10 April 2009

The day that's been awaited

Yes, it's Friday, again~!

From Baihaqi, Prophet Muhammad said: 

"He who recites Suratul Kahf on yaumul Jumuah (Friday), Allah will shine a light for him between the two Fridays."

Tak start lagi takpe, better late than never ;) at least you have the efforts.

And do not forget to make your prayers.

Jom review hadith pasal Jumaat dan do'a: 

“Sesungguhnya Rasulullah SAW membicarakan mengenai Jumaat dan Baginda berkata: Padanya ada suatu saat yang tidak ditemui oleh hamba (Allah) yang Muslim dengan ia mendirikan solat sambil memohon kepada Allah akan sesuatu, melainkan apa yang dimohonkan akan diberi kepadanya (ia mengisyaratkan dengan tangannya yang diangkat).” 
-Dari Bukhari & Muslim

Waktu mustajab do'a, setakat yang aku baca-baca ni adalah since terbit fajar Jumaat sampailah terbenam matahari, doa jelah sepanjang masa tuh. Sebab kita tatau which part yang nabi mention sebagai 'suatu saat diperkenankan doa'.

Even ada waktu mustajab, bagi aku, asalkan kau doa dan bersungguh harap time itu dimakbulkan, inshaAllah kau dapat. Termasuklah hari-hari lain pun. Asalkan kau sungguh-sungguh percaya dan yakin.

Kalau kau kurang yakin dan kurang percaya, even bila kau mintak dengan manusia pun, takde sape nak bagi ape yang kau mintak kan? Betul tak?

Among human which existed in this world, it is only your parents yang tak pernah penat memberi. Dan tak pernah mintak dibalas.

ok, off-topic. Heh.

7 comments:

CAHAYA said...

Minta hanya pada DIA. :) Tapi, minta pada mak pun boleh juga. :)

Semoga doa kita2 semua termakbul, tak kiralah waktu mana pun. :)

Jepah said...

bacalah selepas maghrib hari khamis.... =)

As said...

dear CAHAYA
ok, itu sangat comel :D

***

Dear Jepah
yezza boleh je start khamis malam jumaat.
tapi sape yang belum baca after maghrib boleh aje baca hari ini ;)

Alakay said...

thx for the knowledge..sharing is caring...:D...kalau our parents minta balas pun..sampai kiamat pun takkan terbalas...

Kuey-san said...

another good entry!

As said...

dear alakay
betul betul betul

T_T

***

dear kuey-san
baeeklaaahh!

zickree said...

post le gamba2 nmenarik y kamu amek as.hehe