19 December 2008

Surat maya untuk readers dan bloggers (1)

Dear readers,

Kadangkala aku kesian kat kamu
bile kamu blog walking
mesti kamu asyik tersenyum baca entry-entry teman lain
tapi sampai je di blog ini
kamu terus masuk era gloomy

Maaf teman, andai ada banyak saat-saat menarik dalam hidupku
tentu mudah aku menggarap sesuatu yang menyenangkan hati kamu
menggembirakan hati orang lain itu dapat pahala bukan?

Untuk menyeimbangkan saat indah dan saat sadis dalam hidupku
maka aku banyak melakonkan adegan kegembiraan
kerna aku rasa agak mustahil dalam dunia ini
jika saat sadis lebihnya mengatasi saat manis

Aku mohon maaf untuk itu

Dear readers

Aku hargai kamu
membaca dan terus membaca
sampai ada yang rasa takleh nak missed entry aku
Yup, untuk aku juga ada beberapa blog
yang setakat ini sejak awal kemunculannya
aku tak pernah missed walau satu entry
kamu hebat menulis teman, sampai aku ingat semua entry kamu

Aku juga hargai kamu yang menonjolkan diri
membina ukhuwwah di dunia maya ini
jalinan yang tak mahu aku bandingkan dengan dunia realiti
kerna dua-duanya begitu istimewa di hati :D

jika kamu anonymous yang siapa-siapa jua diri kamu
aku mengalukan kedatangan
Cuma aku harap
jika kamu anonymous yang datang memberi kritikan keras
atau anonymous yang bertanyakan hal peribadi
aku harap kamu boleh email terus aku
atau tonjolkan dirimu
supaya tidak terlalu jelas sikap pengecut malu kamu
arasto?

****

Dear bloggers

Aku sentiasa menatap blog-blog kamu walaupun masa aku singkat
kerna pembacaan aku pantas
terima kasih pada ibuku
atas ajaran beliau pada aku (rujuk fakta number dua)

Biasanya aku akan tinggal jejak berbentuk komenan
jika ada sesuatu yang ingin aku bicarakan
atau aku pergi tanpa ada bekas keberadaan aku
jika tiada apa yang perlu diperkatakan
juga jika aku ingin leave the writer alone

Aku juga takkan tinggalkan jejak
jika aku kurang suka dengan apa yang diperkatakan
kerna aku tak mahu jadi pembaca yang namanya 'condemn' orang
You dun like, you sila blah leave
Sebab itu nasihat aku,
bagi pembaca yang tidak suka akan sesuatu entry
sila leave the writer alone
atau jika ingin menegur sesuatu
sila bercakap in person
email pun boleh zaman teknologi canggih ini
sikap aku juga begitu walau dalam dunia realiti
You dun like me, you tell me in person, directly
jangan simpan-simpan
but remember
untuk menegur bil hikmah
secara baik supaya tak lari orang yang ditegur
silap-silap lari ke Afrika..hehe

Lagi satu perkara
aku tak amalkan konsep kesetiaan
jika kamu rajin datang ke blog aku
aku akan rajin mengomen blog kamu
oh tidak tidak
aku akan tetap jenguk blog kamu
walau kamu tidak mengomen entry aku
dan aku harap kamu tahu
ada beberapa blog
yang aku memilih untuk menjadi pembaca senyap
jadi jangan sedih, aku ada membaca tulisanmu :P

Tak lupa juga lagi satu perkara
aku agak kureng sikit
dengan mereka yang melalui blog ini dan tinggalkan kata-kata
"Hi, please link me"
"silalah jenguk my blog"
Dan yang sewaktu dengannya
Haiyak, macam gaya terdesak aje
atau gaya mahukan perhatian segera

Bloggers
penting untuk kamu faham
readers bukan boleh dipaksa-paksa untuk datang
atau dipaksa-paksa untuk bagi komen

untuk menarik pembaca itu sendiri
kadangkala terlebih dahulu perlukan satu jalinan
walaupun ia jalinan maya seperti blog walking
readers akan terus datang dan datang bila mereka sukakan penulisan kita
dan juga apabila mereka merasai adanya jalinan itu sendiri
somehow it takes time jugak

but for those yang beruntung
dan mempunyai personaliti menarik (tergambar melalui penulisan)
tak perlu masa yang lama pun untuk membina jalinan
seperti mereka-mereka yang hot :P

