

Haih..

tapi jangan risau, aku klik dan baca kamu punya, cuma aku tak klik untuk komen :)


Erm...apa kata kamu klik je sini, hari-hari kot aku update :D
hehe

take care

30 July 2009

Semalam

aku cakap-cakap dengan mawar merah

"Mawar, kita dengan kawan-kawan kita, dengan orang-orang sekeliling kita, hari-hari kita jumpa, sembang semua, kita takkan pernah expect any of them akan meninggal bila-bila dalam masa terdekat. Even today, tonite, atau esok sekalipun kan.."

"kita akan rasa seolah-olah mereka akan sentiasa di sisi, bersama dan menemani.."

itu kisah dua malam semalam. Dan tengahari semalam aku terkejut dapat panggilan seorang teman rapat jam 1.06pm.

"nak pinjam kereta boleh, nak pergi hospital, classmate meninggal eksiden baru tadi."

I was shock.

"Hey, classmate mana ni? Universiti kita ke?" Aku terkejut sebab aku tak pernah dengar rakan sekampus meninggal kemalangan di sini.

Bas dan motorsikal, agak menyayat hati apabila aku dengar mayatnya agak hancur. Ok aku stress kan di sini perkataan DENGAR. Jadi tunggu pagi-pagi nanti aku mahu confirmkan berita yang sahih.....

Time tu jugaklah mawar merah sms aku dan cakap,

"as, baru semalam kita cakap pasal kawan meninggal kan...."

dan aku diam seribu bahasa....bahasa apakah lagi yang terkata-kata, melainkan muhasabah diri kala Tuhan memberi peringatan..wasilahnya seorang teman..

wallahu'alam...

24 July 2009

kalau kamu masih ingat

akan mereka ini
alhamdulillah selamat bersama seorang bayi perempuan pra-matang. Er..maknanya lahir tak cukup 9 bulan.

Terlalu banyak hikmah mungkin buat mereka, Tuhan lebih mengetahui hikmah sebenar.

Namun sekurang-kurangnya hikmah itu menjadi tempias buat as. Ibu 'Atiqah and my Ibu know each other, and for sure Ibu been updated dengan berita-berita teman-teman rapat as, termasuklah 'Atiqah.

Bila beliau lahirkan bayi pra-matang (atau neonate atau pre mature), kebetulan my Ibu mengalami perkara yang sama untuk kelahiran anak sulung, maka Ibu did say few words regarding this suh sampaikan pada 'Atiqah.

Banyak perkara tentang kelahiran pra matang ibu ini (lahirkan abang) yang as tatau. Banyak..sangat, dan ia jadi hikmah buat as untuk lebih faham apa sebenarnya dalam hati seorang ibu. Dan I always have tears in my eyes bila on phone with ibu dan dengar ibu pesan serta cerita macam-macam untuk 'Atiqah.

I was thinking like...erm..in fact this is how Ibu feel..it cannot even being described here. Sampailah as cakap macam ni kat ibu,

"Ibu, adik belum pernah rasa semua ini..jadi tak dapat betul-betul nak dalami hati Ibu dan 'Atiqah bila hadapi benda ni..."

Seriously I told you..i was like one of the wonders in the world. Hehe. The bond of intuition and feeling between a mother to their children. Dan kita, kita takkan dapat dalami apa sebenarnya dalam hati ibu-ibu kita. Believe me.

Selalunya kita rasa kita betul, dan mereka tak faham dan kenal kita. Tapi in fact mereka lebih kenal kita daripada diri kita sendiri. Intuition ibu maha dasyat. Hehe :D

Sukati korang la nak setuju ke taknak. Ada as kesah? :P

take care..chowzz..

22 July 2009

Ini sadis

Yup, ini cerita sadis as kalau kamu nak teruskan baca lah. Hehe.

Today, at 2.22pm kami berjalan di kaki lima fakulti. Kelas tiba-tiba batal. Dan kami menunggu jam 4++pm untuk temujanji dengan officer di universiti kami. Kemudian aku utarakan soalan pada mawar merah.

"Mawar, nak buat ape nih sementara tunggu jam 4pm?" Aku bertanya sebab hidup kami asyik padat je dengan kerja-kerja sekolah dan bukan sekolah. Jadi pelik sekejap bila ada masa lapang.

"Ha kita tau...." Dia bersuara.

Aku menunggu jawapan beliau yang ada unsur2 saspen sedikit.

"As pergi........tengok blog." Dia jawab selamba. Aku dalam dengar tak dengar cuba konfirmkan semula.

"Tengok blog?" Dan aku tergelak. Betul jugak tuh.

MashaAllah..seminggu ini dalam sejarah. Terlalu hectic kot, 7 hari aku langsung tak buka dashboard blog dan langsung tak jenguk blog kamu semua. Habis teruk tak update pun aku masih muncul di blog-blog kalian. Sekurang-kurangnya aku komen blog Diya dan Farah. Tapi kali ni..haih..mintak maaf teman-teman.. :(

Yes, sadis bagi aku yang memang stick pada blog taat setia. Nampaknya tahun tiga ni memang hectic melampau. Hihi. Semua subjek di padatkan supaya silibus dihabiskan pada bulan puasa. Selepas raya kami sambung praktikal di hospital seperti biasa.
Aku menaip habis laju neh :D next entry nak bg fakta lak bagi kamu pening :P

16 July 2009

Desire

"You thought what you want, but you won't always win."

Er..cuba read again the phrase.

Kadang-kadang kita mahukan sesuatu lebih baik daripada apa yang kita sedia dapat. Jadi kita selalulah duk fikir apa lagi yang kita mahukan untuk penuhi kehendak kita. Tapi kita jarang fikir apa yang kita perlukan..

Dalam kita cuba dapatkan apa yang kita mahukan, bila kita dah dapat, sah-sah kita takkan dapat perfect seperti yang kita nak. Betul tak? Sebab tu kita tak sentiasa menang. Mesti ada lacking sumwhere here and there.

Jadi..

