14 May 2009

kerana pertanyaan beliau

Beberapa bulan yang lepas, kami makan bersama dalam talam. Ada banyaaak makanan hanya untuk kami berempat. Kami pandang-memandang fikir macam mana nak habiskan. Tapi kami makan jelah.

Tiba-tiba seseorang bersuara;

"Untuk cepat kenyang, kena makan cepat ke makan lambat-lambat?" Tanya beliau sambil pandang aku yang menyuap.

Maka tiba-tiba aku cakap,
"Tahukah anda, ia mengambil masa 20 minit sejak kita mula mengunyah makanan, untuk impulse dihantar kepada vagus nerve mengatakan bahawa kita kenyang."

Semua dengar. Aku berfikir sesaat sambil memandang tepat mata beliau sebelum menambah bicara,

"Jadi maknanya kita kena makan laju-laju la kan kalau nak habiskan semua makanan ni..?"

"Yeah, hari ini kita kena lawan arus. Makan cepat sket ye." Kata teman aku.

Jadi kami makanlah laju-laju sikit supaya tak membazir :D

Haha.

Dan hari ini baru aku dapat relate dengan salah satu sunnah nabi iaitu makan tiga jari. Ada yang cakap budaya nabi makan roti so memang a tiga jari je, makanan ruji kita mana boleh. Makan nasi bocor nanti. Walaupun aku pun memang makan nasi guna 4-5 jari. Utilize la katakan :D

Dulu kala suka makan dengan sudu, pastu asyik kena smashed je kan, maka jadilah aku kembali pada wanita melayu terakhir. Owh ye, kenapa orang melayu tak suka makan dengan sudu? I asked a friend dan die cakap sebab tak puas makan, tak berselera. Ye betullah tu.

Sebab tu nabi makan tiga jari. Because eating with 3 fingers provide sufficient amount of food that stomach could handle in each bite. Kalau makan 5 jari, we give more food to the stomach in each bite. Plus ape yang aku nak kaitkan dengan fakta yang di atas adalah, bila makan 3 jari akan menyebabkan kita habis makan lambat sikit.

Biasa kamu semua makan berapa lama? Tak sampai 10 minit kan. Thus camne perut nak rasa kenyang kan sebab information kenyang tak sampai lagi ke otak. Itu yang ramai tend to makan benda-benda ringan pulak lepas makan berat. Atau ramai yang tend to tambah nasi sampai berpinggan-pinggan. Betul?

And I believe it is hard for us to apply this sunnah tika makan nasi. Jadi, tika makan nasi tuh, jangan laju-laju sangat, kunyah biaq hancur sket baru telan. Akan amik masa sedikitlah kan jika makan. Jadi akan rasa lah kenyang tu. Perut pun tak terkejut dapat nasi yang tak hancur lagi :D

Dan bolehlah apply sunnah nabi ini jika makan benda lain macam roti dan sebagainya whichever applicable.

Ingat lagi entry pasal steroid ni?

Well no comment, cuma aku suka makan sejak setahun lepas. Daripada kurus cengkung jadi berisi dengan berat normal akhirnya. Sebab aku suka makan lately, so aku cam kena control. Which means, kalau rasa nak amik nasi banyak, jangan. Banyakkan lauk dan salad. Biasa banyakkan salad la sebab ada fiber.

Sebab nasi hanya kenyang sementara je, carbs kan cepat digest compared to fiber and protein. Tapi sebenarnya protein la yang buat kau rasa kenyang. Try makan nasi kosong tengok cane rasa kenyang ke tak. So dalam pinggan tu better lauk dan salad lebih banyak daripada nasik. Fiber lambat digest jadi kau akan rasa kenyang lama.

Time-time yang bukan waktu makan dan kau rasa lapar, try amik buah la dan bijirin. Ni sume fiber yang buat kau kenyang lama sikit dan inshaAllah better for your body rather than kau makan benda high calory.

Tapi tak salah je kau nak makan benda-benda high calory macam kek sume, cuma jangan kerap hari-hari dan berlebihan for sure. tapi ganti la semula dengan exercise sume. Mungkin kau gelak je, but exercise adalah sangat-sangat penting untuk badan kau. Jangan amalkan sedentary lifestyle. Hampeh. Kalau rasa nak cepat kena heart attack, silalah amalkan ye. Dialu-alukan.

Ingat, kau tak jaga makan, kau merana. Kau tak exercise kau merana. Kau tak rasa hari ni tapi kau akan rasa akan datang bila dah berusia. Dan saat tu macam agak sia-sia la kan. Paling penting, jangan makan ikut nafsu. Mungkin kau boleh kata akan datang kau akan jaga lah makan, but you are what you eat, and once dah jadi habit macam tu, it's hard to change. Sekian.

nota 1: kalau cara kau berbeza dengan aku, tak payah kot kalau rasa nak condemn, but u always cud share it here with others. All above are those I found through my reading.

nota 2: mari baca sini jap jom

p/s: ini kali pertama aku termenung on what to write to share with u guys, dan apa yang berjela ni sume datang emncurah secara tiba2 tika aku menulis. Ilham dari Tuhan..

