28 February 2009

Kau biasa dengar tak orang nak gemuk..?

hmm..

Untuk tahun kedua aku dalam pengajian ijazah, ramai yang menegur aku yang semakin berisi. Cuma aku mahu kau tahu, bukan senang nak gain weight tau. I need 2 years and half for that part.

"As amik steroid ke? Nampak berisi." Heh, sampai masuk part steroid die tegur.

Dan kebetulan kami dekat-dekat dengan our lecturer. Thus, I asked the lecturer.

"Dr, steroid can cause weight gain ke?"

Ha, korang jangan tiru plak. Aku dipaksa inject steroid untuk bantu kesakitan aku. Kau tak sakit tak payah nak ambil steroid ok.

Sebelum ni berat aku only in the range of 40-43kg. And I manage to donate my blood with that kind of weight since the year of 2005. I stop donating blood for 2 years sebab takda chance untuk derma. Dalam dua tahun tulah aku gain weight.

People salu cakap, derma darah boleh gain weight. Aku tatau sejauh mana kebenaran dia, tapi aku merasai lah which is good for me. Padahal ada faktor len kot :D Actually donating your blood has got nothing to do with gaining weight ok.

Tahun ni bila aku derma darah, staffs yang uruskan blood donation, semua tegur aku.

"Lamanya pause."

"Kalau awak tak stop ni, mesti dah 8 kali awak derma."

Tu namanya takde rezeki nak buat kebajikan bahagian tuh la. Heh. Cuma aku tak faham kalau kau sehat dna takde masalah pape seperti takut jarum or what, tapi kau masih taknak perg derma darah. Phew..

But aku tetap percaya, part takut jarum tuh, kau kena hadapi baru kau akan kebal. Fobia is to be faced for you to encounter them. Faham?

p/s: well, steroid do contribute to weight gain, but it depends.

note 1: I wonder beliau berjaya tak derma darah sebab beliau sangat teruja untuk menderma darah.

note 2: ramai tegur sebab sebelum ni aku ala-ala kurus cengkung, seingat akulah. Well, kurus salah, berisi pun salah? :P


update:

yesterday she asked me

"apa yang rasa nak makan, tapi susah nak jumpa.."

"hah, kenapa? Nak masakkan ke?"

"yelah serious la ni."

"owh untuk subject catering korang tu ke..?"

"nak mee bandung Klang atau mee bandung muar..boleh?"

haha

aku takde mengidam pape, tapi kalau korang ada mengidam silalah pergi listkan dekat page epah.

20 comments:

Nuur Ailmi said...

kurus atau gemuk, yang penting sanah sihat!
betul nggak?

:)

bawangmerah said...

pergh...orang nak turunkan berat badan, dia plak bersungguh nak jadik gemok.
meh sini la, sy transfer lemak ni kt kak as. mau?

Kema Azeman said...

owh. aritu whn I was having probs wit exzema n i was on constant medication, my body weight naek like crazy. i still rmmbr jaed once said: "tu ha...ubat hok mung ambik tuh" ngn muke sposen-takde-perasaan die. haha.

well. now i am officially overweight dah. nk turun berat bdn pon susah gak. i am currently dlm usaha to have a more healthy lifestyle, takut jd obese. au natural je...tkt lah nk mkn2 shake2 n all those things.

bt the most important thing is: jgn la overweight n jgnla underweight. so if u r now berisi sket n ur weight is just normal, then u should b hepi. kan? :)

As said...

nuur ailmi
yuppie!
best je berisi, ape kelas cengkung gaya aneroxia devosa :D
haha

i mean, takyah aa susah2 gila tak makan sume kan..

***

bawang merah
haa.mari2..kalaulah boleh share2 fat :P

***

kema azeman
huhu true story ni best neh! Amik steroid ke amik ape..ade certain medication ni die menyumbang kpd kita sangat selera makan.

tulah as on medication berzaman sudey, tapi die naek berat very the turtle one. haha.
Slow2..tapi best ah skang dah normal yang amat normal BMI.
Im heppy thou!

hehe

erm..penah baca buku slim malaysians kaler kuning cover die. Buku tu best amat jika nak turunkan berat badan dengan paling bergaya skali dan smart. :D

Master J said...

hmmm..steroid blh bg naik berat badan eh?? *thinking*

As said...

master J
bukan steroid semata2 aa..
die cam ade lead tu sumting2 yang sebabkan naek berat badan.