Jadi...? Lu fikirlah sendiri beb :P
i leave the phrase for your POV ^_^

"You thought what you want, but you won't always win."

p/s: phrase ini lecturer yang sumbat pada kami 2 hari lepas..yosh~

11 July 2009

Off

that was us, credits to shahir

Oh, Im not off from blogging, it's just Im off to my campus this afternoon.

Its on Thursday when suddenly my big brother came into my thought

"Lamanya dah tak jumpa abang."

I was saying that way inside. Even kami selalu gaduh-gaduh sayang (wahaha). Tiba-tiba beliau muncul ke rumah on Friday afternoon, when I heard ibu said at the window,

"Lailahaillallah Muhammad nih, nak balik tak bagitau!"

Itulah Ibu, bila abang buat kerja pelik-pelik, nama pangkal abang yang akan ibu sebut, instead of the name we usually call him. Haha.

And today everyone was at home, except ayah tiba-tiba kena kerja hari ni. Semua menyebuk kat dapur, in short to say. I was doing my spagetti nye kuah, abang dengan beras die yang nak buat nasi beryani. And my little sister is also with something.

Suddenly i could feel something wrong here and there bila ibu asyik bising-bising kat abang dan kak chik dengan kerja mereka. They're actually making a fuss. Hihi. And i said to Ibu,

"Ibu rasanya kalau diorang ada kat dapur lagi menyerabutkan ibu adalah." Sambil gelak.

"Ha memang pun, isk3." Ibu replied.

I was just smiling, haih..

Tiba-tiba kak chik came out with a question,

"Kakak kenapa ulat ni duduk dalam beras." Merujuk kepada binatang kecik yang salu ada dalam beras.

"Sebab dia makan beras." As jawab dengan merepek aje.

"Oh patutlah beras makin sikit." Jawab kakcik selamba.

Dan aku ternganga....

"heh?"

Oh boleh plak die fikir macam tu..haiyoh..

nota: as belum lagi balik kampus sudah ada beberapa junior tahun satu menelefon buat janji temu mau jumpa...yosh~ get ready lah macam biasa

p/s: mau mula belajar isnin nanti, doakan ye? :)

10 July 2009

di kala kamu punyai pilihan

Bila kamu baca entry as banyak pasal kesihatan dan pesanan pesanan as. Itu semua bukan sebab as berada di bidang ini, ia lebih kepada nak bagitahu bahawa kamu punyai pilihan dalam kehidupan untuk dapat kesihatan yang baik.

Ramai di luar sana yang dalam kesakitan dan mereka tak punyai apa-apa pilihan untuk pulih atau kurangkan kesakitan. Sedangkan kamu punyai pilihan sama ada mahu biarkan diri kamu terdedah kepada penyakit atau berusaha mencegah.

Atau sekurang-kurangnya apabila kamu sakit-sakit biasa yang kamu boleh ubati, tapi kamu reluctant untuk ambil ubat. Boleh kot as katakan bahawa kamu tak bersyukur. Sebab kamu boleh ikhtiar untuk pulih, boleh ikhtiar untuk cegah. Tapi kamu pilih untuk sakit, atau sebabkan diri kamu dapat penyakit. Kamu rasa kamu golongan yang bersyukur tak kalau macam tu..?

Heh malam ini macam emosi sedikit. As sentiasa kesakitan dan as hanya punya pilihan untuk bertahan, dan terus bertahan. Langsung tak punya pilihan untuk mengurangkan kesakitan sekurang-kurangnya.

Jadi as mahu kamu sedar akan advantage yang kamu ada. Jadi pilihlah untuk hidup secara sihat. Kerana kamu punyai pilihan.

yes, kerana kamu punya pilihan.

Kalau demam, berusahalah untuk bagi kebah bukan setakat biar je.
Kalau merokok, berhentilah.
Kalau allergic, avoid benda2 yang kamu alahan.
Kalau batuk, jangan minum ais.

Ni antara benda2 yang kamu ada pilihan. Sedarlah. Kerana kamu ada pilihan. Jangan menyesal bila semua pilihan itu, hilang. Gone...

wallahu'alam

Yang tengah emo,
As bOb.

p/s: tengah-tengah emo tadi, tibe2 baca komen diya kat entry bawah ni. Hilang sekejap emo =p
Er link diya takyah letak pun sbb kat mana2 komen pada entry as kamu boleh cari link beliau ;)

9 July 2009

Sebab as suka gambar

hihi :D
thanks to MJ (bukan Michael Jackson ok!) suh jawab soklan dengan gambar.
my passion, my pleasure. Yeah~! Kamu sume bersabar jelah tengok gambar-gambar best neh :P

1. Age of my next birthday

dah besar ke kanak2 ribena lagi?

2. Place I would like to travel (and to live there! huhu)


3. one of my favourite food, our home made spagetti


4. Favourite place - beaches

credits to you


5. Nickname - As Bob =D


6. Favourite colour
coklat, putih dan hijau


7. College major - Im one of the team member, but Im not a doctor, sekian.

Digital Substraction Angiography - salah satu kerja kena wat. Jangan tertipu, baju biru gelap tu sangatlah beraaat mengandungi plumbum keras. Hadui. Rasa nak tercabut bahu dan pinggang lepas berdiri bersamanya seharian. Heh.

8. Name of my love

guess what? mana leh bitau =p

9. Hobby
As, candid by epah

Ada dua lagi soalan tapi malas da, aci tak? Haha. Penat dowh cari gambar, hope u like it. Yosh~

7 July 2009

Apa cita-cita terhadap blog kamu?

Pendek cite macam ape hope kamu la kan..
Wow...soalan ini mengancam tapi kena jawab atas permintaan teman.

Aku cuma harap apa yang aku kongsi betul-betul kalian sedikit pun jadilah leh amik jadikan sharing dalam kehidupan kalian. Sekurang-kurangnya ia jadi pahala kebajikan buat aku yang memang kurang pahala kebajikan neh. Heh.

Walaupun ada perkongsiaan yang berbentuk sangatlah berfakta bak kata diya, atau sangat personal, as harap tetap ada kesan buat kamu yang membaca. Selain kadangkala as belek entry lepas kalau nak cari maklumat pape. Huh cari kat blog sendiri jugak kadang-kadang. Dan yang paling mestilah kenangan masa depan kan. Hihi.