Untuk semua penulisan
jika tidak banyak komen, tidak bermakna tiada yang membaca
juga tidak bermakna mereka tidak menghargai
cuma jika ada komen itu kamu gembira bukan?
Owh aku juga begitu
terasa you've lighten up my day gitu :D

dan untuk penulisan kamu
banyak yang berharga buat aku
Terima kasih untuk itu


p/s: Yang kena ugut as nak ban IP tu, disebabkan hari ini 19th Dec..maka kamu semua diampunkan. Haha!

20 comments:

Jepah said...

just write what u want to write...
it's your own right... =)

Tuan Caracol said...

ari ni bday kah?

As, semua orrang menulis kerna niat masing2

saya buat blog untuk kumpul kenangan.
bila tua
bila lapang nanti,
mgkin bley tengok baliik
sbb saya tak mampu ingat semua

Hasbi said...

wah..abg bi suke ayat sastera as ni..:)

al-ikhsan said...

hahaha..sejak bila lak kak As ni dah jadik lawak camnih?mesti ni kes terikut-ikut perangai si akak diya kita yang sorang tu!hahahaha!

:D

As said...

dear Jep
betul..kalau kita tak suke tak perlu komen negative kat die sbb itu blog die :D

***

dear Tuan
bday? birthday? ade as tulis bday as kat my profile atas tuh :D

setiap orang tulis blog ade niat memasing..
cam niat Tuan, as pun ade jugak niat camtuh hihi
time2 dah lupa lupa tu kan, harap leh membaca lg inshaAllah

***

dear Hasbi
abang bi, as tepuk kepala baca komen abang bi
tang mana yang poetic nye...isk..

***

dear al-ikhsan
erk..part mana yang lawaknyeee
dah nama pun kami ni kakak2 kamu, mestilah kami sehati sama kepala. haha :P

diya said...

owh my dear as, thanks for the letter ni ya. suka diya baca =)

aku agak kureng sikit
dengan mereka yang melalui blog ini dan tinggalkan kata-kata
"Hi, please link me"
"silalah jenguk my blog"
Dan yang sewaktu dengannya
Haiyak, macam gaya terdesak aje
atau gaya mahukan perhatian segera


diya ada terfikir utk buat entry tentang makhluk sebegini. tunggu masa je ni. hehehe

tusky said...

mak aih..
panjangnye..
xceli aku xbace lagi..
jap eh..
t aku comment lagi..=p

tusky said...

okeh, aku dah baca..=)

hmm...
wlaupun ni 1st time aku
mengomen, 1st time baca
tulisan tarian tangan ko..
tp aku dapt bayng sket2
perjuangan maya ko..

tidak mengapa kalu gloomy
itu yang ko hidang..
tidak mengapa..
sebab gloomy itu warna hidup
ia indah sebenarnye..
dalm glooomy ade cerite
dalam cerite ade pesan..

ber'pesan' kat org, ganjaran habuannye..
amin..
p/s: komen pnjg untuk entry yg x pendek

As said...

dear diya
hehe
sila lah sila
as tulis sikie je sebab spare space for diya nye ulasan kat ur blog :D
ok ayat itu sangat poyo

:D

***

dear tusky
memula nak gelak dulu
hahaha

as blaja singkatan baru hari neh from ur comment

t for nanti

isk3

sian kamu, memula dah kena baca entry panjang
anggaplah ia sbg satu permulaan..haha.
poetic gila ayat kamu, best2.

dunia maya ni, bile berblog, kite seolah ade satu dunia lain lg selain dunia family, campus, hostel etc..

moga sama2 ada saham untuk akhirat aa dari blogging..inshaAllah :D

p/s: gloomy itu warna hidup..
tQ, i take that words.. :)

tusky said...

aku datang lagi..
hehehehe..
tp tandus plak pemikiran..
hahaha..
barangkali mungkin
entry sterus2nye..
't' aku ngomen lg

p/s: aku suke negative itu dindahkan,
lari cket dari kotak2 tipikal pemikiraan
sebab kite xsentiase 'diberi' gelak tawa
nk hepi, anggap sume dariNya
indah2 belaka..
err..
terkomen panjang lagi.. hahahaha

dammit said...

er rasenye tak perlu mintak maaf kot sbb tuan punya blog, suka hati die lah kan, asalkan tak menyusahkan orang lain. bila baca entri ni, mcm ada graf. mula2 cool, lama2 mcm hot plak. hehe gurau je.

