4 September 2008

as you could afford



"Buatlah setakat mampu..."

This is what you always said to others.

It is good and it is true enough. It cannot be deny.

But for some people, if they really follow this rule,
you won't be seeing them anymore around you.

Some people they need to force themselves,
fighting against the nature given by Allah to them.

If not, it will lead to a failure of a life.


Pity them, aite?



note: If you drive for a long journey, it is great to have some nips ;)

14 comments:

szakif said...

setuju!

kalo selamanya kita tak force diri kita untuk maju, selamanya kita akan berada di takuk yang lame..

tapi tak boleh la nak menolak statement yg pertama tu secara total, pasal setiap orang ade kelemahan masing2 yang mengehadkan tindak tanduk dan kebolehan diri masing2...

macam sorang mamat (?) tu, asek2 secretary. bila ntah dia nak kuar drpd kepompong secretary... *ape nak buat orang asek soh jadik secretary dan itu je yang available... huahua~

nurilahi said...

dearest szakif

betul jugak~

pity tul mamat tu kan...isk3..

:D

To look from the bright side, that mamat gain lots of valuable knowledge. Plus, keje2 secretary nilah antara yang paling berharga bila kuar nanti (:

::Amin Mansor:: said...

aih.kenapa ada nips atas buku tu?x puasa eh... :P

::Amin Mansor:: said...

From my point of view :

"Buatlah setakat mampu..."

kalo nk maju, xboleh menerima sepenuhnya "Buatlah setakat mampu...", nanti otak kita akan pk buat ape nk buat sungguh2, baik buat setakat yg mampu jer. sebenarnya, kita mampu buat lebih dari yg kita mampu

Tapi, "Buatlah setakat mampu..." boleh dipraktikkan after kita dah usaha habis-habisan.

izzahismail said...

1st,cikgu chow!!

2nd,yes, agreed! bkan skadar yang termampu but buat the best. all out! hard work pays!

slamat berpuasa kak as! hee ;))

nurilahi said...

Dearest Amin,

Eleh, amin jeles eh? ;)
Tu gambar second week July ah.

Agreed~

We have to force ourselves, go against what we can do becoz we ekceli could do better!

Allah tidak memandang kepada natijah, tetapi memandang kepada usaha... (:


Dearest 'Izzah,

Yes, cikgu chow yang extra BEST~

2nd: No pain no gain, it is always like that (:

selamat2 jugak :D

nurilahi said...

Sebenarnya entri nih ade maksud tersirat yang laen..

hehe, tapi memang susah la nak catch sebab ceritanya tak diberitahu :)

myadlan said...

apekah kaitan long journey dgn NIPS?

btw kita xleh wat skdr yg mampu. kita kene buat yang kita mampu yang terbaik.. bknke Allah ske orang yg buat sesuatu dgn cara yg terbaik?

cume orang je malas kn.. then bile die kene repeat of dismiss, thats why kita da xjmpe org tu dkt dgn kita da..

nurilahi said...

dearest myadlan,

hu..masuk bab dismiss and repeat ;)

Nauzubillah..

Erm...itulah, Allah pandang pada usaha..bukan keputusannya..

bagi yang terbaik selagi boleh, inshaAllah :)


long journey makan nips keeps you awake. Dis is my bro did (:

Master J said...

org 2 slalu jd secretary sbb muka dia muka secretary =p sama lah mcm SUMWAN i noe..slalu jd MC..muka MC kut =p

ungkapan "buatlah setakat mampu" 2 sbnrnya only blh ckp dlm situasi2 ttntu jer...biler org 2 dh push giler2..dh struggle sgt2..br kita blh ckp mcm 2 so dia akan slow down n relax..tp org yg pmls..yg mmg xpnah buat keje seumur hidup dia..if we say dat phrase..lg kita stimulate kemalasan dia..

kan?

btw..i jarang mkn nips..tp sdp =p

nurilahi said...

JAz,

You got my point..!

*glad



er..makan nips yang jarang2 tuh means, time meeting i quest je ke ;)

Master J said...

hehehe mmg time meeting i-quest jer =p

Anonymous said...

good one =)
n.b. ... it cannot be denied

nurilahi said...

dearest Master J,

to be spesific, makan yang as bagi jelah. Huu...rugi.. ;)

Dearest anonymous,

different people different perception..

but in this world, there always be something which is never could be denied

:)