24 May 2009

Semua TV rancangan menyanyi..

Oh itu housemate aku yang nyatakan bila alih channel TV.
Mungkin itu hanya analogi bagi kebanyakan stesen TV yang standard ada siarannya sampai untuk semua rakyat Malaysia.

Kalau kamu pernah baca di sini, kamu tahu aku hanya biasa tonton rancangan omputih dan bukan rancangan melayu, apatah lagi realiti TV. Bila duduk bersama housemate 2-3 hari ini, baru aku keluar dari dunia aku dan boleh tengok channel standard di TV. Yelah takkan expect ada astro lak kan kat rumah sewa :D

Pastu baru aku sedar mana-mana channel kebanyakannya orang duk menyanyi. Oh memang cintakan hiburan semata-mata kah rakyat kita? Entah aku..kamu rasa?

Aku sibuk sedikit menguruskan rumah sewa kami..dan esok mula clinical posting seperti sebelum-sebelum ini. Era punchcard dan kerja-kerja berat bermula. Hopefully I won't suffer that much with this pain T__T

Dan jangan tanya mana aku pergi kalau aku lambat sedikit update, orait? ;)


nota: era punchcard dan kerja2 berat itu entry nya aku buat zaman masih mentah dalam field ini, mungkin banyak perubahan2 laen juga..

22 comments:

Farah Amin said...

tulah. farah ade bc somewhere. byk sgt rncgn nyanyian esp realiti tv. lama2 kang sume rakyat malaysia jd penyanyi. muahhaha.

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

aku tak suka gila kalau masuk belog ada orang pasang lagu.

maaf, tak der kaitan dengan TV

Master J said...

dats y i dun sokong industri local..smua sibuk cr glamer nk jadi terkenal jer..

.fatin nabila. said...

kena layan tv 1 2 3 je la ea, hehe.`
eyp, practical ktne?

miss GAZA said...

erm,
mmg banyak sangat realiti show skrang..
boring!mnyampah!
smua ada...
knapa org skarang pakat2 nk masuk neraka habesss?

Diya Kamaruzaman said...

realiti tv tu takyah cakap lah. berlambak. lepas satu, satu. satu je yg pelik. parents pulak yg kdg2 melebih nak anak jadi penyanyi. pelajaran entah ke mana pun dah tak hirau.

NooB said...

ak br nk bt entry psl realiti tv show tp as dh curik..!!!nie yg nk marah nie...hehe...

sedikit pndgn ikhlas...
penerbit x berani utk terbitkn prgrm realiti tv yg berbentuk lain dp menyanyi/hiburan...

kalo kat u.s,realiti tv diorg byk yg bleh kita ambil sbg pnduan...
e.g The Biggest Loser, The Shot, The Amazing Race, Pirate Master etc...

al-ikhsan said...

sebab apa tv buat program nyanyi2?sebab orang suka sangat tengok.

sebab apa orang suka sangat tengok nyanyi2?

itu harus dibincangkan secara deep. tak bulih jump into conclusion and generalization.

true?

;)

KNOWLEE said...

Sumer giler nak jadi penyanyi, pelakon, pelawak.
Dan sumernye majoriti Melayu Islam.

Tak fikir masa depan.
Fikir nak glamour je, nak melalak je.
Pastu nnt terkontang-kanting.
Mula la buat kontroversi ntah apa2 sbb nak org kenal dia.
Bodoh.

Kema Azeman said...

owh. zaman muda2 kita pon asek tgk citer omputeh je tp skrg da terbuka da minda neh, layan la jgk citer2 melayu, tp indon jarang la.

owh. aa. skrg ni mmg byk gler nyanyi. manusia kebanyakkan nk glamer, sbb nmpk best tp pada hakikatnya tak best pon, susah adelah. try r bc The Winner Stands Alone by Paulo Coelho, buku ni bwk kita ke dunia sebenar dunia hollywood, kinda an eye opener la.

p.s: kita anti buku2 novel melayu sbb asek criter psl cinta2 huhu

Kema Azeman said...

owh. regarding ape yg kak norli ckp. sbenanye kat malaysia ni, chinese ade reality show diorg sendiri, indians tak sure. kebanyakkan mereka lebih selesa kot msk diorgnye rancangan sendiri, mayb majoriti tak brani msk yg malaysia nye sbb kena fasih nynyi lagu BM n BI, diorg kan mostly pelat.

the world is actually bigger than meets the eye, this we should be aware of. :)

3p4h said...