Atak kunjungan kamu semua yang tak bosan baca, walaupun atas kesibukan as sampai kadang tak sempat jenguk blog kamu. Tapi kalau as tak komen tak bermakna tak jenguk, gitulah. Sampai rasa sangat dekaaat dengan kamu semua walau ramai yang tak pernah as bersua muka mahupun kenal secara personal. Apatah lagi those silent readers :D

Kalau kalian banyak menulis perihal diir sendiri di blog, teruskanlah sebab selalunya manusia akan belajar daripada kehidupan orang lain sendiri. Cuma kamu kenalah pandai-pandai olah supaya tak jadi terlalu bosan. Nanti seram nak baca :D

Atas kisah gembira, kisah sedih, fakta dan ceritera realiti yang di alih jalan cerita nya, moga kita semua, termasuk as yang menulis ni boleh jadikan panduan dan perkongsian. Yes that's what I wish for.

Last skali thanks kepada si penanya yang minta gambar ini ditampal di sini. Nah terimalah:
Untuk pengetahuan kalian beliau antara sahabat yang as suka dengar kata-katanya bila beliau berbicara, ada pengajaran di sebalik kelucuannya. Hehe.

Nah sekarang as mahu kamu yang di bawah ini pulak jawab soalan itu. "cita-cita anda terhadap blog yang telah anda bina sekarang"

As siyesly mahu dengar pandangan kamu-kamu yang di bawah ini sebab as rasa kamu sume punyai penulisan unik :)


Sila jawab di blog kamu ye. Oh ye ramai lagi yang menulis dengan special dan unik, cuma as tak mahu tanya ramai-ramai orang =) hehe

Chowz~

3 July 2009

Aku tak fikir

siapa-siapa pun dalam dunia yang akan thought that diorang akan sakit itu ini. Sekurang-kurangnya 95% daripada kita semua berfikir begini.

Sebab tu agaknya jadi ramai yang sakit.

Sebab bila selsema kita fikir, oh ini bukan influenza, demam biasa sahaja. Atau bila makan, kita makna tak ingat dunia setiap hari, sebab kita takkan terfikir kita akan sakit sebab makan. Kita takkan fikir kita akan dapat kencing manis, atau diabetes.

As rasa sebab kita fikir camnilah kita jadi tak sedar diri. Ops, maaf. Sebab tulah kita tak berjaga-jaga, tak beringat sebelum kena. Kita tibai je segala benda yang boleh makan. Kita jugak taknak jaga tempat-tempat yang boleh menyebabkan air bertakung contohnya. Sebab kita tak fikir kita akan kena denggi.

Dunia ni ada baaaanyaaak sangat jenis penyakit. Tendency untuk sakit ada di mana-mana. Bukan bermakna as doakan kita semua dapat sakit. Cuma as fikir kita kena beringat sebelum kena, jangan bila da terhantuk baru nak ingat...

Sebab kat hospital as jumpa ramai orang muda-muda kaki dah nak kena potong sebab kencing manis. Muda tu memang muda lah, tak sampai umur 30 tahun pun lagi. Bukan sorang dua as jumpa, kerap pulak.

As ulang semula, sebab kita manusia biasa, fitrah kita untuk fikir yang kita takkan kena sakit itu ini. Sebab tu kita jadi amik lewa. Makanya, beringatlah kita. Berjaga-jaga lah. Pencegahan itu sentiasa lebih baik dari merawat.

Pakailah tali pinggang keledar walaupun bukan anda jadi driver.
Amik masa 10 minit untuk bersihkan kawasan rumah daripada tempat air bertakung.
Amik masa 3 kali seminggu untuk riadhah.
Makanlah secara sihat.
Memandulah secara berhemah, jangan jadi pembunuh di jalan (ok pesan kat diri sendiri jugak..haha)
Jagalah pemakanan anda dan keluarga.
Berhentilah merokok, jangan bunuh diri dan paling penting jangan jadi pembunuh. (Kerajaan patut haramkan kemasukan rokok ke Malaysia. Isk!)
Selalu perhatikan yang tersayang anda, jika ada tanda-tanda tak sehat segeralah jumpa doktor.
Rajin-rajin lah buat medical chek up.
Setialah pada pasangan anda, jangan sebarkan HIV pada anak-anak.
Jauhi dadah!
Jangan fikir diri sendiri je, nasihat-nasihat lah family jugak.
Jangan ikutkan sangat apa anak-anak anda nak makan.
Jangan pergi awal dan pulang pun awal. (eh itu pesanan untuk pasukan bola sepak negara la!)
Er dan banyak lagi pesanan tak berpenaja. FOC untuk akta keselamatan dalam negara.

Kempen sehat sepanjang hayat.
Kempen TakNak
Kempen cara hidup sehat

Ok sudah merepek. Sesape nak tambah pesanan dari kementerian boleh tambah ye kat komen. Hehe. ;)

2 July 2009

searching for the strength

sukarnya perjalanan, macam tak ketemu jalan penyelesaian...
air mata jatuh

tap

tap

tap


eh tu bunyi air paip daaa~~
hehe

------------------------------

kawan as sms dan cakap
"i just visited your flickr.."

Dia jugak yang salu visit blog ni for sure. And I said to her,

"Lately, I addicted to flickr more than I addicted to my blog. I always update my flickr but not my blog."

My friend said, "eh okay je nampak balance..."

Oh ye eh?....hmm...

Dalam blogging, kita sume ada macam2 interest, macam2 gaya menulis, macam2 style blog kesukaan, semua tak sama. Itu as fikir adalah special. Menunjukkan kita berbeza, tp sama. Minat pada blogging tapi kita ada view dan kisah masing2. Eh faham ke? Heh.

But something special in flickr lak, each and everyone share the same passion, which is the,

PHOTOGRAPHY

Sume benda adalah seputar photography, means kami bincang benda sama, dia takkan lari jauh..oh cane nak bg kamu faham ye. Tapi gitulah ye :D Dan bila jumpa people with the same passion, we feel attched.

