10 August 2009

mari kita kongsi

tips-tips inshaAllah berguna dengan musibah H1N1, dengan keyakinan kita padaNya

1. sentiasa berwuduk - lancarkan oksigen di seluruh badan dan bertindak sebagai anti-oksidan, jugak automatik bersihkan diri kita daripada germs

2. tidur awal (memulihkan oksigen dalam tubuh) dan bangun awal (oksigen terbaik pada jam 4am ++)

3. kerap mandi sampai rasa sejuk betul - bekalkan oksigen dari luar badan ke dalam badan, juga mengelakkan kekeringan air dalam badan

4. Banyak minum jus buah untuk kansel kan virus-virus seperti H1N1. If im not mistaken there's a research shown that H1N1 boleh ter-delete with fruit juices. dan ini pernah terjadi pada salah seorang pesakit yang amalkan. Time ada sore throat je terus amalkan minum jus apple and orange non stop sampai kebah demam/batuk/flu.

5. Banyak kan berdoa sama-sama kita...dan yakin dengan ketentuanNya =)

aku sebagai health care practitioner, malas dah nak pesan tip-tip saintifik seperti kerap basuh tangan, etc. Cuma aku nak pesan kalau kamu berada di tempat terbuka, tak perlu pakai face mask sebab virus/germs dah mati di udara pun.

Hanya kalau kamu bernafas dalam bilik yang sama seper di ofis, kelas etc, pakailah kalau nak pakai. Hanya face mask yang style ganas sket tu je yang berfungsi, yang tebal keras tu, tahu?Kalau kamu pakai face mask yang ala-ala kat hospital tu cam tak function kot untuk kes ini..

kita berusaha, kerana mencegah itu lebih baik..

wallahu'alam

p/s: credits to ustaz2, and Dr Nor Hisham (pengasas rawatan komplementari islam)

5 comments:

Diya Kamaruzaman said...

Tips yang sangat best! Tapi tips nombor 3 tu mcm susah sikit nak apply sebab lately kerap takde air jadi kena banyak berjimat huhu.

Thanks As, for the tips ^-^

wie~ said...

lah.. xde function k mask cumel yang uia bagi free tuh?? hurmm...

CAHAYA said...

thanks for sharing As. ;)

I'm not feeling well lepas balik dr PPUM melawat sedara sakit. Huhu.

joegrimjow said...

makan epal
makan makanan bernutrisi

Sedang Mencari said...

pakai respirator P100 yg NIOSH certified jer...baru boleh filter air liur yg berterbangan..heheheheh