12 December 2008

Entri permintaan

Entri ini diterbitkan atas permintaan teman-teman, terutama yang jauh. Isk..selepas berhari-hari berfikir, maka terbitkan lah jugak.

Tahniah buat 'Atiqah dan Arifin atas terikatnya talian suci binaan baitul Muslim pada 9 Zulhijjah yang lepas

Barakallahu laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair!

Again tak dapat dihadiri majlis 'aqadnya tapi inshaAllah akan bertandang ke majlis walimah pertengahan tahun hadapan :D

"..must come..special for my friends." said 'Atiqah.

Dalam ramai-ramai teman daku yang membina Baitul Muslim di usia muda, semuanya tidak menghadapi halangan besar dalam perjalanan ke arah itu. Namun sangat unik bagi pasangan sahabat yang ini. Halangan kuat daripada ibu bapa, namun berkat usaha dan doa di bulan Ramadhan al Mubarak membuahkan berita gembira semanis gula :)

Ambil masa untuk memberi kefahaman kepada ibu ayah, teruskan yakin dan berdoa. Aku rasa itu intisari utama pernikahan mereka.

Terima kasih kerana menjadikan kami yang pertama diumumkan berita manis itu, maka berdiam diri lah kami selama mana kamu belum mengistiharkan tentangnya secara meluas. Haha. Zip mulut!

'Atiqah, sejak dulu sangat sinonim dengan Murshida. Dua teman rapat yang akhirnya membawa diriku melekat dengan mereka. Haha. Both are great sisters to me. Hampir tiap malam melekat di kamar mereka tika di pusat asasi. I think my ex-roomate could witness this fact, and candlesky too. Ukhwah berterusan dalam kembara di negeri Sabah 2007 hinggalah tinggal sekampus kini.

Biasanya teman-teman yang sudah bergelar isteri makin jauh dan jarang dapat dihubungi. Berbeza dengan 'atiqah, masih rapid berSMS dengan aku. And I really cherished that. Tq sister!

Bila teman rapat yang kamu kongsi suka dan duka melangkah ke alam perkahwinan pada usia muda, kadang-kadang rasa seolah masih tidak percaya, namun tetap tersenyum atas kegembiraan dia. Ikatan perkahwinan bukan penentu berkurangnya kasih sahabat, dan makin jauhnya jarak.

Apa yang penting, kita memahami keadaan mereka yang telah berubah status (bak kata As), dan mereka juga perlu memahami bahawa sahabat masih memerlukan mereka (bak kata MM).

Didoakan kekal hingga ke syurga :D
ameen

28 comments:

diya said...

owh. tahniah utk kwn as. moga dia berbahagia slalu. :)

setakat ni, rsnya takde lg kwn2 rapat diya yg kawen. jd, xpenah merasa pegi majlis kwn2 gitu. alahai

3p4h said...

Tahniah buat kt 'Atikah n Ipin...

Ramai da kwn2 yg kawen, tp xdpt nk p mjlisnya... Huhuuu...

p/s: As kamu bl lg? Heheee..

al-ikhsan said...

terbaca komen 3p4h, tiba-tiba teringat pulak;

"Ha'ah la, kak As bila lagi?"

hehehe~

Farah said...

Tahniah utk cik atiqah dan suami.
semoga berbahagia hingga ke akhir hayat insyaAllah

xsabo nk tunggu org tu pulak**

tp tnggu frh balik malaysia dlu tau. nak g mjls walimah =)

::Amin Mansor:: said...

ak pun nk ty gak, as dah ada calon blm ni?hahah..usik as

KNOWLEE said...

Rasa nak mcm ajak someone kawin je. Tp, adakah dia mahu? Hurm...

As said...

dear diya,
the time will come :D
hehe

***

dear epah
eleh padahal kak tiqah kawen kat kedah aa..epah bukan raya kat kedah ke tahun ni, nape tak pi :P

***

dear al ikhsan
hampeh tul, komen die semata-mata benda tuh. heh :P
tolong ah carikan akak calon sorang :P

***

dear farah
yelah, farah dah selangkah ke alam perkahwinan, bila lagi nak selangkah terus? :P

***

dear amin
amin doa2 lah as cepat sket kawen. Amin sponsor, amacam orait tak?

***

dear knowlee
akak, blum cuba belum tahu...
:D

phikool thong said...

dear kak as..bilakah giliran kmu pula? Hehe

As said...

dear phikool thong
owh dari aunty dah naek taraf jadi akak :P
hahaha

akak takleh kawen awal, nanti ramai yang jeles. Tak kurang jugak yang kempunan :P :P :P

wahahaha

izzahismail said...

wah.sudah kawen!
hehe.

nnti time kak as, jemput okeyh!

KNOWLEE said...

Akak tak berani sbb dia pun blaja lagi.
Dia dah lama ignore akak.
Tp akak still in love kat dia la.
Ikhlas nak kawin ngan dia.
Hurm~

As said...

dear izzah
yolah tuh~~

***

dear knowlee
akak..huu..
kena tanya pendapat Allah dulu, then if HE says YES, then akak proposed aa :)

izzati.abdullah said...

senkiu buat entry ini.ngeh2..

ha kamu nk kawen tunggu sy balik dulu..k?

cairo mode!!

WaBI said...

:) nice couple.

May Allah bless them.

when is your turn AS?

