25 December 2008

Kita selalu abaikan perkara kecil

yang sebenarnya boleh membawa kepada sesuatu yang besar.

Kita selalu fikir yang kecil itu perkara remeh. Yang besar lebih utama.

Kadang kita abaikan satu SMS yang bawa kesan pada satu keputusan besar orang lain.

Kita juga lupa satu kebaikan yang kecil membawa kepada ingatan berpanjangan orang terhadap kita.

Ok, itu semua contoh semata. Tapi realiti.

Peluang-peluang besar dalam hidup, biasanya dicapai dengan peluang-peluang kecil.

Perubahan besar dalam hidup bermula dengan perubahan kecil.

Ok, semuanya kecil kepada besar. Jarang-jarang dijumpai, seseorang dapat sesuatu yang besar tanpa melalui apa yang kecil.

Kadangkala ada sesetengah perkara yang buatkan kita sedar kita perlu bersikap sederhana. Tidak terlalu fokus kepada yang penting dan tidak terlalu abaikan yang kecil prioritinya.

Jangan rendah diri jika kamu fikirkan perkara kecil tika semua orang sedang fikirkan yang besar. Kerana ia tidak bermakna kamu mengabaikan apa yang penting. It's just that you need your time. Beware, don't make it to excessive. Wasotiyyah.

Sebelum itu, sila lawati seorang teman dengan perbincangan beliau mengenai perkara yang juga ramai antara kita anggap ia kecil, sedangkan membawa kepada yang besar. Mungkin ramai terlepas pandang, maybe.

Remember, pada yang kecil itu juga ada barakah.

This is my own opinion. Opinion has no right and wrong, but it's always open for additional point of view. Thank you.


p/s: penulis kena blah pegi baca journal yang banyak sedang menanti

15 comments:

ali said...

hurmm, sis, your second last thoughts made me think of TOK;

"there is no right or wrong"

huhu..yang penting yang KECIL itu tidak disamaertikan dengan yang REMEH.

:D

myadlan said...

selalu jugak aku lambat reply message kwn.. arap2 diorg tak marah le..

Szakif said...

setuju dengan ali

KECIL tak bererti REMEH, tapi REMEH is most likely to mean KECIL.

Tuan Caracol said...

tadi terlintas samthing...

As,
mcm ni, yang kecik pun penting, yang besar pun penting.

yang kecik pun tak penting, yang besar pun tak penting.

See, ada dua conditions.
Yang penting adalah priority, prioriti itu atas hak kamu.

U decides :p

Tuan Caracol said...

yang terlintas tu terus berlalu, dah tak dapat ingat balik"

3p4h said...

As, sy pnh alami bnda 2 (SMS). Mmg kdg2 kita pk bnda 2 kcil n xbri kesan, tp bl da kne br tau kesan dia.

Apa2 pn kita kne tau mn yg lbih aula. Khatamkan bca Fiqh al-Aulawiyah, insyallah mmpu mnolong kita.

Wallahu'alam.

Ibnu Saif said...

SalaM sis..

kadaNg bukn yang keciL tu diabaIkan..

tapi oleh kerana keutamaan yang lebih perlu diutamakan..

oleh kerana terlalu memikirkan bnda yang prioritinya kurang.... bnda yang besar terabai..

cthnya.. terlalu memikirkan ttg menggerakkan jari semasa tasyahud awal n akhir tu sunnah or x..

terlalu memikirkan membuka apa2 majlis dengan Al-fatihah tu bid'ah or x..

melabuhkan seluar semasa solat haram or x..

mencukur janggut bidah au x..

sehingga terabai shbat2 luar sana yang sedang bermandian dengan kemaksiatan.. tinggal serumah/sebilik laki dan pmpuan.. zina tnpa segan silu.. Homoseksual.. lesbian dan len2 lagi..

Hmm.. ni sy ckp apa yg berlaku di tempat ana laa..

kesannya.. kerana benda kecil.. penggerak2 islam bertelagah sesama sendiri..

musuh2 gelak ditepian...

Minta maaf.. maybe sy salah faham kot dgn apa yang awk nak sampaikan kt artikel nih.. Minta maaf k..

WallaHuA'lam...

Jepah said...

penting atau x, u decide it... =)..

tp kalu bab2 SMS ni, at least reply la kan? huhuhuhu...

KNOWLEE said...

"Kadang kita abaikan satu SMS yang bawa kesan pada satu keputusan besar orang lain."

Ada org abaikan benda ni yg menyebabkan satu-satu perkara tu tak di'explain'kan dgn betul.

Anonymous said...

salam,ni ntk abu saif,

em, tu betul.pun betul. but for me, rsnya, apa yg awk bg cntoh tu, bkn pk bnda yg kecil. tp more tu pk bnda yg xpatut di pk. as long as, bnda tu still di luar lingkungan murka ALLAH, so np nk tlalu di pk2 kan.(mcm mcukur jggut.if nak story bid3ah, rsnya, blogging ni pun nabi xbuat kan.he)tp, mmg rmi mnusia salu pk mcm tu.em.tmpt sy pun sm.he.malaysia.

n, rasanya kdg2 sbb xpk 'sgt' yg kecil, tp dok asek pk yg besa2 je la, rmi ustz2/ustzh yg buat org bese cam sy takut nk dekat.

mksud sy, kdg2, akhlak sndiri xjg, hubungan dgn manusia x berapa, smata2 sbb nmpk yg besa2 je.ats tiket dakwah.nk dakwah kt masyarakat, tap kuarge x di ajak dulu.bkn ke nabi, asal2nya, disuruh ajak kuarganya kpd ALLAH, barulah sahabat2 n kmudian msyrakat arab.

pe pun, like wat dis blog owner da btau, wasotiyah itu lebih utama.he.
n sme,xkira kecil or besar, kena di amek cakna. (stuju dgn tuan C)

er...sori.nyebuk2 je kt sini.xpndai mana tp tunjuk pndai plak.maaf ye sume.

qUpie said...

eh salah, bukan abu. maaf2, ibnu saif. smga kita sume salau dlm rohmat n redo-NYA

umaralfateh said...

ramai yang mati disebabkan nyamuk yang kecil , tidak ramai yang mati kerana harimau.

:)

jennyto said...

oh..entry berantai ke ni..

ataupun entry intro kepade entry lagi satu huhu

tusky said...

owh..

hmm...
susah r gitu,
sume perkara adalah besar
semua perkara perlu ambil pusing

ish..
why life should b that
susah?
kecil yg terlepas,
xkan sumenye slh aku?
aku bukan leh puaskan hati
bende kecil dan besar

ish..

diya said...

diya suka entri ni as. dah baca 2 hari lepas. tapi, tak sempat nak tinggal komen. entri as ni buat diya "tersedak" =)