15 June 2009

daftar sekarang, kamu dapat pergi 16 tahun kemudian

Wow, ape yang daftar hari ini, 16 tahun kemudian baru dapat pergi?

Pagi tadi sambil kami sedang buat satu prosedur pasa pesakit, tiba-tiba pakar radiologi pandang aku dan tanya,

"You dah daftar haji belum?"

Aku terkejut seketika. What a question. Heh.

"Seingatnya my parents dah uruskan pasal tu."

Barulah time tu aku teringat dulu kala ayah ibu bawak aku register tabung haji. Tapi aku tak pernah ambil berat sangat, cuma macam lega aje. Dan selepas itu tak pernah ambil tahu rasanya.
Hampeh.

"you know, I daftar anak I yang umur 5 bulan tuh, tahun 2025 nanti baru dapat turn pergi haji. I tak kesahlah, I daftar je dulu, nanti pandai-pandai la dia nak pergi ke tak nak pergi time tu."

Uih biar betik. Betik jadi nangka. Ini memang pelik atau aku yang tak alert dengan current situation? Kamu ada tahu pape?

"kalau kira-kira, amik masa 16 tahun la lepas you register baru dapat turn."

Yosh..itu dia. Jadi kamu pergi jelah register tak kisah lah takde duit ke ape. Yang penting register dulu, kan? Ke salah?

Hehe.
Fikir semula, skang aku tak hairan da nape ibu ayah bawak aku gi daftar haji
glad.

15 comments:

keretasorong said...

kt blog nih leh daftar utk g haji tak =P

Diya Kamaruzaman said...

mak aihh. lama nya. lepas 16 tahun berdaftar baru boleh pergi haji? tak tahu pulak diya.

myadlan said...

haha. cakap nak daftar memang senang. tapi ada syarat tersembunyi dia..

last time bln 2 pergi, dia cakap kena ada minimum RM1300 dlm akaun tabung haji.. baru leh daftar nk pegi haji..

lagipun priority utk orang2 tua.. da ujung usia. org muda kurang sket..

Jepah said...

tgk la as... actually, 16 tahun tu ikut kuota dan database org yg da daftar...

kalau da cukup duit & syarat2 len, lepas 4 tahun daftar leh wat rayuan... xyah la nk tggu smpai 16 tahun. sbb ade je yg daftar nk gi haji kali ke-2..

so, priority utk org yang 1st time nk gi...

p/s: jepah pun dftar tahun lepas... kalu ikut mase yg dia bg, 2021 baru leh gi...hahaha...

As said...

keretasorong
hehe boleh aje, tp tatau bila kaunter akan dibuka :P

***

diya
huhu as pun tatau gak :D
ni diorang ada bg komen sume pasal ni heh

***

myadlan
uih ada syarat tersembunyi~!
hampeh

***

Jepah
oh gitu eh...thanks2..
sebab tu nak dengar dari korang sume :D

moon said...

wah lamanya. huhu. tp akak rase ta sampai 16 taun kot. parent akak dulu tiba2 kene panggil awl drpd yg sepatutnya. so kalo da ade panggilan tu dlm 2 taun pun bleh insyaAllah. :P

CAHAYA said...

betul la tu. I register awal tahun ni pegi lagi 8 tahun. Huhu.

~ MAR ~ said...

betul3..
kene register SEKARANG..
belum tentu lagi dapat pegi bila..
register je dulu awal2..

ada orang tu, duit untuk pegi haji dah cukup.tapi turn dia lagi 10 tahun.last2, dia pegi dgn private agency je.tunggu TH, lmbt sgt..

huhu..

neem said...

nak buat keje baik ni mmg byk cabaran..

Mr Jagatraya said...

Bukan nak rgstr kat tabung haji bkn kena ader basic RM1200 dulu ke?.Kalau below than that tkleh regstr lagi.

As said...

moon
tulah akak, kalau dah dapat 'panggilan' sure dapat :)

***

CAHAYA
hehe
inshaAllah the time will come

***

MAr
kebanyakan nya memang pergi ngan private, yang akak kenal. Adeh

***

neem
yup betul :)

***

Mr Jagatraya
yosh
itu yang as tulis entry ni sebab mahu tanya kamu lah :p

shafiqrahman said...

kwang..kwang..kwang..

16 tahun? fuhh..

25 + 16 = 41 tahun?

apekah...

kena check balik dgn tabung haji nampak gayanye ni..

Muaz Nabil said...

nak g daftar gak la lps ni. :)

iNtuisiiNsurgeNsi said...

blo3..

ubey said...

dlu2 time atok gi. below 10 years da dpt gi. aduii. huhu. cmne ni~. ai kne dftr awl2.