After all camne2 pun, as tetap rasa connected dengan kamu semua. Kita kenal, tapi tak kenal. Faham? Hehe. As tunggu entry dari diya untuk jelaskan pasal ni. Boleh?

;)


Tapi as baru ingat nak suh diya tulis entry pasal ni, but as gi jenguk blog die tika dan saat tapi ini, Diya dah betul2 tulis pasal ni di sini. haha. Ok mantap~

take care all...

30 June 2009

Sampai masa kau ada anak nanti


aku mahu kau buat jugak yang satu ini. Boleh ke?

Aku selalu tengok mak ayah bawak anak-anak yang dah berisi sangat pergi makan fast food pulak, dan banyak. Fuhh. Sayangilah anak-anak, jangan biarkan badan diorang tak sehat. Seriously. Ramai mak ayah tak sedar ni. Diorang fikir bagi jelah anak-anak nak makan apa.

Tapi sangat penting untuk bagi mereka makanan yang sehat sejak hari pertama dia lahir lagi. Nanti esok2 kena jawab sebab tak bagi makanan sehat kat anak2. Heh.

Nak2 anak-anak moden skang, iklan banyak di TV. Boleh aje, cuma jangan kerap. KIta ada kuasa sebagai mak ayah pada anak-anak yang kecil tu. Use your power untuk kebaikan dan kesihatan dia. Haiyoh.

Kalau mak ayah sume sedar takdelah dietitian pening fikir nak selesaikan masalah kanak2 obese di Malaysia. Dahlah masalah orang besar obese pun belum habis2..heh.

update: kalau memang sebab genetik, itu yang LAGI-LAGI kena jaga2 makan. Sejak bayi lagi tu penting. Kadang sebab susu formula budak2 jadi obese u know. Heh.

Papepun jangan salahkan genetik, kita sendiri kena beware dgan lifestyle kita. Kalau tau dah ada tendecy kenalah lebih2 lagi jaga2. Betul tak? ;)

Sekian berleter.
wassalam.

27 June 2009

Hate Talking

to them. Mereka yang in charge jadi operator untuk bagi khidmat tapi tak pegang amanah dengan betul. Heh. Come on, Im your customer. Heh.

Call talian bebas tol mereka, berterusan tapi tak dapat-dapat cakap dengan operator. Bila dapat cakap, mereka acuh tak acuh. Garang lak tuh. Hehe.

Aku penat kalau service online tak berjaya dan talian bebas tol pun mereka jawab macam apa je. Oh hampeh jugaklah. Aku pulak taknak pergi ngadap mereka di outlet. You know, prices online lain, prices on phone lain, prices kat outlet lain. Beza beratus-ratus pulak tu. Fuh. Pening jugak dengan sistem, heh.

"Akak, kawan saya ni die banyak songeh sikit. Dia ada special request, nak seat tepi window dan dekat wing." She said.

I cannot believe that she would say that. Hehe. Thank you for dealing with them, on my behalf. (tapi serious ke kamu cakap macam tu?)

Last-last aku hantar wakil pergi beli kat outlet, aci tak?

Aku tak berapa suka sebenarnya berurusan dalam telefon atau pergi ngadap. Best je kalau aku sekadar boleh selesaikan perkara dengan email. Jadi aku respect jugak sama ini tempat, baru-baru ini aku buat temu janji untuk ke sana hanya dengan email :D

Er, kalau operator amalkan budi bahasa budaya kita pun dah orait sangat aku rasa..

Terbaek punye

Heh. Ini entri simpanan, akhirnya keluar jugak.

Sejak aku habis sekolah dulu kala, aku macam matang sedikit, time tu aku mula berjaya fikir yang sekolah terbaik bagi aku adalah sekolah kehidupan tu sendiri. Mungkin sebab terlalu banyak kesusahan yang aku hadapi sejak menengah atas. Kesusahan yang tak terfikir bagi remaja seusia 16-17 tahun, untuk mereka hadapi.

Aku rasa ramai yang boleh witness ni terutama dia dan dia. Heh.

Rugilah jika aku tak amik pengajaran dari apa yang berlaku sehari-hari dalam kehidupan aku. Aku suka duduk dan memerhati perlakuan manusia, banyak benda kita boleh kenal dan belajar. Sekolah kehidupan banyak pahit kan? Tak kurang jugak yang manis.

Kamu salah teman.

Sebenarnya yang manis itu lebih banyak. Kita hanya merasa yang pahit sebab bila ada masalah barulah kita beringat. Time kita gembira segala kita tak sedar akan nikmat.

Dan untuk anugerah guru terbaik aku bagi pada kesakitan aku. My sickness. Memang guru terbaik punya dalam sekolah kehidupan aku. Guru paling tegas, paling dasyat, paling kejam pun boleh jugak. Haha.

Tegas sangat, bila dia kata dia nak sakit, maka dia akan sakit jugak. Kalau nak buat apa-apa, mesti dapat kebenaran dia. Bila dia bagi cuti sekejap, takleh leka-leka. Masa itulah kena cuba buat kerja-kerja sekolah sebelum dia datang tarik balik cuti.

Kesakitan adalah guru terbaik. Dia mengajar untuk bangun semula setiap kali jatuh. Dia mengajar erti kemenangan apabila berjaya hadapi dia yang tegas. Dia mengajar untuk lebih bertabah, untuk lebih menghargai nikmat kehidupan. Dan untuk lebih merasai, menghargai kasih sayang Tuhan.

Dan aku nak kamu tahu dan sedar, ujian itu juga guru terbaik buat kamu. Jika kita bijak, kita akan mengubah kerugian kita itu kepada satu keuntungan. Ni aku cakap jelah, sebab aku sendiri bukan mampu sepenuhnya. Bila guru kesakitan aku ada hari-hari dengan aku, kadang-kadang rasa jugak mahu escape dari dia. Lari jauh-jauh tamau jumpa dah. Hehe.