MaNuSiA_RuMiT said...

kak as...
saya jgn lupaplak...
hak3..

nanti tawen...jemput saya...
saya dendangkan puisi...kah3..

Knowlee said...

As, akak dah tanya pendapat Allah.
Dah 7 kali akak tanya, and until now, hati akak masih pada dia.
Does it mean Allah says YES?

Akak tak berapa faham skit dgn perkara bertanya Allah ni sbb kawan2 akak pun ramai yg tak percaya.
Akak yakin sgt skang ni. Serius akak yakin.

As said...

dear izzati
banyaklah kamu :P

***

dear wabi
lama tak nampak wabi
our turn will come sooner or later inshaAllah

***

dear manusia rumit
owh kamu pandai berpuisi ke adik? wah wah wah..
ingatkan menulis puisi je, dengdang pun boleh..mantap2 :D

***

dear knowlee
akak, cara Allah bagi petunjuk pada kita macam2 gaya. Salah satunya melalui hati.

Jodoh Allah dah tetapkan kat luh mahfuz, sejak ruh ditiupkan lagi..
erm dasyat jugak if kawan2 akak tak caye pada ketentuan Dia :D

skang akak da istikharah, if akak yakin dengan hati akak, dengan istikharah akak, then teruskan lah..bismillahi tawakkaltu 'alaLLah then mengorak langkah la akak ke step seterusnya..
bukan yakin kat diri je, juga kena yakin pada Dia..mintak lah Dia mudahkan jalan.. :)

andai die menolak, mungkin belum sampai masanya. Mungkin jugak bukan dia takdir untuk kita. But andai memang dia jodoh akak, die tetap kumbang akak, takkan ke mana :D
cuma mungkin banyak cabaran halangan sebelum dapat manisnya, macam kawan as ni..

nilah pandangan as..cud be true cud be wrong :)

Knowlee said...

Ermmm...ye lah.
Akak rasa dia ignore akak ni maybe salah satu ujian utk akak, nak tgk akak bleh bersabar atau akak akan buat silap nnt.

Apa pun, akak nak usaha lagi istikharah. Sbb drpd apa yg akak baca, benda camni kena buat slalu n takleh harapkan pada 1-2 benda yg kita rasa je.

But for the time being, byk jgk akak nmpk yg terjadi secara tak sengaja yg menunjukkan dia tu untuk akak. Wallahualam. Kalo Allah kata tak jadi, benda2 tu takkan jadi jgk kan?

As said...

dear knowlee

yeah my sister, that's the spirit within!

Kalau Allah kata jadi, maka jadilah. Ajal maut jodoh dah ditetapkan sejak azali, sumone is there for you, cuma tak pasti lagi siapa dan bila. But the time will come.

Keep on asking Him to guide you and ease ur path. I'll pray that Allah will give the best to you, as He always do..

papepun respon dia, jas jangan cepat melatah, keep calm, think right and do right :D

smile :)

'atiqah hussin said...
This comment has been removed by a blog administrator.
'atiqah hussin said...

as, ktkah nih..tq for promoting us!!heh(ipin ckp =))

all the best for u ya dear. i REALLY8 admire ur ability to endure the pain..sgt2..tak yah psn jgn giv up pun, kan? definitely, u r not going to, rite..? =)

take care of urself tau

luv u bebeh! hihi.

p/s : encik arifin pesan,jg kesihatan ye. Have faith in ALLAH..k =)

hee, u know u love me,kan?...tq 4 that! heh.xyah ingatkan dah =p

'atiqah hussin said...

btw as, sape la yg mtk as tls entri psl topik nih? ttb rs glamer.
(haha.tak sedar diri)

As said...

dear 'atiqah hussin

wahaha
kak tiqah prasan! Hehe, nak wat camne, orang glemer :P

bebudak jauh nilah yang request, tak ramai pun akak, 10orang je (huu ramai tuu :P)

for at least kawan2 lama akak dapat tahu tru dis blog, hehe. Pemasyuran (pemberitahuan) pernikahan :D
As sebagai kaunter informasi, macam selalu selalu, haha

Thanks for the reminder, appreciate that. And for your hubby too.

u know i love you, tak perlu ingatkan dah :P
moga kekal ke syurga, as both of u wish to, ameen :)

tq for dropping by

alif zai mim ra said...

tahniah kepada ipin n kak atiqah. moga berkekalan hingga ke akhir hayat. apepun, teruskan perjuangan ye. :D

as, bile lagi..ngeh3

Hasbi said...

bestnya dah kahwin..sory kak tiqah coz tak dapat datang..isk..

3p4h said...

Memang braya kt kdh tp dsebabkn ikut ayh ats urusan ayah, 2 yg x dan nk p mjlis.

Lgpn da jmpa ipin kt RnR aritu.. Hehehe

As said...

dear alif,
thanks for the prayers (jawab wakil kak tiqah)
haha

***

dear hasbi
abang bie neh, takpe2 nanti next May kite gi reramai :D kan kak tiqah dah pesan :)

***

dear 3p4h,
owh begitu alkisahnyeee
takpe2, yang penting doa tuh :)

fahimah said...

salam..
kak tiqah!! congrats =D
luv n miss u alwiss..
nnt klu ade chance ima dtg k..
tak sbr nk jmp psgn baru ni..
=D