Cth: lagi sangat berselera makan
dan tukar muscle jadi fat bla3..

bukan steroid jelah, ade banyak kot lagi medications..

CAHAYA said...

patutlah Cahaya makin gemuk, setiap tahun derma darah. Dah nak penuh buku merah itu. Huhu.

cha =) said...

bile ckp psl steroid,
mcm lebih close ngan atlet.
atlet injek steroid untuk ransang pertumbuhan muscle,
sbb tu bdn diorg berketul-ketul.

mase zmn2 tgh top dulu,
stephanie mcmohan yg wrestler tu
adalah org yg brani ngaku die ambi streoid.sbb tu ble kuo tv diz week, die cun giler, tp ble nex week, mak aih, mmg gagah perkasa la rupenye..haha

izzahismail said...

tak kisah gemok or kurus yang penting fit since i think fit is healthy. and yg penting u sehat :)

akak, iza da request kat epah! hehe :)

AhmadN said...

harap2 steroid tu helps ease the pain,
inshaAllah
:)

.fatin nabila. said...

ilek la sanah..
ak ni ikut ske atie je skrg..
bila nk mkn ak mkn..
bila xnk mkn, smapi sminggu pon xnk..
yg penting, kurus or gemuk, sihat, mcm nomie ckp tu..

azuwan said...

Dr Azlina kata, bleh je kan ubat yg ada steroid gain weight.

Oh hari tu saya dah pegi johor.

dapat la makan mee bandung, kat danga bay, bukan muar :(

budak diet pesan kat saya, minum susu full cream 3 kali sehari n senam...nk gain weight..isk malas je

Huzai said...

*ish, saya dah derma dulu.. takkan saya lagi..*

Heheh. Kedekut. :)

Hasbi said...

as..first2 bace tajuk die, igt mcm perli abg bi..hehe

MNM said...

ala, lg 10 taun sure x kurus dh.. haha

As said...

CAHAYA
haa jangan stop derma. Tu fakta mengarut je..

***

cha
tak snagka and akomen macam tu..sangat geli hati ;)

***

izzahismail
heh, ok pe berisi, BMI pun da sgat normal! yeay!

***

AhmadN
erm banyak pain killer lah
but tataulah tologn or tak, jas berusaha

***

fatin nabila
yup2, im heppi now dgan current weight. Yeay!
tapi gemuk akan lead to obese ok..hehe, kena beware ;)

***

azuwan
kalau malas takyah gain weight :p
belajar dgan abang farid tuh!

***

huzai
tu sape yang kata tuh?
at least better ah dr yang tak donate lgsg :P
tp memang kemut ah
haha

***

hasbi
kinf of!!

***

MNM
we'll see..
rasanya camtu gak
haih

3p4h said...

Betul2, drma darah x da kaitan dgn weight gain! Pernah baca artikel (pamplet) dr Pusat Darah Negara. So kpd semua, jgn takut nak derma darah.

Sbnrnya byk manfaat bl menderma ni tau. Bkn saja kita bertambah sihat, bahkan kita mampu menyelamatkan nyawa seseorang. Tapi kesal bl org bg alasan takut jarum. Sampai bl???

~TQvm as, linkkan psl menu mkn 2.. Kebetulan~

Diya Kamaruzaman said...

huhu. baguslah as dah berisi sikit, tu tandanya as lalu makan =D

derma darah takde kaitan dengan gain weight eh? persepsi kat sini banyak yang meracun diya. huhu

Surgeons said...

=) tidak boleh derma darah...kerana darah tak nak keluar meskipun dah cuba.... jadi tak boleh "phew"...kan :D

though...that was in Pinggiran Pelangi....dah a couple of years since i last tried...huhu...

p/s - bilakah akan sampai?...pakcik porter tu dah bosan tengok muka sama...

Anonymous said...

Mana nk dapat steroid tu??