Walaupun aku kadang-kadang benci jugak dengan guruku yang satu ini, selalunya aku layan jelah dia. Heh.

p/s: sape-sape ada tisu? Nak boleh?

26 June 2009

Sudah berzaman aku rasa

Aku tinggalkan sekolah dah 5 tahun. Bila ada peluang berjumpa cekgu sekolah lama berdekatan dengan kampus, jumpa adik-adik, cekgu Fauzi selalu akan cakap,

"This is your super senior."

Aku biasanya terpana sekejap, tapi kemudian baru sedar, yelah dah lama aku tinggalkan sekolah.

Dengan cekgu fauzi dan adik-adik Team Basketball

Aku tingat dulu cekgu Fauzi yang bawak team kami, sampai sekarang pun sama. Cuma aku time tu pilih untuk Debat Bahasa Inggeris berbanding basketball. Sebabnya bukan debat lagi best, tapi sebab nak cari team basketball mudah, tapi debat susah. Yosh. Maka berkorbanlah aku demi sekolah.

Oh aku nak kisahkan hal lain sebenarnya. Setiap tahun bila tima masuk Universiti, mesti cekgu Jamil akan hubungi aku. Sampai hari ini, sehinggakan tiap tahun aku rasa seolah baru hari ni akan masuk Universiti :D

Kali ni cekgu call pasal adik junior yang tengah konfius nak pilih mana satu. Setiap tahun pun macam tu. Awal-awal dulu aku akan bagi pros and cons bagi setiap institusi itu. Tapi tahun ni aku rasa lain gila. Aku macam biasa mintak number phone adik junior dan kontek sendiri tanyakan masalah.

Dan aku tak bagi pros and cons, aku sekadar acting sebagai kaunselor sahaja. Just tenangkan hati dia yang konfius. Aku rasa that's the best way untuk dia memilih. Biarlah dia sendiri yang memilih. Dan aku ada sentuh, biasanya instinct ibu itu yang terbaik, bila dia kisahkan pendapat ibunya. Kau rasa macam mana?

Sejak aku tingkatan Lima, teman aku ini selalu pesan, biarlah senior kita gaya macam mana pun, kita jadilah senior yang baik. Dan itulah yang aku ingat hingga kini, dan itulah yang aku jadi. Er, ada senior korang tiba-tibak call atau kontek bila kau ada masalah? :P haha

Kadang-kadang senior aku pun hubungi aku bila perlukan bantuan, dan aku tak nafikan aku mempunyai agak ramai senior yang sangat baik, senior sekolah lah. :) Im glad. Tak terlupakan senior-senior di kampus sekarang. Kamu, dalam ingatan.

Aku fikir part ni berkait rapat dengan, What you give, you get back. Bukan sebab aku baik, but Im trying to be that way..cuba untuk tidak melawan fitrah. Walaupun aku nakal, haha. :D

25 June 2009

bayi itu suci

Aku paling excited kalau dapat patient budak-budak atau bayi

Ada skali seorang kaka bawak baby 2 bulan datang. So kami attend. Dia sangat adorable dan baik, senyap je.

So my friend said,

"Baik sangatlah dia ni.."

Dan aku terpana sekejap bila dengar jawapan akak tu,

"Amiklah buat anak angkat."

Dan aku, "Hah...?" Muka tak percaya.

Ni bukan anak akak, akak dari pusat kebajikan je bawak die datang check. Sekali lagi aku, "Hah..?"

"Nape mak dia tak jaga dia." Aku tanya. Ni soklan common.

"Tak mampu nak bayar bil."

Oh aku angguk je. Aku tengok baby tu pun aku rasa tamau bagi orang kot. Nikan plak kalau anak sendiri.

Kalau kamu tak tahu lagi, anak-anak ni bawak rezeki. InshaAllah murah rezeki jaga anak-anak dengan baik...

wallahu'alam..

24 June 2009

kalau kamu cari aku

kalau aku sunyi sepi di sini
mungkin boleh cari aku di sini
inshaAllah aku takkan menyepi diri di situ :)

banyak aku menulis dan padam kembali
atau menulis dan simpan sendiri
hairan
heh
:)

moga kamu bahagia sentiasa
ameen

22 June 2009

mahu ganti yang asli atau palsu

one day after the previous surgery in Nov 2008

-the image: frog prince whom did accompany me in the ward, and to tell you it's a specialist who will insert the needle in your vessel, in private hosp :P no offense-

If you planted a flower at your window
and comes the day your flower died
would you put new seeds
which require few weeks to grow

or would you just put an artificial flower...
to give you quick happiness
..??

That was what I've been thinking for this few months
after the doctor has given me the two choices for next surgery
which in need of my endurance
towards the better days..

but I've yet given any answer
for it is only one hospital in Malaysia could do it.

er..btw it's not our country were outdated
but it is the treatment which is been discovered recently
in Malaysia

p/s: to tell u, it's a private hosp which has achieved that level of treatment, it should be the gov hosp isnt it..or am I wrong?

Di LRT itu

Satu malam aku bersama seorang teman sedang berjalan menuju ke kaunter sebuah stesen aliran transit ringan, tiba-tiba seperti biasa kami diganggu penjual jalanan sebuah syarikat telekomunikasi.

"Adik, kami ada buat promosi." Sambil berjalan menyaingi kami dan menghulurkan pakej syarikat mereka.

"It's okay I'm not interested." Aku jawab tanpa pandang wajahnya.

"Adik ada boyfriend?"

Dan teman aku jawab, "Tak."

Terus laju dia berpaling dari kami usha pejalan kaki yang lain.

Oh aku pulak yang terpana. Terkejut. Eh tiba-tiba blah ape kes.

"Jawab takde boyfren terus blah." Kata teman aku. Kami gelak-gelak.

"Apa kaitan die eh?" Tanya aku.

"Takde boyfren, jadi tak gayut telefon so tak guna ah talian diorang tu, kot."

Haha, aku gelak. Bajet je. Ingat gayut phone dengan balak je ke. Tak rock aa beb.

Atau sebenarnya sebab die lain? Korang rasa cane?