Faisal Admar said...

kadang-kadang kita akan rasa macam taknak kasi orang tertentu baca sebab susah kita nak luahkan rasa hati dan apa-apa saja yang ada dalam minda kita, hati kita.

tapi susah bila ramai yang dah tahu terutamanya family dan member ofis.

ada yang akan susah hati, kutuk dan sebagainya. ada yang suka dan tak kurang juga yang kongsi info yang diberi dengan rakan-rakan yang lain. baik juga.

walau apa pun yang berlaku... yang penting penulisan kita tu mesti ikhlas dan tak berpura-pura. tak kira sama ada ianya gloomy atau pun ceria :)

p/s: suka blog yang berinfo :) kureng sikit dengan flogger.

umaralfateh said...

hampir sejam duduk di laman yang sama...

betulkah mahu diberikan komen kali ini?...


------------------

akhirnya...

:)

entry2 kamu selalu menjadikan diri ini tidak luput mengatakan jika ditimpa kesakitan, ada lagi yang lebih...


semuanya menjadi kekuatan dalam mengharungi kehidupan ini , insyaallah.. :) ...


bittaufiq wan najah...

salam perantauan..

Farah said...

as!! suke la entry ni. semuanya benar ;)

arasto tu hape ek? ;p

farah xsuke gk kalau men pakse2 g blog dia. adeh. desperate sgt nmpknye. huhu

As said...

dear tusky
tak sangka kamu memang poetic berbunga :)
betul2...
kita amik kesedihan untuk dijadikan kegembiraan, live life to the fullest
kena salu gelak baru awet muda beb, haha
semua dari Tuhan itu adalah yang terbaeek cuma kadangkala kita ambil masa untuk menerima
cantik kamu alih bahasa kepada indah
hehe i love that :P

p/s: dun worry, kat sini takde limit patah perkataan haha

***

dear dammit
the same goes to the popia
memula cool kuar dr fridge, then masuk dalam minyak panas, siap dimakan hot2
haha

as mintak maaf sebagai berbasa basi, boleh? :P

***

dear faisal
yup faisal, tak semua orang akan faham, siap ada yang salah faham lg :D

readers nilah ada berbagai, yang kritik baik kritik buruk. Tak lupa pada yang berkongsi info dan rasa.

menulis dari hati untuk sampai ke hati :)

***

dear farah
er rasanya 'arasto?' tu 'kamu faham?'
hehe

As said...

dear umar al fateh
patik sebenarnya speechless tatau nak cakap pe dengan komenan kamu :)

syukron
wa iyyaka

halawatuliman said...

salam..

saya tak tahu nak panggil as ke kak as ke..huhu

jangan ambil kisah sangat pasal org yang suka menghentam secara semborono, lepas tu sembunyikan identiti diri..ala2, baling batu, sorok tangan..saya dah ada pengalaman dulu. entahlah, kadang2 saya rasa org tu bukannya tak setuju apa yang saya tulis, tapi ada memori hitam yang cuba dibangkitkan dan menimbulkan api dendam. manusia ni macam2.

saya ada junior di kmb, saya teringat salah satu entrynya, dia kata, "this is my blog, suka hati i lah nak tulis apa"..huhu..rindu pula pada dia..

anyway, as/kak as, selamat menulis =)

iman muslihah,
sheffield

tusky said...

=)
~speechless till next entry~
hahahahahaha

3p4h said...

As, bila bc entry As akhir2 ni bagaikan ada sesuatu yg tsirat yg As nk luahkn tp secara smbunyi2...

Apakah.....???

Pemburu said...

peringatan yg baik untuk bloggers. nice...