30 July 2009

Semalam

aku cakap-cakap dengan mawar merah

"Mawar, kita dengan kawan-kawan kita, dengan orang-orang sekeliling kita, hari-hari kita jumpa, sembang semua, kita takkan pernah expect any of them akan meninggal bila-bila dalam masa terdekat. Even today, tonite, atau esok sekalipun kan.."

"kita akan rasa seolah-olah mereka akan sentiasa di sisi, bersama dan menemani.."

itu kisah dua malam semalam. Dan tengahari semalam aku terkejut dapat panggilan seorang teman rapat jam 1.06pm.

"nak pinjam kereta boleh, nak pergi hospital, classmate meninggal eksiden baru tadi."

I was shock.

"Hey, classmate mana ni? Universiti kita ke?" Aku terkejut sebab aku tak pernah dengar rakan sekampus meninggal kemalangan di sini.

Bas dan motorsikal, agak menyayat hati apabila aku dengar mayatnya agak hancur. Ok aku stress kan di sini perkataan DENGAR. Jadi tunggu pagi-pagi nanti aku mahu confirmkan berita yang sahih.....

Time tu jugaklah mawar merah sms aku dan cakap,

"as, baru semalam kita cakap pasal kawan meninggal kan...."

dan aku diam seribu bahasa....bahasa apakah lagi yang terkata-kata, melainkan muhasabah diri kala Tuhan memberi peringatan..wasilahnya seorang teman..

wallahu'alam...

8 comments:

Master J said...

mmg bus and moto..n bdn xde lah hancur..tp..muka needed some reconstruction b4 identification =( smua stdnt KOS shock smlm lost her wpun rmai yg xknal =(

abutoq said...

mmg sadis as mende2 camni..
aku prnah besembang-bergurau ngn kawan time malam..tup2 pg esok dngr citer die da xde..

muhasabah diri..

joegrimjow said...

ahaaa
mati ade bila2 je

Muaz Nabil said...

takziah

halawatuliman said...

salam

as..kirim salam takhziah kat kawan as tu ya..

Syahrir bin Zaini said...

Emm...
Berita ni memang amat menginsafkan...
Org yg kemalangan ni rupanya lebih dulu meninggal banding dengan org yg dah dijangka tak lama dah nak hidup macam yang kena cancer or AIDS...

zahidzuhri said...

ingat 5 sebelum 5 bloggers ya ayyuhal bloggers...

shafiqrahman said...

"إِنَّ ِللهِ مَا أَخَذَ، وَلَهُ مَا أَعْطَى وَكُلُّ شَيْءٍ عِنْدَهُ بِأَجَلٍ مُسَمَّى … فَلِتَصْبٍرْ وَلِتَحْتَسِبْ"

Maksudnya : Sesungguhnya Allah berhak mengambil dan memberi sesuatu. Segala sesuatu di sisi Allah dibatasi dengan ajal yang telah ditentukan. Oleh itu, bersabarlah dan carilah redha Allah.

(Hadis riwayat al-Bukhari & Muslim)

~mungkin kita ni selalu leka kan..