21 June 2009

Kau percaya atau tak..

satu fakta bahawa keburukan daripadanya hanya 30% jatuh pada tuan punya badan tetapi 70% jatuh pada orang-orang kesayangannya.

Yes kau pun tahu, asap rokok tulah. Memang fakta tapi aku tatau kamu semua percaya atau tidak. Dan aku pernah buat satu drama video yang wajib buat semester lepas, pasal how depress the husband is after the wife meninggal due to lung cancer. Sebab the husband merokok kuat sangat.

Related to this, minggu lepas tiba-tiba seorang staff datang pada aku, dan cakap,

"Naek ward 7B segera, bawak ni." sambil hulurkan imaging plate dan borang maklumat mengenai pesakit.

Aku terus gerak naek sambil usha form tu. Urgent chest x-ray untuk tengok progression of Ca (cancer). Oh bila tengok urgent barulah aku jalan laju amat. Sampai ke ward aku nampak semua orang tengah kelam kabut with this one patient.

Bila aku check nama patient pada form di tangan, aku confirmkan pesakit mana semua, then I know the one yang sume orang tengah kelam kabut bagi treatment, would be my next patient. So aku duduk dulu, tunggu. Tunggu semua ready dan tunggu machine naik ke ward.

Dalam aku duduk, one of the family members sit beside me.

"Adik tunggu pesakit katil ni ke.." tanya dia.

Aku angguk. "tunggu machine naik kak, tunggu semua sedia jugak dulu."

"Oh ni kakak saya, sakit kanser paru-paru." Aku dengar, yes that's in the form. "Dia tak hisap rokok, suami dia hisap rokok, dapat ah kanser kat dia."

Time tu jugak aku angguk, yes fakta itu dipastikan depan mata aku. Time tu jugak aku macam ada satu perasaan, kenapa kita perlu korbankan orang-orang yang kita sayang hanya kerana kesukaan kita pada rokok..

15 June 2009

daftar sekarang, kamu dapat pergi 16 tahun kemudian

Wow, ape yang daftar hari ini, 16 tahun kemudian baru dapat pergi?

Pagi tadi sambil kami sedang buat satu prosedur pasa pesakit, tiba-tiba pakar radiologi pandang aku dan tanya,

"You dah daftar haji belum?"

Aku terkejut seketika. What a question. Heh.

"Seingatnya my parents dah uruskan pasal tu."

Barulah time tu aku teringat dulu kala ayah ibu bawak aku register tabung haji. Tapi aku tak pernah ambil berat sangat, cuma macam lega aje. Dan selepas itu tak pernah ambil tahu rasanya.
Hampeh.

"you know, I daftar anak I yang umur 5 bulan tuh, tahun 2025 nanti baru dapat turn pergi haji. I tak kesahlah, I daftar je dulu, nanti pandai-pandai la dia nak pergi ke tak nak pergi time tu."

Uih biar betik. Betik jadi nangka. Ini memang pelik atau aku yang tak alert dengan current situation? Kamu ada tahu pape?

"kalau kira-kira, amik masa 16 tahun la lepas you register baru dapat turn."

Yosh..itu dia. Jadi kamu pergi jelah register tak kisah lah takde duit ke ape. Yang penting register dulu, kan? Ke salah?

Hehe.
Fikir semula, skang aku tak hairan da nape ibu ayah bawak aku gi daftar haji
glad.

14 June 2009

Memang betullah

bila dalam Quran asyik sebut kita manusia salu tak bersyukur. Correct me if I'm wrong.

Baru-baru ni berhari-hari jugak elektrik kat washroom takde. Jadi malam gelap lah, memandangkan aku maghrib baru sampai bilik. Takdelah rasa susah, cuma better ada lampu sume kan, takdelah rasa cuak. Heh. Setiap kali masuk washroom macam duk terfikir, bilalah nak ada elektrik semula neh.

Selepas 3 hari, lampu dah ada. Al kisahnya, aku duk masuk keluar washroom tu sampai dah kali ke berapa tah baru aku tersedar,

"Eh, dah ada elektrik rupanya. Sampai tak pasan. Isk3."

Barulah rasa best gila ada lampu. Time tu jugak aku tersedar, bila takde lampu, rasa kehilangan. Bila dah ada lampu, tak sedar pun. Juga bermakna, bila kita diberi nikmat, kita tak pernah rasa syukurnya atas nikmat yang diberi. Bestnya dapat nikmat. Gembiranya takde pape yang ditarik Tuhan.

Kita tak pernah rasa semua tuh. Yang kita rasa adalah just continue buat our daily activity, dan buat apa sahaja perkara yang kita boleh buat. Tanpa kita sedar tu semua adalah satu nikmat buat kita.

Bila ditarik nikmat, baru nak terasa hilang sesuatu. Barulah berharap benda tu datang semula. Time dia ada kita tak sedar pape. We take things for granted. We always been that way. Kita lupa setiap hembuasan nafas kita adalah nikmat. Bila ditarik nikmat tu setengah minit pun kita dah terasa kehilangan. Sedang setiap kali kita bernafas dengan jayanya tak pernah nak rasa itu adalah sesuatu yang sangat nikmat buat kita.

Haiyoh.

Bila kita boleh guna tangan, kita tak pernah rasa ia sesuatu yang sangat gembira buat kita, sebagai nikmat dari Tuhan. Bila luka sikit kat jari kita dah rasa lost sangat takleh nak grab benda. Bila kita dapat jalan macam biasa kita tak pernah rasa bersyukur gila-gila. Bila kita patah kaki terus pulak menangis sebab takleh jalan buat masa yang lama.

Kita ni gila ke ape. Dah ada nikmat depan mata tak nak bersyukur. Bila dah takde kita sesalkan. Kita marah Tuhan yang menarik nikmat. Kita selalu lupa. Kita manusia.

Bila Tuhan bagi kita rezeki yang banyak, kesenangan, berjaya dalam pelajaran, rumah yang besar, kereta, kesihatan tubuh badan, dapat belajar di Universiti, kawan-kawan yang best, kerja yang bagus dan segala benda best dalam dunia ni, kenapa kita TAK PERNAH soal Tuhan macam ni,

"Tuhan, kenapa Kau bagi aku semua benda bagus ni, kenapa Kau tak bagi kat orang lain?"

