28 September 2008

Many things

Yup, many things I wanted to say out in one post. :D be ready~

Mengenai keberkatan ilmu

Ini pesan seorang guru daripada Kuliyyah Farmasi di dalam kelas kami yang berkisar mengenai ubat yang digunakan untuk mengurangkan kesan terapi radiasi bagi pesakit kanser. (hu, berbelit rasanya lidah saya).

Kata Dr.,
Pandangan 1. exam results show how much you give your focus in lectures. Benda yang kita cari sungguh-sungguh, kita akan pegang untuk tempoh yang panjang.

Pandangan 2. datang ke kelas, dengan nia't untuk mencari 'ilmu. Walau pandai macam mana pun kita, Allah akan tetap bagi pelbagai dugaan (ye saya sebak dengar kata-kata ini, tapi tidak memberi maksud saya pandai). Mari kita sentiasa berdu'a moga Allah mudahkan pencarian ilmu kita dan beri berkat untuk itu. Tempoh dengan guru biar bermanfaat, giving commitment towards yourself.

ah kamu mesti dapat teka sape Dr. tersebut (:

Puasa dan berkata benar

Manusia ni bertahun-tahun puasa, namun ramai yang tak berubah-ubah. Hidayah Allah itu ada sebenarnya, namun ramai manusia yang tak dapat apa yang Allah nak bagi. Dalam banyak perkara pun. Cuba test diri kita, bila kita berbohong, apa yang kita rasa. Menipu sekali rasa sardin je atau menipu sekali dah rasa semacam..?

Wahai orang-orang yang beriman, taqwalah kamu kepada Allah dan katakanlah perkataan yang benar….” (33:70)
"..wa quulu qaulan sadidan.."

Dalam perkara yang memerlukan kebenaran, sila nyatakan kebenaran kerana suatu hari nanti kita akan kembali pada Dia, Tuhan Pemilik 'Alam.

"wa man ya'mal mithqola zarrotin syarron yaroh"
dan barangsiapa mengerjakan kejahatan seberat zarrah, nescaya dia akan melihat (balasan) nya. (99:8)
Untuk mereka dan kita yang belajar nuclear science atau belajar kimia mesti tahu berapa berat satu zarrah. Hanya 1 x 6 x 10^23. Berat yang takde benda pun sebenarnya, tapi tetap dikira sebagai kejahatan, itu pun masih berani katakan apa yang tidak benar dan berani buat kejahatan.

Ini yang orang cakap dosa sikit-sikit jika dikumpul agak-agak..??

Sadaqah

Ada teman pesan, sedekah itu salah satu cara untuk sembuhkan sakit.

mari ikuti kisah bersedekah dan kesannya pada kita:
Sila baca kisah number dua jika nak tahu pasal kesan sadaqah pada sakit, sebagai salah satu usaha penyembuhan. Pasal hadith nabi dalam kisah ni, takde perawi, agak syubhah sedikit bagi saya. Tapi asalkan tak berkait 'ibadah atau 'aqidah, layan je (:

Sedekah tu boleh jadi dengan rmseratus, boleh jadi dengan seposen, boleh jadi juga dengan sebiji tamar. Macam-macam boleh jadi. Paling senang duk makan sesama rumate, kongsi-kongsi makanan da dikira sedekah even secuit.

Ramai orang salah faham sedekah tu hanya kat masjid surau, mesti sedekah dengan duit. Share makanan adalah sedekah, senyum tu sedekah jugak, senangkan hati orang lain. Kamu susah hati macam mana pun, bad mood macam mana pun, cuba kamu senyum. Perasaan ketat tuh akan lega. Percayalah.

du'a dan keberkatan hidup

ah lain kali la cite, leh kaitkan dengan radiation therapy for cancer patients. :D
serupa macam takyah cite kan? haha


nota tambah: er saya takde mood nak taip arabic jadi taip ayat Quran dalam bahasa je, takpe?

nota tambah dua: entri ini peringatan untuk si penulis..

15 comments:

::Amin Mansor:: said...

hehehe..i know. Dr. Mohamed Awang kn

nurilahi said...

ah kamu memang..mantap

or should i blame Dr mohamed awang for being such an admirable lecturer till the students could guess correctly.. :D

I admire him, and love his lectures very much! Sume kelas die kul 2pm-4pm, takde sorang pun penah ngantuk dan sume orang pay attention tahap gaban~
:D

Still in series of learning from him, more on radiotherapy for cancer patients.

Jepah said...

sape dr tu???
x knal la... huhuhuhu

nurilahi said...

dearest jep,
ni kemunculan sulung ke ape neh..

jep, memanglah kamu tak kenal, Dr. Mohamed tak ajar budak2 diet :D ajar budak radio je ;P

::Amin Mansor:: said...

Dr. tu mmg@ mmg suka mengajar.hehhe

xde yg mengantuk eh.hebat!sbb my classmate ramai je yg ngantuk (diorg yg ckp sbb sy x amik nuclear-elective)

berusahalah utk mendapatkn ilmu kerana orang yg berilmu akan diangkatkan statusnya oleh Allah S.A.W

nurilahi said...

dearest amin, thanks for the reminder.

Dr. tu sebenarnya mengajar subjek paling tough dan paling bosan serta paling tamau kami blaja. Tapi mungkin Dr. jadi wasilah untuk Allah sampaikan ilmu pada kami, I mean, dengan sangat berkesan.

Even time as sakit teruk g lecture Dr., dalam keadaan airmata menitis, masih faham yang amat sangat akan lecture beliau (: alhamdulillah!

er..can we call that berkat ilmu..??

Faisal Admar said...

menarik post kali ni. kadang-kadang kita lupa tentang sedekah di mana bukan susah untuk sedekah. ramai yang salah anggap tentang sedekah dengan adanya pemikiran sedekah hanyalah di masjid dan surau.

nurilahi said...

dearest faisal,
dan orang asyik ingat sedekah mesti dengan duit :D

banyak cara untuk sedekah, niat je inshaAllah dapat pahala..
sebab tu kalau ikutkan setiap benda yang kita buat seharian dapat pahala, as long as kita niat as an ibadah..

kamil said...

sedeqah :) insyaAllah

nurilahi said...

dearest kamil, penuh makna nih.. (;

Jepah said...

kemunculan sulung erk??? time cuti2 ni la melayan blog... huhuhuhu...

luppi said...

Banyaknya bercakap~ hehe. But u gave out some nice reminders. Byk juga benda2 yang blaja dulu skrg dah tak ingat. Mungkin itu sebabnya...huhu

p/s: lama juga x menjengah di sini. jahat ke? :p

nurilahi said...

oit luppi jahat..~!
hehe

banyak kan as bercakap kan (padahal tulis je ;p )
kalau baca2, sebenarnya macam sekali lalu je kan..

Banyak juga ingat2 lupa benda blaja, terutama benda2 yang jauh lari drp medical imaging :D

myadlan said...

good reminder. kalau da puasa pun ada yang menipu. malah ada gak yang mengumpat.
susah nak elak selain berdiam diri saje.

ok nak tau radiation therapy for cancer patient plak..

nurilahi said...

dearest alan..

erk..memang nak wat, tapi hbs cepat after 5th syawal :P
macam dan berjela je entry akhir ramadhan neh and awal syawal :D