7 December 2008

Eidul-adha 1429H

Eidul-adha, simboliknya adalah pengorbanan.
Tanpa pengorbanan, life is meaningless.
Berkorban untuk keluarga
Berkorban untuk sahabat
Berkorban untuk ummah
Berkorban nyawa
Berkorban demi agamaNya
dan sebagainya

Dah cukup ke eh pengorbanan kita
Aku pun duk fikir-fikir

Er, raya haji biasa orang bermaafan tak eh?
Aku pun ingat-ingat lupa
Yang aku tahu, tiap saat kena mintak ampun dengan Tuhan

Untuk teman yang setia membaca selama ini
Untuk teman yang singgah
Salam Eidul-Adha buat kamu
apa erti pengorbanan buat kamu eh?


Tahun ni raya haji di Terengganu, lebih meriah
Jarang balik kL untuk raya
takde atuk nenek pun kat sana
kat sini pun sama sejak lahir lagi
tapi raya haji kat sini jauh lebih meriah
malah lebih meriah daripada raya puasa kat sana

Aku pun hairan
raya puasa sehari je
raya haji 3 hari HARAM puasa
tapi kenapa kat Malaysia
satu ramadan dah pasang lagu raya
rayanya sampai sebulan huhu

tapi bila tiba raya haji
occasion nya pergi solat raya je
lepas tu balik tengok TV
owh itu je kot nilai raya haji bagi mereka

Hmm...
bila lah rakyat Malaysia nak berubah..

Dan aku pun
banyak kena berubah neh
aiseh..


Allahuakbar, walillahil-hamd!!
Mari bertakbir, 4 hari ye (10-13 Zulhijjah), harap maklum :P

كل عام وانتم بخير بحلول عيد الاضحى المبارك


p/s: jadilah kamu golongan yang ganjil di akhir zaman ;)

21 comments:

humaiRah said...

neem pun hairan. org2 m'sia meraikan hari raya pose, seolah2 puasa itu membebankn. kata org, puasa 30 hari, msti lah raya 30 hari. cmne nak ubahkan fikiran org?

akhir2 bln, msjid2 negara lain penuh dgn org ramai, meriah. kat m'sia? ramai kat shopping complex..!

x puasa lagi, kat KL dah penuh dgn ucapan, selamat hari raya aidilfitri..! sale itu, sale ini. apa nak jadi?

bebel la pulak. just luahan hati..

anyway, eid mubarak!!

^_^

maaf zahir n batin

diya said...

as, camne as tulis perkataan arab tu? curious lak diya. huhu

owh. kalau pose ramadhan dulu, on the way nak balik kampung, hampir setiap kedai pasang lagu raya. loya perut dibuatnya. hek3

Anonymous said...

esok raya...

Jepah said...

Aidiladha adalah hari yang lebih besar dari Aidilfitri... ingat tu...

Faisal Admar said...

Salam Aidiladha As.

Saya nak berkorban apa saja untuk family saya :)

Farah said...

selamat hari raya aidiladha
maaf zahir dan batin
ari raya aji org bagi duit raya x as?
haha JK

As said...

dear humairah
huu sekali skala kamu berleter boleh aje :)
mind setting kena betul balik, brain wash! hehe

***

dear diya,
wordpress memang takleh tulih arabic font.. :)
raya haji tak loya ah eh.. :P

***

dear anony,
yup esok 10 zulhijjah..he kenapa cakap camtu..?thanks singgah

***

dear jep,
baek bro, smpai mati akan ingat!

***

dear faisal,
glad to hear dat.. :)

***

dear farah
nak duit raya dengan farah ah! haha. Kangen sama kamu..tingat penah kita takbir raya haji sesama..

Szakif said...

dah dapat sms kan.

hu~ :D

As said...

dear szakif
yup dapat2..
dapat reply kan.. :P

al-ikhsan said...

salam aidiladha ye kak As!

=3

[yang mencari erti pengorbanan agung..]

shamel said...

eh As..ape mksud jadi org ganjil di akhir zaman?
Itu..satu seruan ke?

As said...

dear al ikhsan
wa iyyaka!
erti yang dicari itu, moga ketemu, untuk kau dan aku..

***

Dear shamel..
erk..akhir zaman orang bermacam2 ragam. Dan ramai yang ke arah keduniaan.
"Yang masuk ke syurga itu hanyalah sebahagian kecil sahaja..."

sebahagian kecil itu semestinya mereka2 yang lain drp orang lain, yang ganjil. Kan? :D

Jadi moga kita sama2 tergolong dalam golongan yang ganjil di akhir zaman.. :)

3p4h said...

Salam As... Bagus post nih! Btul la realiti org kita mcm 2.

Kalo nk ikutkn byk sgt bnda yg kita bincng bkenaan dgn pmikiran org2 kita ni. Tp 'cara' utk mengubahnya masih mjadi tnda tny.

Apakah kita yg mengubah mreka smata? Fkir2knlah bsama....

Mak Su said...

kunjungan balas, terima kasih As, sudi singgh ke blog maksu :)

As said...

dear epah
adakah ur point memberi maksud, mereka pun kena ubah diri sendiri?
tapi takde sape da leh ubah selain kita sndri ubah diri :D

tapi kena ade gak faktor2 pemangkin

***

dear maksu
waaa...ni terharu neh maksu sudi jenguk sini :D

umaralfateh said...

Selamat hari raya buat kamu..

hanya iringin doa disertakan..

Moga kamu cepat sembuh, dan dipermudahkan urusan hidup, ditenteramkan hati, ditenangkan perasaan, dilapangkan fikiran.

izzahismail said...

happy eidul adha ;)

diya said...

owh. jadi, blogspot boleh tulis arabic ye?

raya haji ni loya kepala. sebab asek kena makan daging je. huhu

alif zai mim ra said...

salam aidiladha. realiti mmg mcm tu. tapi kita nak ubah kan boleh? yang penting, jgn pandai mengomel je, nak buat perubahan pn kena la pandai juga. kan as kan?

p/s: byk2 raya, raya tahun ni paling menginsafkan sampai dgr lagu raya byk kali pn takpe. hehe

As said...

dear umaralfateh
thanks atas doa yang tak pernah henti..indah2 lak tu :D

***

dear izza
heppi eid!

***

dear diya
haha sape suh makan banyak2.
diya neh, kepala pening,tekak yang loya la..bukan kepala..isk3

***

dear alif
yup as tak cakap saje, as tulis kat blog supaya orang sedar. Ok tak tu hawa? :P
lagu raya mana hawa dengar tuh?? :D

3p4h said...

Bkenaan mreka prlu ubh dri mreka sndri 2 mmg da psti (ni bkn mksud yg sy nk tekankan) tp apa yg sy nk tekankn adalah 'method'.

Bagaimana Rasulullah s.a.w ajar? Cuba kaji blk pndekatan yg dgunakan.

p/s: Nk bljr bdiri masa kcil2 dlu mmg mkn masa, tp nk jtuh senang sgt...