Pernah ke kita soal macam ni?

Tapi bila Tuhan bagi kita susah, pelajaran jatuh, kematian, kehilangan anggota, sakit teruk, tak disukai teman, masalah keluarga dan segala benda tak best dalam dunia ni, kenapa kita SENTIASA soal macam ni kat Tuhan,

"Tuhan, kenapa Kau bagi kat aku segala kesusahan ni, segala masalah ni. Kau tak adil."

We always been that way, isnt it?

Bila senang tak nak syukur, tak nak persoalkan. Bila susah pun taknak bersyukur, dan asyik persoalkan pada Tuhan. Wei, dah tu bilanya kau nak bersyukur beb? Time senang taknak syukur, time susah lagilah taknak.

Bila kau dapat kerja, kau tak suka, nak jawatan lebih tinggi dan segala. Sedangkan kau tak sedar berapa ramai kat luar sana nak sangat posisi kau, melilau cari kerja.

Bila kau dapat tempat di Universiti pun kau rasa susah. Kau rasa belajar susah, kau rasa kau tak minat. Sedangkan kau tahu tak berapa juta kat luar sana yang nak tempat kau.

Boleh plak kau rasa tak suka dengan apa yang Dia bagi. Oh aku tak faham bila kau taknak lihat mereka yang di bawah kau.

Owh ye, kamu tak perlu terasa. Aku marah diri sendiri.

10 June 2009

Aku bukan nak curse kamu

Hari ni jumpa seorang pesakit yang menarik. He should be fasting 6 hours prior to the examination. Untuk buat angiogram, pendek cite tengok salur darah la, tapi kes ni untuk salur darah bahagian kaki. History of motor vehicle accident, fractured his leg.

Bila di tanya,

"puasa kan? tak makan pape.."

"puasa, cuma tadi hisap rokok banyak ni je." sambil jari-jemari menunjukkan satu per tiga daripada sebatang rokok.

Aku geleng kepala, lapar bleh tahan, rokok takleh tahan. Isk3..
walaupun senanya smoking tak efek pape kot pada prosedur puasa tuh.

Time-time nilah aku tingat komen seorang senior kat entry ini. He is currently working with IJN.

"pada mereka yang merokok..udah-udah le tu..

den yang bekerja kat invasive cath lab nih.. dengan penuh rendah diri, nak cakap, berenti le..yg tak hisap rokok tu..tak payah le cuba-cuba..takde pekdah nye..

hari-hari dok tengok orang sakit jantung salah satu sebab utama nye merokok..

kalau dah dapat berita kena buat bypass lepas tengok angiogram baru nak nyesal dah too late brader..masa tu "terjelepuk sume asap2 rokok yang busuk" tu kat muka sendirik, baru padan muka. (haa..kasar kann kannn..)

tapi, latest case last 2 weeks, 25 year old male triple vessel disease tau..sebab hisap rokok.. haishhh... den dah tak tau nak cakap camne lagi dah..hisap la lagi yek.

Nanti, pandai2 la justify sendiri kebagusan hisap rokok tu bila dah ade dua tiga graft kat dalam dada tu.."

Di IJN spesifically, guna angiogram untuk buat macam-macam prosedur yang aku malas nak cite untuk jantung kamu semua. Lepas habis prosedur tadi, pesakit tu bersuara,

"Sakitlah tadi. Sakit betul." Memang sakit pun sebab hiris main artery untuk prosedur ni, dalam keadaan sedar, cuma ada local anaes je. Aku explain style layman jelah untuk kamu faham.

Bila dia dah cakap camtu, aku pun amik can tu untuk pesan,

"Ha kalau merokok lagi banyak-banyak lepas ni, kena datang balik buat benda yang sama cam hari ni, untuk jantung pulak." Bukan aku nak curse dia, cuma aku rasa perlu ada sumting untuk smokers rasa gerun nak smoking.

"Betul, saya sungguh-sungguh tamau hisap dah doctor." Berkali-kali jugak dia cakap.

Aku tataulah nak caye ke tak. Cuma aku harap die buat ape die cakap. Bahagian aku untuk mengingatkan dah terlepas. Dan aku bukan doctor untuk dia panggil doctor, suka-suka die jek.

And a sharing from AhmadN

"one thing that I notice, amongst all the smokers I had come across, all of them will always punch out this line 

"nanti aku dah kawin,ada anak...aku stop la"

but the harsh reality is that most of the smokers will continue the habit, 

one of my friends passed away due to an acute coronary syndrome, I would'nt straight away fault smoking, but I closely knew my late friend and he is an avid smoker.

usia muda 22 dah tak dapat lagi nak jejak langkah mana2, memang sudah tertulis di lauh mahfuz akan kejadian kita sehari hari, tetapi jika diberi peluang adakah kamu ingin practically take ur lives and slowly deteriorate it?

all my other close friends know that our friend passed away and smoking was one of the causes...but they didnt stop.."

Aku faham diorang tahu kesan-kesan smoking, cuma mungkin pengetahuan atau kesedaran tu belum cukup kuat untuk diroang stop. I have frens yang smoking, and Im sorry guys for this kind of entry. 

Aku sayang korang woi, jadi jangan la smoking dah, tolongla..haish..

Dan sokongan keluarga serta teman-teman tu sangat2 penting.

sekian.

8 June 2009

The instinct of a mother

They are always right, isn't it?

Sebelum-sebelum ini bila aku call biasa-biasa aja. Ibu tak bertanya mengenai kerja-kerja aku di hospital. Tapi hari ini tiba-tiba ibu tanya. Aku sekarang bertukar hospital dan bertugas di kecemasan, and I'm sure you could imagine how it would be like. Bila ibu tiba-tiba tanya pasal kerja, aku pelik jugak, cuma aku terus jawab,

"It was a never ending list of patients, ibu." Phew...

"Then, how's your condition?"

