26 April 2009

Aku ada ramai kenalan

di universiti aku
yang suka pakai white coat merata-rata dari hospital sampailah ke cafe dan balik universiti

Dulu jarang-jarang sekali, aku buat jugak camtu sebab dah banyak benda dalam poket white coat tu susah nak keluarkan, jadi senang kalau pakai jelah. Juga tak payah carry di tangan white coat itu.

Tapi aku fikir semula, kat hospital bukan ada tendency nosocomial infection ke, dengan kuman-kuman + virus daripada patients, kita jumpa patients to patients, pathogens gembira ah sebab dapat spread. 

Kalau aku masuk ward neonates dan paediatric pun aku kena remove white coat aku, mungkin salah satu sebab, kanak-kanak immune system masih low dan jugak maybe depa nampak white coat, akan rasa takut dengan kami.

Sebab tu sejak hampir setahun lepas, aku hanya pakai white coat sewaktu bekerja di kawasan aku dan bila aku nak keluar, aku simpan di tempat selamat. Aku tatau teori aku pasal kuman-kuman semua tu benar sampailah bila aku baca kat sini

Jadi aku harap kau pergilah baca kat situ jugak, moga ada manfaat dan kau boleh fikir-fikir sebab kau adalah among the healthcare personnel yang wajib membantu meningkatkan patient's QOL, bukan membawa sakit kepada orang lain. Sekian.

p/s: QOL = quality of life

20 comments:

Master J said...

dulu time kitorg 2nd year dulu ada sorg lecturer slalu mrh stdnt pkai lab coat luar lab..dia kata not a good practice 4 future scientists..

As said...

haa tulah pasal
our staffs pun ada pesan

but i wonder doctors tak pesan ke kat medical stdents..??

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

huks huks

saya pun fikir mende nih bila Dr Fauzi, Dean Medical yang nasihat.

izzahismail said...

sy tak suke pakai labcoat sbb panas :P hehe.

and sbb sy mmg over hygienic sket. haha :P

izzati.abdullah said...

oh saya juge kurang suka ber'lab coat' ni..hehe
thnks for da sharing!
rindu kat korang=)

myadlan said...

saya plak pakai apron kalo pegi workshop. kadang2 pakai je apron pegi ke studio..

apron tu banyak habuk2 gak. tapi sebab tak kewl, so takde la pakai apron berhabuk pegi kafe. haha

Jepah said...

tau xpe... white coat a.k.a. lab coat... so, pkai je dlm lab... hahahaha...

tp, dak diet ade "coat" len.... "kitchen coat" a.k.a. apron... =p

As said...

BITMD
haa beliau pesan tak kat student medic :D

***

izzahismail
macam kitorang keje kat suhu rendah gila ni sangat gembira ada white coat (kami tak pggil lab coat sebab bukan guna dlm lab). Boleh jadi sweater lak :D

***

izzati
hehe
Dr zaty ingat tau nanti jangan spread kuman
ceat2 exam cepat2 balik~

***

myadlan
haha as tergelak
adui
apron korang sama tak eh ngan dak diet, cam cute :P

***

Jepah
ni sprang lagi..memang lawak la..
apron korang smart beb :D

hana said...

Salam.
Info yang sangat bermanfaat. Jika di uni saya, white coat ni agak jarang dipakai oleh pelajar. Sampai kena tegur oleh pensyarah, barula nak pakai. panas la pakai white coat lame2.

Sebelum ni pun, seorang doktor yang mengajar etika kedokteran ada mengabarkan pada kami. White coat hanya dipakai di hospital dan tempat2 tertentu je. Tindakan memakai white coat di luar dilabel oleh pensyarah saya sebagai unethical.

candlesky said...

apron kitorg yg nampak 'simple' tu (yela..apron JE) pun xleh pkai ke luar kl masa kelas Food Prep dl...
Nak keluar je, kena bukak....


huuuuuu....

~apron yg smart 2 dh kena pulangkan..huuuu...2 sis liyana beli untuk kitchen special ms catering day hr 2....uhuk

zahidzuhri said...

kalo tak silap,kat Australia dah tak benarkan pakai white coat sebab ada kuman,wallahualam...

walla said...

salam ziarah....

mcm ader link ngan blog saiful islam jek.... tajuk dyer, "tudung lawan tali leher"... hehe!

Diya Kamaruzaman said...

uhu. baca entri as dan entri yang as provided "kat sini", diya macam tersentak sket. tak sangka pulak pakai coat putih tu pegi merata2 boleh dianggap satu disaster. err... kampus diya takde golongan medic, so tak penah la nampak students pakai coat putih tu. kalau budak engineering pakai coat diorang, penah la tgk. huhu. at least, satu info baru jgk bg diya ni. thanks for sharing as =)

p/s-thanks a lot dear, for the dhua'. tak sangka as ingat exam diya =)

As said...

hana
baguslah macam tu
tak pernah dengar lecturer pesan pd student medic camtu :D

***

candlesky
yup the point is semua benda hendaklah diletakkan di tempat yang sepatutnya

kan?

***

zahidzuhri
owh gitu ya..

***

walla
owh siyes? never came across that article yet

***

diya kamaruzaman
hehe
mestilah as ingat :P

As said...

walla
da baca da tudung vs tali leher

tapi cam jauh sket kan :)

cha,a,a,a,a said...

tu la, ape daa pakai white coat jln merata..

wat penat je pagi2 gosok baju bkn main tajam lg side tepi tu siap klu kena kulit bleh darah..tp cover ngan white coat..

klu nk tnjuk bagus, bomba punye baju lg bagus, kaler2, ade coreng2..

x blaja microb la tuh...huh

As said...

cha,a,a,a,a

oy ape pesen nama neh ha?

hehe

wei komen kamu terbaeek

tergelak as sampai kuar suara :D
ni terpengaruh ngan bomba ah neh ni..

tapi memang microb itu untuk diaplikasi bukan belajar dlm kelas semata :D

shafiqrahman said...

alaa...white coat budak2 zaman skrang ni bukan white coat dah...

tapi yellow coat..lagi2 kat tengkuk & hujung lengan..hishh...pakai white bukan main sakan lagi..

mane tak nosocomial infection nyee..eeee...

calmness said...

huhu sbb tu kami audiologist x pakai lab coat di clinic :-p

hehe.....sbb nye.....knk2 akan tkot ble tgk kami b'white coat (sbb nti die igt doc pule).....pdhal kami x cucuk org eh~ hehe...

::Amin Mansor:: said...

oww.. baruku tahu psl ni.hee..tq as utarakan issue ni =)