15 comments:

miSyuE's said...
This comment has been removed by the author.
miSyuE's said...

btol tu.. if mkn cpt2, kte boleh mkn byk.. if mkn slow2, kte cpt kyg wpn mkn sket.. dl rehe mkn laju, sbb tu boleh mkn nasi byk dan bdn stable, tp sjk besar ni, mkn jd ayu..so mkn nasi lmbt, tu yg dpt bdn skeping ni.. huhu..
nk gemok blk.. tp da tale mkn laju.. tak reti da..huhu

As said...

comment yang di-removed oleh penulisnya ni..
eh nape removed ye..?

btw tahniah tau =) hehe
dan i have no comment pasal tu, tak bahaya jika guna dengan betul. Kan? =)

u take care!

***

misyue
haha memang sekeping hang. adeilah hai. Sekeping pun kuat maen kan. Btw i think ur body nye metabolism is too high sebab tu camtu.

alalalala ayu tu takde aa makan sampai setengah jam kan :D
kena makan supplement kot, adakah anda underweight??? Hehe

Diya Kamaruzaman said...

oh my. sangat ber fakta lah entri as ni! nganga2 diya baca. huhu. diya tak sure samada diya jenis makan laju2 ke lambat2 ke. kalau lapar sangat, memang agak laju ah. kalau tak berapa lapar, adalah sempat termenung lagi sambil makan. miahaha

CAHAYA said...

Kalau makan sorang, cepat je. Tatau pasal apa, malu kot. Tapi kalau ada teman tu, ntah kenapa boleh lama. Nak kata berborak tu, x jugak.

Kalau ikut sunnah, mesti semua orang slim2. Sah2 aku x ikut sunnah. Adoi la. Kene prektis makan pakai 3 jari ni. Nak pilih la mane satu nak combine.

azuwanmusa said...

wah, budak diet kalah ni..
saya guna 5 jari tapi ambik sikit2...boleh kan?

patut la bila saya abis makan nasi mesti nak makan benda masin2, asam ke apa ke...benda ringan, impulse lambat rupanya.

Tapikan, makan cepat2 nant rasa senak. aduh, xleh nafas...huh huh...argh..

3p4h said...

Wah, bole jd dietitian!!! He5...

Bagus entri ni As, mmg btul apa yg dcakapkan. Slalu minima wktu utk sy mkn (nasi la) adalah 15 minit. Mgkin npk lama kn, tp utk ksihtan long term 2 yg pntg! He5.. X cya tny Mr Ram =P

Oh ya, kalo mkn laju2 bhya bole kena GERD (Gastroesophageal relux disease). Rujuk sini http://en.wikipedia.org/wiki/Gastroesophageal_reflux_disease

As said...

diya
haha
lawak laa diya neh heh
janagn termenung ingat si dia sudah :D
tak laju tak lambat takpe je..amik yang tengah..wokay?

***

CAHAYA
hehe
tulah as cakap atas td, makan 3 jari untuk nasik susah kot, tp apply la kat tempat len mcm makan roti ke ape ke.
Susah woo makan nasi guna 3 jari..tp confirm slim ah.

bila cahaya ckap camtu as tingat lak, sebab tulah kan..kalau kita ikut quran sunnah, jalan kita sentiasa betul... =)

***

azuwanmusa
siap wat demo neh...boleh jadi model epah :D
hehehehe
yang rasa nak makan asam segala tu just sebab kita rasa tak sedap dalam mulut kan, bukan sebab lapar lagi. hehe.

makan jelah 5 jari untuk nasik..susah guna 3 jari..try apply 3 jari untuk benda laen jela nampaknya kita semua ni :)

***

epah
hehe bleh nampak epah makan lama. baguslah, sambil makan sambil berukhwah sambil sehatkan diri inshaAllah :D

as jadi dietitian untuk family jelah..boleh?

kalau kena GERD susah plak kitorang nak wat Ba swallow..ngeh3 :D

'atiqah said...

As, mmg mcm budak diet je yg bercakap, bkn student radio.ihih!

em, btl ckp epah, mkn laju2, rasa nak termuntah..pas mkn the bloating sensation is there..tak best..

So, kesimpulannya, mkn perlahan2la..nk kejar ape sgt =p

As said...

akak 'atiqah yang suka jadi silent reader, hehehe.

eh akak dah boleh makan ke? Glad**
mesti sebab baby lapaq..huhu.

Akak try makan banyak kurma atau jus kurma, bagus untuk pregnancy =)
baby pun nanti takde masalah kulit sangat inshaAllah.

btw u shud know jugaklah tau benda2 ni..for ur dear baby and hubby :P

azuwanmusa said...

kalo guna 3 jari nak ambik nasi pun susah..dapat 2 3 ketul je..haha

sort of.. ah ha..rasa pahit dlm mulut, lantas makan asam.
(dalam peti ais umah sewa skrg ni ada mangga jeruk) menetes air liur...

azuwanmusa said...

kalo guna 3 jari nak ambik nasi pun susah..dapat 2 3 ketul je..haha

sort of.. ah ha..rasa pahit dlm mulut, lantas makan asam.
(dalam peti ais umah sewa skrg ni ada mangga jeruk) menetes air liur...

As said...

azuwan
makan la nasik guna 5 jari..makan bnda laen boleh kot guna 3 jari :)
hehe

itu nama dia pencuci mulut ok :D

3p4h said...

Oh, bgus2 dietitian utk fmly! Kan bagus bl ramai org ada kesedaran camni, xda la pnt kami nk lyn kerenah manusia yg degil nk mkn, tp x fkirkan kesan akn apa yg dorg mkn.. Sabo2...

As said...

epah
sebab tu anda diperlukan untuk rakyat msia..untuk bg kesedaran dan rawatan
wuhuu~~

sabo jelah dgan org2 camni..aduhai