"I'm alright..." Eventhough aku sengsara kesakitan. Adeh. Maybe ibu dapat rasa aku sengsara sebab tu ibu tanya.

Kamu ada cerita mahu kongsi pasal instinct ibu-ibu kamu?

************************

Now I would like to ask you, kamu boleh appreciate tidak panorama alam? Kejadian senja, matahari terbit, awan pelbagai gaya, hujan, bulan bulat serta hutan hijau. Tak lupa sawah menghijau :D

Among of my friends, ada yang jenis boleh appreciate those things, ada yang jenis rasa sangat pelik dengan those yang selalu rasa kagum dengan kejadian-kejadian alam. 

Dan bagi aku, jarang aku dapat jumpa orang yang sukakan senja, boleh berimaginasi dengan bentuk-bentuk awan, teruja dengan pokok-pokok dan hutan, serta beria-ia melihat bulan.

Aku bersyukur kerna Tuhan berikan aku satu perasaan yang sangat tenang dan rasa segalanya terubat tiap kali aku memandang alam ciptaan Tuhan. Aku boleh termenung lama menikmati senja, menikmati bentuk-bentuk awan, melihat bulan dan bintang serta bersama-sama dengan ombak menderu di pantai.

Aku suka melihat ombak yang tak jemu menghempas pantai.
Melihat matahari pulang ke rumah, jatuh di kaki langit ciptaan Tuhan.
Tenang di lubuk hati pabila pandang pada bulan purnama
Jua awan yang punyai pelbagai cerita

Kalau kamu membaca sambil membayangkan bermakna kamu memang jenis yang boleh appreciate alam. Yang tidak...mungkin kamu kategori yang akan rasa pelik dengan orang yang teruja dengan alam. Benarkah?

walla~ manalah aku tau :P

6 June 2009

Aku kini ada di sini


I am now shifting to another hospital ;)

Petang semalam aku bertugad di wad-wad, macam biasa di NICU (ICU pre-mature baby) dan ICU (adult). Bila di NICU macam biasa, aku akan termenung merenung bayi-bayi comel sebesar tapak tangan dan tapak kaki. Macam-macam size.

They are adorable. Aku takleh kot kerja kat NICU nanti kerja terbengkalai dan asyik renung bayi-bayi je. Paling best time diorang nangis berjemaah, meriah! Huhu :D

Di ICU macam biasa aje, cuma semalam terkena sampai di sana waktu melawat. Jadi adalah drama sikit. Kami selesaikan seorang pesakit ini, bila siap, bukak langsir, aku termangu tengok seorang anak menangis-nangis memeluk ibunya. Bila aku perhati, pesakit tadi ayahnya.

"Lama sangat tak jumpa ayah, mak...jumpa-jumpa dah macam ni.." Sambil menangis haru amat dan ulang-ulang ayat sama.

Ha, korang kalau rasa jarang gila kol mak ayah, sila berbuat demikian segera. Kalau rasa jarang sangat balik rumah pun silalah pulang juga. Kol je dah cukup pastikan sume okay..

Lebih dari itu hati aku yang runtun time tu, aku teringat jugak kat mak. Zaman mak di ICU dulu memang aku cuba bertahan, tapi usia yang sangat muda buatkan aku tak berjaya menahan rasa dan airmata.

Last-last skali sambil duk tolak equipment nak pi ke pesakit lain, mata aku lak yang bergenang dengan air. Heh. 

****************************

Ok sudah ah ape la feeling feeling lak. Haiyoh~

Mari cerita best sikit. Beberapa hari lepas di hospital, di department kami. Aku terdengar seorang staff panggil kawan aku ni gaya serius punya. Macam nak tegur sumting je. Beliu duduk di kerusi dan panggil kawan aku. 

"Najwa, mari sini sekejap." Panggil beliau. Aku just memandang dari jauh sebab aku tengah hectic dengan pesakit. Dan ada dua lagi staff turut sama ada.

"Duduk sini." Tegas amat.

 Aku nampak kawan aku duduk dengan gaya teragak-agak di kerusi sebelah staff tu. Yelah takde angin takde ribut tiba-tiba je gaya nak marah. Kemudian staff tu bersuara,

"Nah amik nih." Sambil letak depan Najwa sebuah kotak kecil dan menyambung, 

"Ni makan terus." Kemudian sekotak lagi dikeluarkan, sambil menyambung,

"Yang ni rebus dulu dan  minum airnya." Dengan muka serius.

Masa tu aku tengok Najwa dah gelak sakan. Aku yang kebetulan dah selesai dengan pesakit aku, terus menghala ke arah mereka, aku tertanya-tanya what oh earth had happened. Dan mereka terus sambung lagi,

"Kalau tak habis, suruh kawan-kawan awak minum sekali air rebusan, ni ajak As sama nih."

Heh aku blur, apsal aku plak. Kemudian aku tanya Najwa ape kes senanya. Bila Najwa hulur dua kotak kecil depan muka aku, giliran aku pulak gelak sakan. Haha.

Korang nak tau ke ape benda, jap eh, tengok bawah neh. Dan baca betul-betul tulisan dengan marker atas kotak tu.

 mangsa bersama bahan bukti telah dilarikan ke tempat yang lebih selamat

Sekarang kau faham ke kenapa aku bold nama Najwa, tambah lagi aku tak suka state nama sebenar orang kat blog ni. Heh.

Kata Najwa die gelak sangat bukan sebab nama dia, tapi sebab gaya staff tu macam pharmacist tengah bagi ubat.

"Ni makan terus." Kemudian sekotak lagi dikeluarkan, sambil menyambung,

"Yang ni rebus dulu dan  minum airnya." Dengan muka serius.

Pagi semalam semua staff asyik usik kami. Kami tak buat kerja clinical tapi sengaja duk buat kerja Fizik guna densitometer buat graf. First time buat jadi asyik tak faham dan salah buat. Dan staffs asyik usik cakap nak bagi 5 kotak lagi kismis Najwa. Haha.

Siap nak bagi number phone pakcik yang jual kismis Najwa lagi. wahaha.
Aku dan Najwa sabor jelah. Heh.

Have a great weekend guys~