Cuba tgk 'org atas' ataupn 'org dbelakang tabir' dsebalik sume ni. Kalo kalian kaji, serius 'seronok'!

CAHAYA said...

Dah lama tak tengok TV. Rasanya takyah ada pun takpe.

mutiara bd said...

Ana sokong sangat tajuk nt tu.

Mungkin orang sudah lupa hiburan yang sebenar:

zikir
Solat
Baca Quran
Sedekah
Senyum

Eh, nanti jangan lupa tulis pengalaman nt buat praktikal yea.. (permintaan ni)

Ir.Huhu said...

senang je dong.. bubuh Astro, Discovery Channel, National Geographic..dapat juga ilmu kan? :)

tapi discovery channel memang bestt...

tusky said...

erk,
awat sume ban nyanyi2 ni..?
hahahahha...
face it, its phenomenon career
easiest way to get rich
okeh, diorg define rich=success

dats y diorg beriya2 nk
'join venture' lam industry ni
so, where should they go?
of coz r in those
'Reality Tv nyanyi2'
xsume yg intelek macam kita2
xsume fikir2 mcm kita

okeh, aku xsokong sape2..
cume,
kita akan lebih dalam tahu
kenapa org kita begitu
bila kita cuba fikir
seperti org2 itu berfikir
tanpa ada prejudis
hahahahaha

'atiqah said...

suntikan hedonism oleh musuh Islam nampaknya membuahkan hasil..astaghfirullah..

betul sangat..dalam semingu tu, ade je channel yang dok rancak dengan program realiti berbentuk nyanyian..bosan sangat! hee, taktaula orang lain rasa macam mana..even kanak2 kecil pun 'dilatih' untuk menjadi penyanyi..eg:bintang kecil, idola cilik, dalam tom2 bak (dahla nyanyi lagu dangdut.hadoi~ tak lekeh tu..)

Moga ALLAH masih memberi rahmat atas kita semua, atas berkat kehadiran ulama' dan pejuang Islam yang makin pupus..ameen

KNOWLEE said...

Kema, I know chinese ada reality show diorg sindri but I don't care about them sbb diorg bukan Melayu and maybe bukan Islam. Diorg nak melingkup pun I don't care.

What do I care now is my own race and religion. Semua nak menjatuhkan agama sindri.

zahidzuhri said...

inilah zaman hedonisme yang melamabak2...jangan kita terjerat dalam perangkap yahudi ini!

AhmadN said...

masyarakat telah rata2 terjerumus dalam satu kancah psikososial minda barat...

aku percaya budaya yang terlekat di dalam minda memerangkap kita dalam dunia kita semua yang sudah sedia ada oblong..

jika diingin dibahas tata bicara berkenaan industry hiburan, maka rata2 orang semua kenalah faham yang rata2 masyarakat telah disedia program oleh sesetengah pihak yang sahaya mahukan masyarakat islam malaysia merudum ke arah kejahilan..

(eh panjang pulak,sorry as)

gurindam rasa said...

i xphm la rakyat malaysia skg ni.
baik penaja,peserta,dan yg tlibat dlm program nyanyian ni.
hiburan makin menjadi2.
bawak2lah ingat mati.
lau realiti program nasyid tumbuh cam cendawan ok la jgk.
ni program byk melalaikan je.
kita mengkritik di blog ni kerajaan or org tlibat ade perasan ka baca ini blog? xpela, bt pembaca blog ni juga tmsk sy jgn lh tlibat ye,lau ade member,adikbradik nk join realiti program or nyanyian sbegini,tahan2lah mreka dgn bhikmah.

gurindam rasa said...

o ya, i sokong pengkritik di atas, sebb rakyat yg suke hiburan.so they all make money,penaja x lepskn pluang. so kita yg sedar,please dont watching it. if so,kita ibarat menyokong gak industri ni.tunjukkan kita benci suasana ni! lau adik kita tengok,dgn selamba kita tukar channel lain,n bebel skit kt dia. dgn adik je,lau yg lebih tua jgn cari pasai tukr channel sukehati,pandai2 r.