20 May 2009

Ayat tu penting jugak sebenarnya..

Ini bukan kisah hari ini
tapi kisah hari-hari lepas.

Aku berfikir pelbagai gaya
aku berdoa bermacam cara
untuk kesusahan sakit ini
yang tiada penghujung
antaranya

mohon dipermudahkan urusan
mohon dikuatkan iman untuk kesusahan
dan segala

aku ni jenis tak tengok cite melayu langsung
jauh sekali cite indon
sebab aku tak faham pun
cite melayu sebab jalan cite slow
aku tak larat

disebabkan aku suka action movie
jadi aku tengok cite omputih je manjang
yanga ction movie sahaja
ada tembak-tembak
bunuh-bunuh
investigation

dulu aku cam seram jugak
aku tak tahan sket cite horror
tapi dah immune sikit skang
hari-hari tengok

wei jauh lari topik ni
alkisahnya one day kat umah
terdengar di TV
seorang isteri sedang berdoa

"Ya Allah aku mohon kau berikan jalan keluar bagi kesusahan ini."

ops, aku pun pandang TV
oh ye, nape aku tak doa camtu eh?
Dan siyes telah terjumpa jalan keluar
selepas rajin doa gituh
cuma Allah takkan bg kita senang-senang aje dapat kan
maka dengan segala kesusahan yang akan ditempuh
serta dikorbankan
maka aku tataulah aku akan pilih jalan tu ke tak
untuk mengubah seluruh kehidupan

haiyoh
T__T

btw bagus jugak tengok TV cite indon ye :P
haha
aku cukup anti kot cite indonesia
sebab pelbagai faktor
terutama bahasa yang aku tak faham

p/s: special thanks to you untuk this lucky award

nota: Kota buku untuk ulat buku dan bukan ulat buku

14 comments:

'atiqah said...

as,tak suka cite indon gak..=p sbb mcm 'pening' je.bercampur yg mana btl, yg mana salah..mcm bwg pth bwg mrh..mula2 suka, pastu bila 'merepek', jd mls nk tgk

err, tp skrg ni byk pulak cite indon ye kt tv..hehe.maka, byk2knla tgk..baik utk as..wink!


p/s :hehe.ngate ayat org skema eh?hehe.penangan blog la nih.asik kena tegur ngn ipin je sbb tulis mcm tls msg.hihi..ni, nk try jd skema jap..

As said...

ngah3
ikut jelah akak kena taat suami :P
hehe

btw gaya tak skema takpe asalkan ejaan penuh :P huhu

tgk cite indon satgi pening kepala as..hehe. Tak suke cite meleret ;)

Anonymous said...

ni msti tgk cte aqso n madina nih??hehe

As said...

anon
tahlaa
tak sure sebab tak tgk pun just terdengar di TV ;)

shamel said...

Eh, upik abu dan laura kooott..haha. Ok kluar topik lg.

Yess, doa kan senjata org Islam. Mari ajak org berdoa pas smyg. Slalu gak org tinggal yg ni!

Diya Kamaruzaman said...

wahah. diya baru tahu as tak minat cite melayu dan cite indon. adoi. lebih kurang aje kita ni. bahasa indon walaupun lebih kurang je ngan bahasa kita, tapi susah betul nak faham. =p

joegrimjow said...

nak paham mmg susah

CAHAYA said...

Berdoa adalah jalan terbaik selepas usaha. Setiap apa yang kita lakukan ada step2 tertentu. Usaha sahaja tidak cukup. Usaha harus diiringi dengan doa. Lepas itu tawakkal. Dan redha Qada & QadarNya.

InsyaAllah tenang u ols. :P

.fatin nabila. said...

cite indon, ada yg elok, elok.
ade yg merapu, terlebih merapu.
tp, skrg if nk tgk kt tv cite yg ketuhanan ni, cite indon la byk kuar.
tv9 ada 1, tajuk pe, dh lupa.

jumpa x resipi itu? btol la ada kt myresipi.com, taip fruit tart. resipi tu, angah ak yg cari kan. btol dh aser cmtu.

dammit said...

oh bagus jgk eh, lepas ni nak try tgk lah. haha.

As said...

shamel
ramai je yang berdoa dalam sujud..itu lg mustajab inshaAllah
hehe
tak semestinya yang tak doa lepas solat means die tak doa kan =)

***

diya
as mmg tak suke sume elemen dlm cite indonesia :D

***

joegrimjow
erm..jangan salah faham sudah :D

***

CAHAYA
terbaeekk
eh da dua kali neh ape kes :D

***

fatin
thanks tau :D
hehehehe
best3

***

dammit
takyah la, satgi kuar lah entry review cite indon
haha

iNtuisiiNsurgeNsi said...

nice post,kak..neway,thanx 4 ur moral support wlopn post 2 bru fully completed ari nie,,;-p

AhmadN said...

erm...

good entry

p/s: sebenarnya nak comment,aik gambar display sudah berubah..

sudahkah kamu mengkartunkan dirimu?

hehe

As said...

iNtuisiiNsurgeNsi
my pleasure
support kena bg berterusan tak semestinya time belum siap kan ;)

***

ahmadN
siyes kamu berjaya buat daku gelak
skang ni sedang belajar jadi kartun la pulak..airmata dah takde dah, habis menangis banyak sgat
haha