1 September 2008

Tika Itu [part I]

Oleh: Noorsakini Salleh

Telah tertulis suratan nasibmu…
Derita buatmu ada hikmahnya…
Terlukis senyum di bibir lesu…
Tak siapa tahu hatimu…

‘Ruginya aku tak mintak UPU dulu. JPA ke, MARA ke… Nak berbakti buat yang tak sudi. Inilah yang aku dapat,’ gumam Eny sendiri.

‘Kalau ayah ada lagi, mesti takkan jadi macam ni..'

Eny_iws05: BUZZ!!!Nur!!!

Nur_qalbi: Eny!!Mana menghilang selama ni?? Merata nur cari.. Nur contact phone number eny pun tak dapat.. Sejak result SPM keluar lagi.. Eh, tak.. Lebih lama daripada tu. Sejak lepas nur balik dari PLKN lagi….

Eny_iws05: Sory sangat3 nur.. Eny tak berniat nak menghilang.. Tapi, simkad eny kena block.. Lagipun, eny rasa nur dah tahu kan apa sebenarnya yang terjadi.. Dugaan Nya buat eny.. Dulu, kita hadapi semua tu sama2 masa perkara tu menimpa sofia. Tapi, kali nie eny hadapi dengan doa nur dari jauh…

Nur_qalbi: Sedih sangat… Kenapa eny mintak MMU?? Kenapa tak mintak UIA? Boleh kita duk sama2. Sayang dengan result yang eny dapat tu..

Eny_iws05: Eny tak tahu nur… Hati eny yang suruh eny buat semua nie.. Bukan UIA je.. Semua yg lain eny tak mintak.. Skrg nie eny dah give up dgn MMU nie.. Hrapan eny tggi sgt. Tapi, semuanye mcm tak dihargai lgsung

Nur_qalbi: Wat happen, dear??

Eny_iws05: Ntahlah nur… eny dah decide nak quit…hmmmm….

Nur_qalbi: Hah??!!! Nape mcm tu? Pk btul2 eny.. Jangan macam nie…

Eny_iws05: Betul nur… Eny dah decide. Susah sangat nak explain kat orang. Tapi, memang eny btul3 dah tak larat.. Eny dah tak nak amik risiko lagi. Dah hampir 3k duit habis. Tapi, macam tak berbaloi sume tu..

Nur_qalbi: Cube eny cite btul2…

Eny_iws05: Eny tak dapat scholar.. Bila dah bayar yuran sume, masuk cni siap2, baru tau yg nama eny tercicir..

Nur_qalbi: Hah??!! Astaghfirullah…. Mcm mana boleh jadi mcm 2?? Eny dah kol pihak 2 ke before masuk sana??

Eny_iws05: Dah, nur… Masa lepas je dapat surat tawaran, terus eny kol diorg. Diorg memang mula2 tawarkan engineering.. Tp, eny tak minat.. Nur pun tahu kan eny minat accounting.. Eny nak jadi mcm arwah ayah…. Eny bitaula diorg yang eny nak amek management.. Diorang agree je.. Tapi, at last.. Tengok dalam senarai scolars, nama eny takde =(

Nur_qalbi: Siannye eny… Eny masuk cni la.. Nur pun 2nd intake UIA… Nama nur hilang. Kena belek smule sume file kat UIA tu cari nama Nur, baru jumpa.. Nur amik engine kat sini.. Eny sabar tau.. Nur nak eny jadi mcm kat SESTER dulu… Nanti nur kol eny. Nur ada kelas pasnie… Ingat, eny tak pernah keseorangan.. Allah ada di cc eny.. Ada pape, bagitahu nur.. I will alwayz be there 4 u, dear.. miz u soo much!!!

Eny_iws05: Thanks sangat nur… tak tahu nak describe mcm mana syukurnya eny hari nie dapat jumpa nur.. Patutlah rasa nak online sgt3 tadi. YM nie pun baru je eny buat last week. Mizzz u too, dear.. Nak sgt3 jumpa nur skrg nie..G la kelas dulu.. Blaja leklok tau.. Jgn lupa doakan eny tau..

Nur_qalbi: Alwayz, eny… Nur sentiasa doakan eny.. kuar dulu yek… Assalamu’alaikum..

Eny_iws05: Wa’alaikumussalam wbt…

bersambung..
----------------------------------------------------

“Dulu teman, dirimu tabah hadapi dugaan
Hatimu utuh seteguh batu
Sakinah buat yang seperjuangan
Mengapa kini lesumu bertandang
Memberi gundah pada yang memandang.”
(nurhasanah.mz)

5 comments:

shaqyl said...

what happened then?

nurilahi said...

shaq, it is to be continued..

hehe

tunggu bile si penulis nya rajin nak menyambung

:D

szakif said...

so ni memang kisah sebenar la ni?

nurilahi said...

dearest szakif,

erm, nantikan sambungannya, nanti judge sendiri sebenar ke tak sebenar ke. Rasanya nama tuh la maujud kat dunia realiti..huu~~

candlesky said...

heeeee...
insyaAllah akan disambung secepat mungkin...

kebenarannya.....???
nantikan....=)