7 December 2008

Robin Hood Moden

Berikutan rampasan kapal Melati di Teluk Aden Ogos lepas oleh lanun, dan dibebaskan sepenuhnya Syawal lepas. Kamu masih ingat atau tidak?

Aku malas letak link, kamu google sendiri.

Baru-baru ini ayah sempat seminggu bersama crew kapal Melati. Cerita mereka, tembakan pertama lanun tersebut hanyalah bertujuan untuk menakutkan. Tapi malangnya terkena dinding kemudian melantun terkena anak kapal.

Bersungguh-sungguh mereka mohon maaf. Berkali-kali.

Crew kapal cerita, lanun-lanun tersebut sangat baik layanan mereka. Memilih kapal Malaysia kerana banyak makanan halal. Dan aku konklusikan ia seperti cerita Robin Hood, meminta duit untuk diberikan kepada rakyat.

Aku pun ingat-ingat lupa cerita keseluruhannya.

Boleh kot nak analogikan dengan keadaan di Malaysia. Orang miskin merompak untuk bagi makan keluarga.

Semua ni tak boleh jugak nak salahkan perompak miskin tuh, kena tengok-tengok sekeliling. Jiran-jiran, komuniti, pemerintah dan sebagainya, kenapa tak hulurkan tangan ringankan beban mereka..sampaikan mereka terpaksa merompak.

Memang mereka salah, tapi manusia sekitar perlu alert jugak. Sama-sama main peranan, jangan asyik main futsal je. Eh sorry, no offense :D

By the way, matlamat tak menghalalkan cara ye duhai Robin Hood.

******
Jom puasa jom

"Puasa hari Arafah, sesunguhnya aku berharap Allah swt agar menghapuskan dosa setahun yang lepasnya dan tahun yang sebelumnya"
[Hadith riwayat Tirmidzi]

laporan cuaca: Angin kuat amat, hujan lebat sangat, tidak henti sejak malam 7th Dec 2008. Huu..seram..

15 comments:

Szakif said...

owh kalo peluru melantun effectnye maseh seperti direct shot eh?

tapi aku agak takjub merasa maseh tahu apa itu "maaf". hebat! i thought lanun2 camtu tak pernah kenal erti maaf.

aku sinis

Anuar Manshor said...

Ironinya, semasa satu kes lanun menyerang di Selat Melaka, sibuk-sibuk pula AS campur tangan.

Jepah said...

rumah dekat ngan pantai mmg la terasa kalu angin kuat,kan? =p


btol tu... yg penting, usaha untuk membantu mereka ini...
sbb tu ada zakat dlm Islam. supaya dpt mmbantu mereka ini...
akan tetapi, pengurusan zakat di Malaysia boleh dikatakan "tidak telus"...
kalau x, jumlah mereka ini dah sikit...
ni x... masih byk lg...

al-ikhsan said...

oh muga sama2 diberikan kekuatan untuk berpuasa sunat hari arafah ya kak As!

:3

As said...

dear szakif,
yup kamu memang sinis, ahax. Sebab tu as letak robin hood. Robin Hood kan mencuri untuk bg kat orang susah.

penulis tidak banyak pengetahuan mengenai peluru, harap maaf. ahaha.

***

dear Anuar Manshor,
ha tau takpe. Itu yang heran nye....hmmmmm

***

dear Jep,
betul betul betul, umah jep kat pantai gak kan?

kalau fikir2, semua orang bayar zakat. Macam banyak je if kumpul2 rakyat Malaysia ni, boleh ah tampung mereka. or masih tak cukup ke duit tuh? Heran..

***

dear al ikhsan
inshaAllah! :)

diya said...

as! diya pernah berangan nak jumpa lanun tau! mana tahu ada lanun2 yg mcm jack sparrow. hehehe.

diya said...

salam aidiladha as. moga kekuatan sntiasa milik as :)

Szakif said...

kes yang lanun serang selat melaka tu, tahun bila eh?

Jepah said...

rumah jep jauh sket dr pantai... rumah as lg dekat la kalu nk banding ngan rumah jep...

As said...

dear diya,
hua3..nanti kalau nak gi jumpa sila bawak as skalik!
thanks for the wish

***

Dear zaki,
if as tak silap banyak lanun duk serang kapal area 2004-2005. Ade beberapa kes la, bukan satu je.

Time ni AS pun campur tangan urusan keselamatan even kapal AS 4% je yang lalu situ. Ni sume sebab faktor selat melaka tu strategik sangat and sekutu2 perdagangan AS sume lalu situ.

Banyak la lg faktor laen.

Hmm..kenapa zaki?

***

Dear Jep
owh ye ke..umah Jep tepi jalan tak? I mean jalan yang ade UDM UMT tuh. As tau umah karimah, zaty and paqna je, bese gi sana.

Ok, jep kena bawak gi umah jep ah pasnih!

Jepah said...

kalu gi rumah karimah, suruh karimah je yg bw... rumah jep b4 rumah karimah... =p

x tepi jalan btol... masuk lorong sket...

As said...

dear jep

berita faham!!

Jepah said...

kalu nk dtg, dialu-alukan...
hello je jep.... =p

Szakif said...

rasnye dulu hot jugak la kan kesah lanun tu. takpe pape.. saje je nak mengimbau cite2 dulu.. :D

As said...

dear Jep
oyait!!!

nak sangat ke sana, lama gila da tak pi..

***

dear szakif
as pun macam tak sedar kes2 lanun tuh almaklum duk terperap kat skolah je. Ceh mcm takde TV suratkhabar :D