30 June 2009

Sampai masa kau ada anak nanti


aku mahu kau buat jugak yang satu ini. Boleh ke?

Aku selalu tengok mak ayah bawak anak-anak yang dah berisi sangat pergi makan fast food pulak, dan banyak. Fuhh. Sayangilah anak-anak, jangan biarkan badan diorang tak sehat. Seriously. Ramai mak ayah tak sedar ni. Diorang fikir bagi jelah anak-anak nak makan apa.

Tapi sangat penting untuk bagi mereka makanan yang sehat sejak hari pertama dia lahir lagi. Nanti esok2 kena jawab sebab tak bagi makanan sehat kat anak2. Heh.

Nak2 anak-anak moden skang, iklan banyak di TV. Boleh aje, cuma jangan kerap. KIta ada kuasa sebagai mak ayah pada anak-anak yang kecil tu. Use your power untuk kebaikan dan kesihatan dia. Haiyoh.

Kalau mak ayah sume sedar takdelah dietitian pening fikir nak selesaikan masalah kanak2 obese di Malaysia. Dahlah masalah orang besar obese pun belum habis2..heh.

update: kalau memang sebab genetik, itu yang LAGI-LAGI kena jaga2 makan. Sejak bayi lagi tu penting. Kadang sebab susu formula budak2 jadi obese u know. Heh.

Papepun jangan salahkan genetik, kita sendiri kena beware dgan lifestyle kita. Kalau tau dah ada tendecy kenalah lebih2 lagi jaga2. Betul tak? ;)

Sekian berleter.
wassalam.

12 comments:

Ilmapung said...

semalam spot one family yg all the members obes, right from the father till the youngest one maybe age 5 or less.

Tgk they all jalan pun mcm seksa sgt, but when they start to order the food, aiiihhhh.. the waiter tu pun naik lenguh.. i said to my mum the parents should be blame for tht. tp my mum ckp "genetik kot.." hahaha tk leh blah dgn assumption my mum..

Diya Kamaruzaman said...

Kadang2 ada faktor genetik, kadang2 tak jugak.

Diya ada sedara [pertalian agak jauh lah] yang anak laki dia baru umo 5-6 tahun gitu tapi dah obes. Mak ayah dia kurus macam biasa je. Even mak dia pun tak larat nak dukung dia. Then, tak lama lepas tu, diya dapat berita yang anak mereka dah meninggal. Kesian kan. Kecik2 dah "pergi". Dah la diorang baru ada anak satu tu je.

Mr Jagatraya said...

Hmmm.Kadang2 benda mcm ni dh jadi habit sejak kecil.Sebab mak bapak terlalu ikutkan sgt anak-anak tanpa disekat ke hape.

As said...

ILMAPUNG :)
heh itu dasat as tak pnah jumpa..
genetik tu bukan satu alasan la kan, hehe.

Bahaya la camtu...

***

MISS DK
sorry to hear that diya, kesian nya...
satu pengajaran sepatutnya..
tapi meninggal sbb...??

***

Mr JAGATRAYA
aiseh
itulah masalah
HABIT
heh
susah nak ubah BUT kena ubah jugak cane2 pun

joegrimjow said...

nak kuwus?
ku ada penyelesaian

wa said...

jaga pemakanan anak sejak dalam kandungan =)

Diya Kamaruzaman said...

Penyakit. Diya not sure penyakit apa. Tapi, yang pastinya berkait dengan makan berlebihan jugak lah.

Mak Su said...

kitorang mmg kurang bab makanan segera, sbb rumah jauh dari pekan, elok gaks tu. sebenarnya mmg tak elok, masa kecik kiut ler, lepas tu :(

tusky said...

eleh, mak ayah pun join gak..
hahahaha
makan itu satu bende halal yang seronok
dan kadang2 leh datangkan mudarat..
hahahaha

bawangmerah said...

penah nampak dua bdk ni kat internet.
comel kan?

*owh...dah setengah tahun boikot mcD*

kak, saya dah takde feeling pulak nak gi mcD, kak. tatau kenape.

.fatin nabila. said...

tu la, tgk ak ni.
bkn sbb genetik, ibu ayah xsuh mkn pon.`
ak aser, ak yg beriya nk kekalkan genetik bulat ni.`
hehe.` sedap la mkn sanah.
nk fries..! nk fries!!

Sedang Mencari said...

Beli jer jusmate 5 dengan aku...aku ada jual...insya Allah kecil lah skit.turun dalam beberapa kilo...Jgn berlengah... al_amin3000@yahoo.co.uk emel saya...