2 June 2009

Dilarang

aku pelik jugak kadang-kadang, dah tahu bahaya tapi benarkan jugak wujud kat Malaysia neh.
Kamu agak-agak ape benda?

Contoh mudah hari-hari tengok yang aku leh bagi, rokok. Dah tahu membahayakan kesihatan rakyat, dan jugak ORANG-ORANG SEKITAR perokok tu skali. Kalau rasa nak mati sangat, pergilah bunuh diri sorang-sorang kan. Yang nak ajak orang lain sama buat ape!

Orang yang merokok hanya dapat small portion daripada asap rokok tu, yang teruk orang-orang sekitar mereka. Anak-anak, isteri, orang awam dan sebagainya.

Aku cukup menyampah orang smoking depan aku, bau wangi pun aku tak tahan mana, ni kan pulak bau asap rokok. Menyusahkan orang ramai jek.

Aku rasa daripada haramkan rokok di kawasan-kawasan tertentu, buat terus haram merokok kat semua kawasan kecuali rumah sendiri.

Aku geram betul, diorang nak merokok, tapi habis semua orang kena tempias asap dia. 

Btw, ni bukan kesah recent, cuma sekadar apa yang aku fikir. La ni hidup aku hanya dekat kawasan hospital, jadi selamat lah jugak dari segala asap.

Maka apa kata haramkan hisap rokok di mana-mana bukan kawasan tertentu je. Oh aku tau tak relevan, tapi bukan ke itu yang sepatutnya?

Kau rasa macam mana? Ada cadangan lain?

Nota: MINTAK MAAf sebab tak blog walking serta update kerap macam biasa, aku siyesly hectic dan ada masalah broadband slow gila di kawasan ini. So sorry ;)

20 comments:

joegrimjow said...

dah memang habit
nak wat camne yek?

al-ikhsan said...

smokers mmmg busuk! dan menyusahkan orang!

*emo2*

:P

Huzai said...

err, I'd advise the non-smokers to pick up the habit quickly. That way, we'll get the lesser of two evils. We can all get the small portion of the smoke. The greater good, as they say. Aahaha! *sarcastic*

takdelah gurau2 je as. Huhu.

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

dulu abah aku selalu suruh aku beli rokok

sampai satu tahap aku rebel\

last2 abah pun berhenti\

sila tegur dengan hikmah :)

bawangmerah said...

akak emo?
saya pun geram jugak. tapi buat bodo je. =(

AhmadN said...

erm...

one thing that I notice, amongst all the smokers I had come across, all of them will always punch out this line

"nanti aku dah kawin,ada anak...aku stop la"

but the harsh reality is that most of the smokers will continue the habit,

one of my friends passed away due to an acute coronary syndrome, I would'nt straight away fault smoking, but I closely knew my late friend and he is an avid smoker.

usia muda 22 dah tak dapat lagi nak jejak langkah mana2, memang sudah tertulis di lauh mahfuz akan kejadian kita sehari hari, tetapi jika diberi peluang adakah kamu ingin practically take ur lives and slowly deteriorate it?

all my other close friends know that our friend passed away and smoking was one of the causes...but they didnt stop..

sedih, aku hanya dapat mohon keampunan terhadap kawan2ku yang belum bangkit dari tidur mereka...

Diya Kamaruzaman said...

yang, rindu kamu. ceh tak pasal meluah perasaan. padahal entri tengah emo. hek hek hek.

itu smokers an, kita haram kan pun, still diorg akan cari jalan jgk utk smoking.

shafiqrahman said...

pada mereka yang merokok..udah-udah le tu..

den yang bekerja kat invasive cath lab nih.. dengan penuh rendah diri, nak cakap, berenti le..yg tak hisap rokok tu..tak payah le cuba-cuba..takde pekdah nye..

hari-hari dok tengok orang sakit jantung salah satu sebab utama nye merokok..

kalau dah dapat berita kena buat bypass lepas tengok angiogram baru nak nyesal dah too late brader..masa tu "terjelepuk sume asap2 rokok yang busuk" tu kat muka sendirik, baru padan muka. (haa..kasar kann kannn..)

tapi, latest case last 2 weeks, 25 year old male triple vessel disease tau..sebab hisap rokok.. haishhh... den dah tak tau nak cakap camne lagi dah..hisap la lagi yek.

Nanti, pandai2 la justify sendiri kebagusan hisap rokok tu bila dah ade dua tiga graft kat dalam dada tu..

neem said...

neem pernah tgur sorg laki yg datang duk meja sebelah pastu rokok

"boleh x, x smoking? saya lemas!"

x pun,

buat2 batuk2.. tutup2 hidung ke. kalu dia rasa segan ok. tp kalu x, nasib arhh.. hehe

zahidzuhri said...

sokong sesangat! as human being we should be more sensitive about others and should not be so sell fish... tapi bukan mudah untuk ubahkan habit nih,it takes courage and iman yang tinggi to do it...

CAHAYA said...

Haramkan penjualan macam di Mekah. Habis cerita. :)

Kuey-san said...

perokok mmg bangang!
nak mati p mati sorang2...
jauh2..

haha!

ps: nasib baik dlm family xde smokers.

;)

rkukaudya said...

aritu, dpt tau ank sdara drjh 4 mrokok. tny dia, dia kata cuma nak try. org2 tua yg len da marah. org tua ni x marah (he.tua gak la kan)

cume org ckp gini, ' cuma nk cuba2 ye?'dia jawab' tapi da x wat da'

org ckp lagi, 'if alang2 nak cuba, cik goreng, qil try yg goreng tu, nak? sebatang wat pe. cik gorengkan sepinggan. nak?'

qil jawab' taknak taknak. kan da ckp, da x buat lg da...'

he.

entahlah kan. wat perokok2 yg da teruk sgt tu, yg da xleh hidup tanpa rokok. mari la kita doa2kn dorg diberi petunjuk n kesempatan sebelum terlambat.

smoga semua dirohmati ALLAH. ;=)

flove said...

Smoker ni tak taula ....dah letak gambr ngeri pada kotak rokok pon tak serik lagi ... buat malu lelaki jer ... asap tu kan makanan jin ...

.fatin nabila. said...

smoker, letak la gambar "no smoking" or pape pon, if dia nk isap, tang tu jgk isap.
sakit atie, lg2 kt kedai mkn, mmg xleh terima btol prangai nih .
bkn pe, 4 me, ayat kasar sket la ni, nk mati mati sorang2 suda, kasik asap bg mati orang lain, naya je.

abulharith said...

mungkin boleh buat hukuman bunuh kot untuk orang hisap rokok, sebab dia 'bunuh' orang lain.. what say u? =)

abulharith said...

mungkin boleh buat hukuman bunuh kot untuk orang hisap rokok, sebab dia 'bunuh' orang lain.. what say u? =)

abulharith said...

mungkin boleh buat hukuman bunuh kot untuk orang hisap rokok, sebab dia 'bunuh' orang lain.. what say u? =)

gurindam rasa said...

assalamualaikum,
skg ni kerajaan dh letak gmbr yg menggerunkan kt kotak rokok tu.
takut nengok gmbr tu,tp x th la
rating mreka yg merokok dh bkurg atau still same je. siyes gerun gmbr tu.leh cari gmbr tu kt intenet ni kot takpn kt kedai r.

iNtuisiiNsurgeNsi said...

bkn senang nk ubah sikap manusia...