8 June 2009

The instinct of a mother

They are always right, isn't it?

Sebelum-sebelum ini bila aku call biasa-biasa aja. Ibu tak bertanya mengenai kerja-kerja aku di hospital. Tapi hari ini tiba-tiba ibu tanya. Aku sekarang bertukar hospital dan bertugas di kecemasan, and I'm sure you could imagine how it would be like. Bila ibu tiba-tiba tanya pasal kerja, aku pelik jugak, cuma aku terus jawab,

"It was a never ending list of patients, ibu." Phew...

"Then, how's your condition?"

"I'm alright..." Eventhough aku sengsara kesakitan. Adeh. Maybe ibu dapat rasa aku sengsara sebab tu ibu tanya.

Kamu ada cerita mahu kongsi pasal instinct ibu-ibu kamu?

************************

Now I would like to ask you, kamu boleh appreciate tidak panorama alam? Kejadian senja, matahari terbit, awan pelbagai gaya, hujan, bulan bulat serta hutan hijau. Tak lupa sawah menghijau :D

Among of my friends, ada yang jenis boleh appreciate those things, ada yang jenis rasa sangat pelik dengan those yang selalu rasa kagum dengan kejadian-kejadian alam. 

Dan bagi aku, jarang aku dapat jumpa orang yang sukakan senja, boleh berimaginasi dengan bentuk-bentuk awan, teruja dengan pokok-pokok dan hutan, serta beria-ia melihat bulan.

Aku bersyukur kerna Tuhan berikan aku satu perasaan yang sangat tenang dan rasa segalanya terubat tiap kali aku memandang alam ciptaan Tuhan. Aku boleh termenung lama menikmati senja, menikmati bentuk-bentuk awan, melihat bulan dan bintang serta bersama-sama dengan ombak menderu di pantai.

Aku suka melihat ombak yang tak jemu menghempas pantai.
Melihat matahari pulang ke rumah, jatuh di kaki langit ciptaan Tuhan.
Tenang di lubuk hati pabila pandang pada bulan purnama
Jua awan yang punyai pelbagai cerita

Kalau kamu membaca sambil membayangkan bermakna kamu memang jenis yang boleh appreciate alam. Yang tidak...mungkin kamu kategori yang akan rasa pelik dengan orang yang teruja dengan alam. Benarkah?

walla~ manalah aku tau :P

5 comments:

CAHAYA said...

My mum always said, "I told you so," whenever she had a chance. But it's true. She told me so. And I never listen.

**Sigh. Bila lah nak berubah ni.

AhmadN said...

my mom...erm...knows heads and tail about me...

as to all of our mothers...kan?

------- ------ --------- --------

erm,
menghayati suasana alam memang sudah menjadi hobi...

sampai ada banyak track2 dalam playlist yang berkisar mostly on nature such as whale sounds, songs of amazon dan sebagainya..

pernah sekali terbaca,
bila kita cuba tenangkan diri dengarlah alam,
bunyi cengkerik, bunyi2 alam fauna...
sebenarnya itulah bunyi tanda mereka sehari hari berzikir munajat terhadapNya...

beautiful..~

3p4h said...

Instinct seorang ibu tu mmg xdinafikan! Bnr sgt2.

Panorama amatlah mjadi suatu kbanggaan dan mampu menenangkn dri ni. Nak2 bl ada cam, then dpt simpan kenangan keindahan 2.. Subhanallah~

"Dan sesungguhnya disebalik kejadian langit dan bumi, pertukaran malam dan siang tdapat tnda2 kbesaranNya"

zahidzuhri said...

selalunya bila hilang barang,mesti mak boleh jumpa :D

semua orang secara fitrahnya akan terasa aman,cuma bila fitrahnya ditutup kekufuran,maka ketenangan itu hilang dan diganti rasa alpa dan leka yang diselubungi kejahiliyahan...

ubey said...

yeah. sini pun da perakui instinct ibu. huhu. dhla mulut masin. phtu bulih tau ape yg kita sembunyi dr depa