18 July 2008

Bismillahi tawakkalna 'alaLLah

Tajuk entry, credits kepada seorang sahabat lama, teman berjuang.


Everything happens for a reason
, as always. Cuma hari ini, kisahnya berbeza, dan fikir sendiri reason-nya.

Termenung seharian selepas ketemu dia, dia yang baru selesai menyahut seruan Hari Jumaat di Masjid UIAM. Dia yang pertama kali dikenali 7 tahun lepas di Ortho Clinic. A great coincidence to meet him, haven't once meet him outside the hospital, apatah lagi di UIAM.

Dia, minta update terkini. Aku, menyatakan kesediaan melakukan penukaran hospital, kembali memberikan kepercayaan kepadanya.

"Kita buat surgery." Dia putuskan.

"I was informed the surgery this time around, gives fast recovery." Sebab dah few times lari dari previous surgery. Insaf, sangat!

"Tapi lepas surgery kena pakai tongkat. Full recovery 6 weeks, surgery recovery 2 weeks."

Lamanya, dan daku terdiam. Nak kena atend classes, nak pergi bilik air, nak gerak ke mana-mana, dalam UIAM banyak tangga, bilik pun kat 4th floor.

Dia menyambung, "Book terus, by this Thursday we can have the surgery. I'll discharge you on the same day. Tapi jangan balik rumah tau, you kena daily care from hospital."

Daku terdiam lagi. Means, stay in UIAM. Means, kena pergi balik hospital frequently. Sape nak jadi driver?

"Dr, inshaAllah next week we see how, we discuss later." Aku sudah mula banyak berfikir. Takkan nak wat next week, many things to be prepared.

Maka, sejak lepas solat jumaat, keje termenung bermula. Era menyusahkan sahabat-sahabat secara dasyat akan kembali. Sebelum ini hanya dalam waktu yang singkat, 8th April-13th April. Kali ini memerlukan pengorbanan yang lebih besar, from myself, and friends.

Termenung dan termenung, segala kesan buruk difikirkan. Kesan baik tidak dinafikan. Hampir give up. But, no pain no gain. Teman seperjuangan mengingatkan, tiap sesuatu memerlukan pengorbanan. Rasa terbangkit untuk lebih kuat.

Maka, muzakarah. Mohon pendapat dia, tanya kesanggupan dia buat kali ketiga, nasihat dia dan persetujuan dia untuk membantu. Paling penting, kata-kata mereka, dua kasih abadi ibu dan ayah.

Plan kena cantik, semangat kena kuat. Paling penting, sampai masa, redah semua. Pahit, perlu ditelan. Kita, bersama!

Dulu, degil, tak mahu sebarang bantuan tika di wad, namun Allah terlebih dahulu mengatur segala perkara. Semakin dalam mengenali erti persahabatan dan pengorbanan. Kita, manusia, akan lebih menghargai persahabatan bila adanya pengorbanan. Terima kasih sahabat, you say it loud in front of crowd.

'Dalam UIA banyak tangga, jarak jauh, bilik pun kat 4th floor, nak kena atend classes, nak pergi bilik air, nak gerak ke mana-mana, exam midterm, nak berulang ke hospital....macam mana nak hadapi..' <-- The growing list. 'Jangan peduli pasal growing list.'

Kamu, thanks for the great words --> 'people dont care how much we know untill they know how much we care..'

Semakin difikir, hati terharu, pergantungan hanya padaNya. Mari kita, bismillahi tawakkalna 'alaLLah.


14 comments:

szakif said...

just want to let you know: jika perlukan bantuan drpd aku, whenever i'm free insha Allah with open hands i'll do you favors...

nurilahi said...

Dearest szakif,

Just wanted to let yOu know:
I realized yang zaki saje nak tambah list nama orang2 yang perlu as susahkan :D

By the way, it is noted, and very much appreciated.

pai_ilham al-adwa' said...

salam,as syg...terus mendaki tangga2 ketabahan...agar dirimu berada di puncak keredhaan tuhan!..jg diri..ALLAH always with u..mendengar setiap reihtihan..menggantikannya dgn yg terbaik di akhirat kelak!..As,walaupun tak pernah bersua..terasa hati melonjak utk bertemu!..

"sabar sedikit berbeza,
ujian yg menimpa sakit di rasa,
tapi dapat ditahan perasaanya,
hanya bermain di dalam sahaja,
di luar tidak nampak terang nyata.."

bila ALLAH sentiasa di hati,sakit yg dtg seperti kilat terasa gigitan semut biarpun berlalunya seperti siput yg perlahan..=)

ramzi said...

slm. wow, can i know the name of the kind surgeon that u met?

what date is your surgey supposed to be? i'll drop by to visit you in the ward, later if i got some time. i supposed that u'll have alot of spare time once u r admitted to the ward nnt,hehe, so plz don't mind if someone popped out of nowhere..

nurilahi said...

Dearest Naufa,

Thanks for the support, you know I cherish them very much. Hope you too well adopted and adapted to your sickness. Very much! InshaAllah.

Sabar dan tabah, kerna sakit itu nikmat ;)


Dearest Ramzi,

Ni susah neh kawan ngan budak medic :P
I don't think I have spare time, surgery on Thursday, thursday discharge. So..? Hehehe.

But we will see how then and inshaAllah I let you know. By the way, the surgeon is, Head Ortho Dept. in our Kuliyyah of Medicine.]

Hey, he talk about you guys, a lot! So, beware ;P

p/s: Dun tell him eh, die marah maen2 blog :P

szakif said...

menolong orang yang memerlukan itu sangat dituntut dalam Islam. so tak perlu bangkit soal orang2 yang bakal disusahkan.. huhu~

kalo nak minta tolong nabil dan jaed, diorang dok luar, aku sah2 la dok dalam... hm.. papehal kalo perlukan bantuan pape ke, cakap je eh.. kalau ade kelapangan, insha Allah aku sedia membantu...

jaed said...

er, szakif.. anda 5.0, saya 1.0, beza tuh, walaupun jarak tanah kau lagi dekat dari aku, tapi jarak hati aku lagi dekat dari kau, hahaha

jaed said...

er, szakif.. anda 5.0, saya 1.0, beza tuh, walaupun jarak tanah kau lagi dekat dari aku, tapi jarak hati aku lagi dekat dari kau, hahaha

nurilahi said...

Dearest szakif,

Owh, boleh baca my mind la ni ye..? Tapi yelah, da wat agreement dengan nabil, dan mintak sampaikan pada jaEd.

Nbail and jaEd, they are very dear to me, as susah sket ngan yang tak biasa.. :D

Cumanya, selagi boleh buat sendiri, as takkan susahkan. That is my promise.

humaiRah said...

syafakillah, sis. May Allah protect you..

be strong and take care always!~

Faisal Admar said...

kuatkan semangat ok? insyaallah...

nurilahi said...

dearest humairah and faisal admar,

Syukran 'alaik, Allah is always der :)

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

dah tak tahu nak kate ape dah, sume dah cakap kat atas...hehe

Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari,
Dia datangkan petir dan kilat,
Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari,
Rupa-rupanya Allah hendak memberikan kita pelangi...

nurilahi said...

RainbOw :)