1 April 2009

Hari tuh dalam kelas


lecturer aku ada cakap

"I've seen some of you removing the real answer and give a wrong answer after that."

Aku agak terasa lah dengan apa dia cakap, akulah tu yang suka pilih jawapan pastu kang bila check smula, padam jawapan betul, dan tukar dengan yang salah.

Beliau cakap sebenarnya jawapan yang kita pilih kali pertama itu adalah jawapan fitrah, walaupun kita tak pasti ia betul atau tak. Fitrah kita memilih yang benar. Selalunya jawapan pertama itu yang betul berbanding dengan jawapan yang kita tukar semula selepas itu.

Kau pernah dengar tak, fitrah manusia ni sebenarnya hanya pada benda-benda yang baik dan benar-benar sahaja. Bukan yang buruk. Jadi hati kita senang dan tenang pada yang baik itu dan rasa tak sedap hati dengan sesuatu yang tidak baik dan tidak benar.

Kalau kurang faham, ulang balik bacaan rangkap di atas.

Bila kau melawan fitrah, normal la kalau kau rasa tak best je kat dalam..

Jadi untuk perkara ini, aku serah pada kau untuk justify dengan pertimbangan kau sendiri. Kau nak pilih jawapan pertama atau kau nak tukar jawapan. Kalau aku, takde masalah kot sebab out of 9 papers, hanya dua atau tiga je yang ada kena pilih true or false atau MCQ, lain2 100% structured and essay :D

p/s: Perubahan itu fitrah jugak!

nota: Selamat berimtihan lah sume ye..

"Rabbi habli hukman wa alhiqni bissolihiin..ameen"
[Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kami kebijaksanaan dan dampingkanlah kami dengan orang-orang soleh]

10 comments:

Caracol S. Trampt said...

dulu time belajar dulu selalu perasan mende nih!

serius. time sekolah menengah lag selalunya.

Jepah said...

gud luck exam... =)

zickree said...

salam as! da puas maen2 ngn cik camera baru kamu itukah?=p mesti da expert neh.maklum le taqee yang ajo.hehe

As said...

caracol
hehe
betul3
boleh ah jadi subject dissertation :P

***

Jepah
hait, tq!

***

Zickree
sampai bila2 pun tak puas kot photography :D
taqee ajar SEKALI je..die advance ngat dah pro kan, as tak brape catch tapi bolehlaa :P
or as yang slow ngat catch ajaran beliau, heh.

kena belajar betul2 lagi pasni, maseh pening2 lalat..

shafiqrahman said...

dah ade dslr rupanyee..

all the best final exam ye =)

Diya Kamaruzaman said...

ye ye. betul as. kadang jawapan yang 1st tu dah betul, bila dok baca ulang2 kali, tukar kali kedua jadi salah pulak dah. tapi tak tahu pulak ada kaitan ngan fitrah. huhu. entri as memang lah selalu bagi input indirect pd diya =)

Hasbi said...

fitrah eh..betul gak. Tapi instinct abg bie ni tak stable. Kadang2 ikut suara hati, jawapan yg 1st salah pulak. rase nyesal tak ubah..hehe

zahidzuhri said...

same thing happened to me...huhu..

Syafiq Zaimi said...

Nice picture...:)
U should try this out, SyafzPIC

Faisal Admar said...

tapi kadang-kadang bila buat macam tu, turn out jawapan yang patut kita tukar lah pula jawapannya. hehe so kira takdir?

dulu selalu gak hadapi problem macam ni bila ada sampai 50-60 soalan objektif :)