21 June 2009

Kau percaya atau tak..

satu fakta bahawa keburukan daripadanya hanya 30% jatuh pada tuan punya badan tetapi 70% jatuh pada orang-orang kesayangannya.

Yes kau pun tahu, asap rokok tulah. Memang fakta tapi aku tatau kamu semua percaya atau tidak. Dan aku pernah buat satu drama video yang wajib buat semester lepas, pasal how depress the husband is after the wife meninggal due to lung cancer. Sebab the husband merokok kuat sangat.

Related to this, minggu lepas tiba-tiba seorang staff datang pada aku, dan cakap,

"Naek ward 7B segera, bawak ni." sambil hulurkan imaging plate dan borang maklumat mengenai pesakit.

Aku terus gerak naek sambil usha form tu. Urgent chest x-ray untuk tengok progression of Ca (cancer). Oh bila tengok urgent barulah aku jalan laju amat. Sampai ke ward aku nampak semua orang tengah kelam kabut with this one patient.

Bila aku check nama patient pada form di tangan, aku confirmkan pesakit mana semua, then I know the one yang sume orang tengah kelam kabut bagi treatment, would be my next patient. So aku duduk dulu, tunggu. Tunggu semua ready dan tunggu machine naik ke ward.

Dalam aku duduk, one of the family members sit beside me.

"Adik tunggu pesakit katil ni ke.." tanya dia.

Aku angguk. "tunggu machine naik kak, tunggu semua sedia jugak dulu."

"Oh ni kakak saya, sakit kanser paru-paru." Aku dengar, yes that's in the form. "Dia tak hisap rokok, suami dia hisap rokok, dapat ah kanser kat dia."

Time tu jugak aku angguk, yes fakta itu dipastikan depan mata aku. Time tu jugak aku macam ada satu perasaan, kenapa kita perlu korbankan orang-orang yang kita sayang hanya kerana kesukaan kita pada rokok..

11 comments:

Diya Kamaruzaman said...

ya Allah. sampai macam tu sekali, as? 70% kena kat kita? oh my, banyak tu!

p/s-punya la berkurun tunggu as update. bizi eh? =)

Master J said...

sedih2..

As said...

diya
banyak as menulis tapi sume delete
tataulah pe kena neh
heh

***

master J
nampak famili die relax je...cuma husband die cam susah hati

izzahismail said...

lame tak comment tapi bukan tak singgah :)

that's a pity. kalau suami tak belajar lagi, taktaulah nak cakap ape.

Diya Kamaruzaman said...

as ada risau ttg apa2 ke?

diya dah jwb soalan as tu. anyway, diya better sikit rasanya. minum ubat batuk cap ibu anak. huhu

thanks for everything as! =D

KNOWLEE said...

Senang cakap, smokers are murderers. Bleh kan?

As said...

izza
yup i know u were here :)

***

DK
wuhuu...u guess? :P

***

knowlee
setuju~!

CAHAYA said...

my dad heavy smoker. 70% chances kitorang leh dpt cancer. huhu.

Diya Kamaruzaman said...

ahaha. diya hampir2 menggagau cari jawapan utk komen diya. sejak bila guna DK ni? ekeke =p

diya rasa btl lah kot. biasa nya bila kita slalu simpan entri sebagai draft, makna nya kita worried of something. samada risau ttg pembaca atau risau ttg diri sendiri. huhu, diya pernah alami. kalau diya, biasa nya risau ttg pembaca [especially utk CK dulu lah] =p

As said...

wakaka
itulah pasal
terkejut tengok tangan sendiri taip hurud D dan K

ape kes tah

yes you are rite..im worried of sumting.. :)

3p4h said...

Buat la apa pun, ltk iklan Ca(cancer2) / penyakit kt kotak rokok.

Kempen "TAK NAK".

Naikkan cukai n hrga rokok.

Fatwa dah haramkn pn dlu... Tp??? Sama je...

Tbaca knyataan Menteri Kesihatan aritu ttg:

"Kerajaan mbelanjakn bjuta2 / billion RM utk pesakit2 Ca, terutamanya smoker n pasif smoker. Namun masih rmai yg merokok. Wpun cukai rokok yg dikenakan tinggi namun kos mengubati pesakit2 ni lg tggi."

p/s: Dah tau rokok mjadi puncanya, awat dok bw msk ag rokok? Sengal sgt...