15 September 2009

al fatihah buat ubaida T_T

Ubaida is one of IIUM's students..he died yesterday after been shot 6 times by the Zionis 2 weeks ago upon entering the Ibrahimiyyah Mosque in Palestine.

Dear Friends, eventhou we think there's nothing going on in Palestine, coz everyone here has stop talking abt them recently...but remember, they've been shot continuosly..24 hours a day...keep on praying for them..keep on..for our muslim brothers and sisters in Palestine..alfatihah for ubaida..and all muslims who had died in protecting Islam..

Allahummaghfir lahu warhamhu wa'afihi wa'fu'anhu T__T

This is taken from Mdm Nelli's blog:

"Semalam sewaktu menunggu waktu berbuka puasa saya dikejutkan dengan berita Bro. Ubaida M.A AlQudsi syahid di tanah tumpah darahnya Palestine kerana ditembak oleh askar Israel laknatullah. Hampir tercampak telepon yang saya pegang mendengar berita sedih itu.

Ubaida yang sepanjang belajar di UIA sangat aktif dalam IIUM Al Aqsa Friends Society dan juga nasyid baru saja menamatkan pengajian komunikasi dan pulang ke kampung halamannya Palestine selepas selesai peperiksaan semester lepas. Saya menalipon rakannya, Herbawi, untuk mengesahkan berita itu. Herbawi dengan nada sayu menjawab, “Yes madam, he was shot by the Israel army 2 weeks ago and passed away yesterday.”

Kelab Al-Aqsa Friends Society adalah kelab yang paling aktif menjalankan program2 kesedaran menyelamatkan Masjid AlAqsa. Kebanyakan ahlinya adalah pelajar Palestine. Mereka sering ke pejabat saya untuk membincangkan program dan pengurusan kelab. Merekalah diantara ribuan anak didik yang saya sayangi di UIA ini. Melihat wajah2 mereka akan membuat anda terasa kecil kerana jiwa muda mereka yang penuh dengan semangat perjuangan. Jasad di UIA tetapi hati nun jauh di negara tercinta. Dengan perasaan dilselubung cemas sepanjang masa kerana mengenangkan nyawa keluarga yang tidak putus2 diancam yahudi, mereka masih terus belajar untuk meraih ilmu.

Kalau anda biasa beri’tiqaf di IIUM SHAH’S Mosque sepuluh Ramadhan terakhir ini anda akan melihat kumpulan pelajar2 ini membawa walkie-talkie kerana menggerakkan usaha menghidupkan Ramadhan di masjid ini di kalangan pelajar UIAM. Saya dapat rasakan perasaan cinta mereka pada masjid UIA yang merupakan menifestasi dari cinta mereka kepad Masjidil Aqsa.

Syahidnya Ubaida akan semakin membakar semangat rakannya2 di sini.

Ini merupakan pemergian ke dua graduan yang bakal menerima skrol semasa konvo 2009 yang akan berlangsung bulan depan. Sebelum ini telah pergi Shafawati yang aktif dalam Kelab Mentor-mentee Gemilang kerana sakit Leukimia. Anak sulung dari 8 beradik berasal dari Sarawak, Shafawati yang dikenali sebagai Kak Sha di kalngan juniornya sangat peka dengan masalah masyarakat sehingga sanggup menghabiskan masanya dalam kerja2 kemasyarakatan CENSERVE tanpa memperdulikan penyakitnya.

Kedua2 mereka adalah hasil produk the Garden of Knowledge and Virtue yang benar2 menterjemahkan ilmu yang mereka dapati dalam bentuk bakti suci buat ummah tercinta. Pemergian mereka yang ditangisi oleh teman2 akan menyemarakkan lagi semangat cintakan ummah di kalangan pelajar2 UIA seluruhnya.

Konvo 2009 dijangka paling syahdu kerana pemergian 2 graduan yang menemui Tuhannya sebelum sempat menerima skrol dan pencapaian dua orang insan istimewa Nik Nor Ermiza dan Fahmi.

Ya Allah berikanlah kami kekuatan untuk terus membantu menghasilkan jiwa2 besar dari UIA yang bakal memimpin ummah tercinta ini. Ameen Ya Rabbal ‘Alameen."


Aku sebak..with this news..and im also touched with the prayers made by a dear lecturer..the last para in her entry...may Allah gives you the strength..ameen~!

6 comments:

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

salutations for him

Hasbi said...

Al-Fatihah buat arwah..moga rohnya dicucuri rahmatNya..

DK said...

Uhuk3. Sedihnya entri ni. Baca semalam meremang bulu roma. Huuu. Tak sangka sekarang pun dlm bulan puasa diorang tembak2 org. Selamat menempah jalan syurga untuk mereka yg berjihad di jalan Allah ...

walkinglikemaryjane said...

may Allah bless them, and may us who are still living would hold onto His religion. unconditionally..

ameen ya rabbal ‘alameen ...

:'/

Dammit said...

Syahid di bulan ramadhan. Tersentuh, meremang bulu roma. Macam mdm ni cakap, terasa kecil bila berdepan dengan jiwa besar macam ni. Mereka pergi sbg pejuang. Semoga dicucuri rahmat. ameen.

hana said...

air mata saya mengalir tanpa sedar saat membaca entri ini..