18 May 2009

That night

I was driving to the gym.

Biasalah masuk kereta, kedap sunyi. Start enjin, jalan.
Tangan terus tekan button on radio, pecahkan kesunyian.

Sekali terus terdengar sumting di corong radio,

"Kita ni tak pandai cakap omputih, malu. Salah cakap omputih, malu. Tak pandai bahasa arab tak segan pun. Sedangkan itulah bahasa yang digunakan untuk berkomunikasi dengan Tuhan dalam solat. Adakah kita tak malu dengan Tuhan?"

Oh my..akulah tu yang tak pandai bahasa arab.
Tapi teman, sekurang-kurangnya kamu kena faham a apa yang kamu baca dalam solat.
Paling worst pun kamu tahu maksud al-fatihah.
For at least
takdelah malu sangat dengan Tuhan kan.

Antara wasiat Hassan al-Banna, dia mintak kita belajar bahasa arab. At least cuba sikit-sikit. Yang aku terpana lagi bila aku dengar suara di corong radio cakap,

"Apatah lagi skarang ni medium untuk belajar tu terbuka luas."

Oh memang pun, kat internet, buku. Takpun paling mudah, kau belajar je dari Quran tafsir. Sambil tengok ayat Quran, tengok maksud. Itu yang aku buat. Memang aku rasa cara tu mudah. Sebab tema utama nak faham Quran sekurang-kurangnya sedikit atau certain words. Kan?

Marilah kita..

20 comments:

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

cakap ana dan enta enti itu dikira cakap arab tak?

.fatin nabila. said...

radio ape tu ea?

Badrul Aini Sha'ari said...
This comment has been removed by the author.
Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjunagan...

maybe leh komen kat sini ???

my 3rd short semester

As said...

BITMD
ur POV? :P

***

fatin nabila
i cannot remember :)
why..

***

Bad
sudah :)

tusky said...

mari..=)

flove said...

salam as .... wah pasal awek robot korang nak debat yer! terkejut tgk komen hehehe,

kenapa tak pasang nuffnang?
kan banyak visitor

Mak Su said...

belajar pelan-pelan, lama-lama pandai juga, kan

As said...

tusky
yeay~!

***

flove
serabut la ada nuffnang =) sian visitors
btw takde pun debat pape :)

***

maksu
yeay betul2..ni sronok ni maksu support :)

alif zai mim ra said...

betul3. lagipun baca Quran dan maknanya itu termasuk salah satu daripada pengubat hati. dengan mengingati Allah, hati kan menjadi tenang. :)

As said...

alif zai mim ra
terbaekk
thanks hawa :)

CAHAYA said...

Setuju sangat. Bahasa apa2 pun. Tujuan dia sama. Memahami. Bila faham, maksud sampai. InsyaAllah.

As said...

CAHAYA
u got the point there
love it
thanks :)

joegrimjow said...

xde da yg paling hebat slain quran

din said...

slm actually..nak blaja arab kena ada semangat yg kuat..

even dok negara arb pun..xde usaha xguna jugak..haha

As said...

joe
yups3 :)

***

din
kalau dah duk kat negara arab, tu kira advantage la kan.
Sebab terpaksa gak belajar :D
lagipun everyday conversation..hehe.

Diya Kamaruzaman said...

as,

kalau baca quran memang diya prefer baca quran tafsir pasal diya tak reti arab sangat. faham sikit2 je. seronok rasanya kalau baca quran boleh faham sepenuh nya. tu yang kadang2 bila diya pegi masjid, kena dengan imam yang baca surah panjang2, boleh dengar sendu dia dalam masa baca surah tu. kita pulak jadi runtun hati walaupun tak faham maksudnya.

أم زهير said...

haaaa...nek, xnk teruskan pelajaran kte yg tertangguh hampir 3 tahun tu ke? hihi..

As said...

diya
best kan kalau imam menjiwai..sbb kita yg tak faham terkesan sama.. =)

***
ummu zuhair
erk cam kena panah kejap
haha
adelah sambung merata tak formal
dah cucu busy benor..haha. Ok2, jom sambung..tp tang mana eh nak sambung...start semula acie ke? :D hehehehe

izzati.abdullah said...

hehe..
entry yg menarik..
btol tu nenek.kalu duk negara arb pun xde usaha xmenjadi juga..
duk terperuk dlm rumah..
pastu gi kedai tunjuk je nk beli ape..bukan cakap..pastu ulur duit..then amik baki..pastu balik..hehe
saya la tu..hehehe..
hmm...

nk masuk kelas ngn nek naeL jugak la..hehe.boleh ke?