25 June 2009

bayi itu suci

Aku paling excited kalau dapat patient budak-budak atau bayi

Ada skali seorang kaka bawak baby 2 bulan datang. So kami attend. Dia sangat adorable dan baik, senyap je.

So my friend said,

"Baik sangatlah dia ni.."

Dan aku terpana sekejap bila dengar jawapan akak tu,

"Amiklah buat anak angkat."

Dan aku, "Hah...?" Muka tak percaya.

Ni bukan anak akak, akak dari pusat kebajikan je bawak die datang check. Sekali lagi aku, "Hah..?"

"Nape mak dia tak jaga dia." Aku tanya. Ni soklan common.

"Tak mampu nak bayar bil."

Oh aku angguk je. Aku tengok baby tu pun aku rasa tamau bagi orang kot. Nikan plak kalau anak sendiri.

Kalau kamu tak tahu lagi, anak-anak ni bawak rezeki. InshaAllah murah rezeki jaga anak-anak dengan baik...

wallahu'alam..

8 comments:

bawangmerah said...

ala kak as, takde foto baby tu ke?

joegrimjow said...

orang cakap
klu baby tu lahir dlm flight
dia akan dapat privillage untuk nek flight free seumo idop

CAHAYA said...

Pekerjaan Cahaya sekarang berkait rapat dgn Jabatan Kebajikan. Yang sedihnya, ramai sangat orang nak antar anak diorang masuk situ. Sedih woo. Rasa nak ambil, tapi sendiri pun blom mampu nak jaga. Tapi, kan bagus kalau diorang fikir sebelum buat kan? Kesian budak2 tu. Itu belum campur kes luar nikah dan buang bayi. Kesian kesian. :(

Diya Kamaruzaman said...

adeh. meremang bulu roma diya baca entri as ni. kesian nya baby ... kecik2 lagi dah kena pass on kat orang lain =(

Huzai said...

different entries, same topic. :)

Master J said...

amik jelah buat anak angkat..hehe..

As said...

BW
wei mana bleh amik gambar patient :D

***

joe
betul ke joe?
betul ke?
hehe

***

CAHAYA
kalau mampu agaknya sume chaya amik eh :)
takpelah, we take that as life's education

***

DK
pengajaran untuk kita, diya :)

***

huzai
we read each other's mind eh? :P

***

Master J
hah tolong aa carikan bapak sekali untuk baby tu
haha

Acai said...

Waa, cam sama je entry ngan sy punye,hehe..Yup, betul tu..:) bayi tu suci..mereka ada bahagian rezeki mereka sendiri..:)

Salah satu tanda Allah nak uji manusia, mana yang nak sangat anak ditangguhkan impiannya..tapi ada yang taknak anak spt orang yang buat maksiat senang sungguh dapat anak..ada sebabnya benda camtu kan? :)