14 June 2008

Because no one told you

Note: Saya menulis kerna not many of us have the knowledge about radiography

during my posting, mix up of 3 instituitions + 3 courses - IIUM, UKM and UTM.

"2 weeks is not enough!" She said on the last day of our clinical posting.

We have just feel attached to the staffs and other practical students, besides, we could do the imaging techniques on our own, but then we have to go. Some of us looks like a pro, but then we have to stop the posting at the end of the week 2. It should be for a month but then the previous Dean requested for it to be not more than 2 weeks. Maybe one of the reason is we have only completed the first level of study which is the first year but it doesn't mean we did not know how to deal with patients.

Doing the clinical posting before entering the second level of study, this is very rare among degree students as they only learn basic things during this level. The same goes to us, but we are a bit further as we have been taught the imaging techniques (patient's positioning) at the early stage of study and being used to the equipments (read: the imaging machines) since the first two weeks in the course. Thus having a clinical posting at the end of the first level of study is good enough for us to practice the skills on patients.

Sepanjang dua minggu, walaupun badan sebenarnya penat tapi tetap menafikan, hanya selepas kembali ke rumah, baru dapat rasakan badan yang bengkak2, lebih tepat lagi muscle cramp. Untuk bahagian x-ray, ia memerlukan kekuatan fizikal untuk membawa mesin yang tergantung di siling ke serata arah. Sangat berat, selalunya apabila mengendalikan mesin, badan aje yang bergerak tapi mesinnya tidak. Mungkinkah badan kami terlalu ringan..?? Owh, jangan perasan.

Selain daripada mesin yang berat, pesakit juga sangat berat terutama yang datang dengan katil. Kami perlu mengangkat pesakit untuk meletakkan kaset (read: image receptor) di bawah badan mereka. Kalau pesakit obese, memang rasa tak terdaya, tetapi kerana semangat untuk membantu, segalanya jadi terdaya. Kaset juga berat tetapi telah terasa ringan kerana perlu dipikul ke sana ke mari, namun tetap terasa beratnya apabila perlu dipikul ke wad. Tetapi apabila kita melakukan dengan rela hati, semuanya jadi ringan ;)

Salah satu equipment-ini machine yang tergantung pada ceiling dan bebas arah

Untuk perlindungan daripada sinar radiasi, semua Jabatan Radiologi di semua hospital wajib meletakkan komposisi plumbum di dalam kaca cermin (yang digunakan untuk tujuan pemerhatian-boleh rujuk gambar atas skali) dan meletakkan komposisi Barium Plaster pada dinding bangunan jabatan. Prosedur menghasilkan image dilakukan di dalam bilik tertutup dan hanya satu pesakit bagi satu masa. Jadi, antara kerja tetap kami setiap masa adalah membuka dan menutup pintu yang berat. Untuk membuktikan tahap perlindungan tersebut, bolehlah kamu lihat network signal pada telefon bimbit ketika kamu berada di dalam kawasan jabatan. Di telefon saya terpapar 'panggilan kecemasan sahaja' dek kerana no network signal.

Kalau dulu film dicuci secara manual dengan menggunakan bahan kimia, tapi kini banyak tempat sudah menggunakan CR (Computed Radiography). Kaset yang telah di-expose-kan dengan radiasi di scan bar code nya pada nama pesakit yang telah didaftarkan dalam CR. Banyak benda boleh diubah dengan adanya CR dan proses mencetak image menjadi lebih cepat.

Inilah CR, semuanya hanya dengan sentuhan jari. Ini adalah ketika sedang meng-edit gambar

Sampai sini dulu setakat ini, sambung lain kali. Banyak2 tepu nanti.

wallahu'alam.

8 comments:

al-ikhsan said...

oh tak dapat nak bayangkan kepenatan kerja tu..cuz even i, as the so called 'penanda profesional' [tp tak bertauliah la..=P] yg gune so little energy pon dah rase penat bile nak tanda kertas2 berlambak tuh..

n bear in mind that i'm a he and ur a she..so that literally means double up the kepenatan rite?!huh2..tapi like u said earlier la kan, bile kita melakukan nya dgn rela hati semua akan jadi ringan..;)

NMZ said...

To al ikhsan:

Kerja kamu penat mentally, memang penat la ;) as what u said, u cannot find any easy work dalam dunia ni, semuanya perlukan komitmen aite?

Thus, i respect everyone who is komited dengan their works, regardless of any works. :)

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

wah! best2...

teringat balik mase ikut kelas radiologi kat unhas...

lecturer2 cite pasal jabatan radiologie daripada mesin zaman kuno sampai la yg tercanggih...

yg kt malaysia mesin tercanggih nme pe ye?

NMZ said...

to Bad:
Ape maksud Bad yang tercanggih, dari segi jenis ke atau kemodenan?

Kalau dr segi jenis (macam MRI, CT scan etc) machines ni takde yang leh kite cakap lebih bagus, sebab masing2 ade kelebihan dan function memasing based on ape yang kite nak tgk. Kalo nak tgk bones, better x-ray atau CT, kalau soft tissue better MRI, kalau salur darah better angio etc3...

Kalau dari segi kemodenan nye..susah nak cakap, banyak brand skang, yang most rated adalah philips ans siemens, tp sume okay je rasanya.

Or pe maksud soklan Bad?

Master J said...

wah2...very informative..hehe..mcm doctor je smua..hehe..

post pun mix BM n eng eh..hehe..nk bg adil kt para p'baca eh??hehe..mebbe i shud try...hmmm =p

NMZ said...

To Master J:
I came across your post entitle 'Balance Act', thus I need to apply the theory here ;P

No, Im just kidding, in fact most of the posts were mix in English and Malay.. :D

Kita semua kat Kuantan Kampus kan semua support groups for doctors. We are in a team who helps to give a better life to patients. Jadi cakap2 kita takkan jauh daripada mereka. Tak gituh?

minal Qalb said...

Salam ukhuwwah.
Really interesting entry.
Saja tumpang lalu, informatif sungguh blog ni.
Huhu, ingatkan nuclear bone scan yang agka bagus untuk tulang di samping Xray.
Bittaufiq wannajah 'ala kulli hal wa 'amal (^_^)

NMZ said...

To Minal Qalb:

Bone scan ni usually untuk tgk fracture yang tak nampak dah ngan x-ray, arthritis, cancer atau sakit kat bone tp tatau sebab.

Ni guna nuclear medicine, x-ray lak guna radiation ke badan..For bone scanning, radioactive tu inject pada badan kita sendiri, bila react dgan certain body organ, die akan emmit gamma ray dan machine kita akan detect ray tuh.

Agak berbeza la jugak, but each of them ade specialty memasing. Sume yang listed above also cud be detected by x-ray je jugak..Have u ever seen bone cancer tru x-ray?

By the way, syukron singgah..inshaAllah najaah for us, ameen