4 December 2008

Genius boleh dicipta??

pengumuman: Siapakah gerangan kamu yang bertanya result exam saya di shoutbox? Nanti saya jawab ya :)


This is just a short entry, thanks Diya, you are the trigger for me to think again :D

Quoted from the previous entry,

"From what I understand
Genius = someone who is very intelligent and very creative
Many people are intelligent, but they are not creative
Some people are creative, but they're not intelligent, not able to bind the creativity with their intelligence"

Please read the above para for at least twice ;)

Kreativiti boleh diasah
Intelek juga boleh diasah
Maka genius boleh dicipta!

Boleh pakai tak teori ni?

Boleh baca dan nilai:

Guideline to sharpen the intellect

We are created creative

Saying you're creative is like saying you're not human

Created to be creative

**************************

Anyhow, different people different view.
This entry is only subjected for thinking and I don't want to elaborate any further :D
Jadi apa yang kamu fikirkan, teman?

17 comments:

diya said...

owh. apakah? ahaha. [masih ternganga2 sbb komen diya cuma lah quote dari apa yg as ckp, hehe].

MNM said...

lazy to think....... As oi... it's just a common anecdotes of life

As said...

dear diya,
you've made me think again :D

***

dear MNM..
takpe malas takpe :P
yup maybe it's common, but sumhow great to think of

Ah, as memang thinker :P

Anuar Manshor said...

Rasanya semua boleh diasuh dan dididik. Ibu bapa perlu genius mencorakkan anak-anak.

Sedih apabila anak disleksia dianggap cacat. Sedangkan mereka ada kelebihan istimewa yang belum diketahui lagi.

KNOWLEE said...

Akak tak kreatif and akak tak genius.
Haaa...camna tu?

::Amin Mansor:: said...

apa yg saya pk? Saya setuju. Semua itu boleh diasah jika diberikan tunjuk ajar yg betul.

Tp kita xtau dan xsedar kita ni genius ke x. Kita x boleh ckp kita genius. Orang2 di sekitar kita yg tau bila tgk performance kita. tul x?

As said...

dear Anuar manshor,
yup2..it's all starts from home, didikan ibu ayah. Itu paling penting.

Mentaliti rakyat kita pandang rendah pada kanak2 cacat sedangkan hidden talent kita tatau..malah hati mereka lebih suci drp mata2 yang memandang serong :(

***

dear knowlee,
kadang2 kita tak sedar kita ada certain abilities, dan apa yang kita cakap takde tuh, sumtimes boleh diasah menjadi ada :D

***

dear amin mansor,
agreed with ya'...tunjuk ajar yang betul boleh create semua tuh inshaAllah

hidup kita kan ade 4 tingkap..
salah satu tingkap adalah ape yang orang nampak pd diri kita dan kita tak nampak kite ade benda tuh.

Mungkin genius dan kreatif are among yang kita tak nampak, will be :)

Tuan Caracol said...

genius itu ada banyak jenis...

tak percaya?

genius sukan
genius music
genius math
genius art
genius writting
genius ruang pun ada tau?

kenapa, kamu ingat senang ker nak isi barang dalam kotak time nak pack barang untuk pindah rumah

sbb tu ada syarikat yang kerja bungkus barang untuk orang pindah.

Allah dah create orang dengan mcm kelebihan....

tgk lah, dengan kemahiran pack barang pun bley jadi kaya tau..

As said...

dear Tuan caracol
benar...as mentioned in my previous entry
manusi boleh ilih nak jd genius satu perkara shj mcm einstein atau nak genius banyak perkara mcm leonardo da vinci.

dan memang setuju sgat dengan apa yang Tuan state kan..benda2 yg nampak remeh salunya bawak impak besar, dan hasil yang besar :D if kena caranya..

setiap orang ada kelebihan masing2..tinggal kita je nak hargai atau tidak, nak asah atau tumpulkan..

Tuan Caracol said...

Tuan jadi blogger jer, bley wat duit tau...tak caya tanya razali

As said...

hehe...tulah yang as nak sentuh tadi, pasal blog..tp takpelah sbb sume cam da tau :D

ok, apekah rahsia tuan...chewah cam pemberita :P

shamel said...

eh..aku suka quote yg bertulisan ungu tu.
sampai aku terbawa2 fikirkannya b4 tdo.

Jepah said...

sy x pk ape2... =p

Anonymous said...

how's ur exam result???

As said...

dear shamel,
hehe, sebab komen dekat2 nak tido da eh? :P

quote ungu itu buat saya terfikir2 juga..hmm..

***

Dear Jep,
blog ini mengamalkan kebebasan bersuara! hehe

***

Dear anony,
heh saye tau sape kamu..sabarlah nanti saya umumkan :P

dammit said...

yang ni best. kiranya genius ni boleh dicipta lah. sebab sblm ni aku cuma terpikir genius ni mcm ujud sejak lahir. orang tertentu je ada. jadi, semua orang boleh jadi genius lah mcmni!

As said...

dear Dammit,
yup bukan Boss kita je yang bleh jadi jenius..

kita pun boleh

sila pergi asah segera :D


kemahiran dalam diri boleh dilatih dan diasah, inshaAllah.