23 February 2009

Oklah, ini khas untuk pelajar U kot..

Tapi orang len pun leh je baca dan give ur view.

Sedang aku dan teman sebilik berjalan pulang ke hostel daripada beriadhah somewhere early in Feb.

"As, bila pharmacy habis mid-term exam?"

"Hari ni la last papers."

"Owh kita punya mid-term ade last date tak eh?" Ni namanya soalan mengada. Hehe.

"er..selagi belum final exam, selagi tulah kita akan sibuk ada mid-term." :D

Dan die gelak. "Tulah, subjeck banyak sangat sampai tak habis-habis exam."

Bila fikir-fikir, memang macam berat. We have to submit the assignment, we have to complete the report, we need to attend the classes, and at the same time, we have to prepare for the exams. After exam terus pergi kelas dan sebagainya.

Mesti semua orang tak berapa kisah kena buat semua ni asalkan takde exams? Is it? Nak-nak when you're not in a good health ;)

But this would make I value things more, maybe. Kesukaran, itu yang mewarnai. Bila dah terbiasa dengan perkara sukar, kau akan terus boleh go ahead next time bila apa-apa jadi :D

Time-time macam nilah akan menguji pelajar-pelajar. Mungkin akan ada dialog-dialog sebegini.

"Jap lagi exam ni, nak submit assignment lagi, isy takyah la pergi kelas hari ni."

Yosh~ agak hampeh gila ah fikir camni. Ke takpe? Ok, aku confuse. Aku kalau sakit teruk gila, tu pun aku paksa diri bangun pergi kelas. Jadi aku tak faham bila ada orang saje suka-suki tak pergi kelas. Atau tak pergi kelas sebab ada exam atau assignment. Lainlah kalau yang betul tak sihat.

Kau rasa camne, hampeh tak?

Aku fikir ramai sangat lagi orang kat luar sana yang nak masuk belajar kat U. Tapi kita yang dah diberi peluang ni pulak tak hargai. Mak ayah hantar kita masuk U dengan harapan kita tak ponteng classes. Lecturer tengok kelas tak cukup orang, ape perasaan dia kau agak? Walaupun die senyap, jangan ingat dia takde perasaan sedey, ok.

Dan jangan ingat dalam mass lecture, lecturer kau tatau sape yang tak hadir kelas. Dan jangan ingat dia tatau kau tolong sign untuk kawan kau yang sengaja taknak datang kelas. Yes, I have witness this.


Haih.


Nota buku As: As tengah confuse tak faham dengan semua ni.

21 comments:

Szakif said...

aku rasa tertampar. :)

pasal ada kalanya aku begitu ;)

zaki~ zaki~

Farah Aminuddin said...

insaf.

Anuar Manshor said...

Wah rindu zaman belajar!!!

shamel said...

Nak bercerita sket bleh? Kesah teladan yg..I would say.. Ugghh!

Once upon a time,

Whispering..
"shamel, tlg sign utk aku!"

"x mau la. Ckup2 la. Aku nak kena sign utk X lg"

"Alaa..alang2 buat dosa tambah la lagi"

-End-

I'm always in a dilemma. When there's a person (X) who always help me, how should I say no. I felt daymn guilty.

And suddenly another annoying fella told me to add-on my sin?? And he's an ex-skola agama!! Read Quran far too better than me, even remember most of the surah!!
__________________________________

Eh, knape link pharmacy tu ke post 1,2,3,4? Macam xde kaitan je.

humaiRah said...

salam..

you have been tagged!

As said...

szakif
ops..as tak tampar sesape ;)

***

farah
haa nanti jadik cekgu, haha tatau :P

***

Anuar manshor
tulah, bila tgah blaja ramai tak sabar nak kerja, tp depa tatau bila kerja lg besar cabaran..pheww..
ponteng kerja kena buang kerja aaa

***

shamel
senang je..
takyah dah mintak tlg X sign kan untuk kamu. Maknanya takyah aa tak datang tanpa sebab ;)
if ada sebab gi ah slow talk dgan lecturer, confirm faham..hehe

sebenarnya kawan as tu die sebut budak2 pmacy. So amik ah link kamu :P
sukati as aa nak link mana2 (nada kejam)

****

humairah
haiyoh...
waaa..
dah ade dua tag tak jawab

shamel said...

Eh..ape la kamu neh. Aku tak mintak pon X sign utk aku. In fact, tak penah pon mintak sape2 signkan.

X yg mintak tlg aku. Then another person neh pon mintak tlg sign. Haa..gitu la citenye..

CAHAYA said...

waktu zaman Cahaya pun macam tu gak. diorang ni bukan bodoh, tapi sebok enjoy. Pastu minta duit mak ayah sampai 200-300 sebulan kononnya tekun belajar. padahal ke club je setiap minggu. Kadang2 tu selang hari. :(

p/s: skang ni pun mcm tu ke?

Nuur Ailmi said...

jangan confuse2...

kelas tetap kelas...

task tetap task...

both kene buat!

"hard work will pay-off"

tak gituh?

hee

p/s : even penat tersungkur..

*sigh*

Master J said...

hehehe..aku pun penah je ponteng klas kalo nk study utk exam..tp kene tgk ah..exam apa..n klas apa yg nk pntg..dr pg klas yg lecturer ckp sorg2..xblaja ape2..last2 tido je dlm klas..better duk umah n study utk exam..

tp sem ni xperlu dh ponteng2 klas..sbb klas sket..byk masa nk study utk exam =p

Kema Azeman said...

owhhh. eheheh. me is always d one yg nak-dekat-exam-ni-jom-poteng-kelas! hahah! well. basically, im d type yg mmg selalu malas g skola, sejak dr tadika. dont b confuse lah my fren. it depends on the individual. like me, i dont really concentrate in class but i learn more when i studi sendiri2, i can mostly only concentrate 10-15mins pastu da hilang sampai london dah. haha. but most of d tymes there is always some extra interesting stuff tyme lecture kan?

so for me, its ok if once in a while ponteng, mcm dlm 1 sem, only like 3-5 tymes je ponteng. then, i dont usually ask people to sign for me n i usually avoid to sign for people..slagi ade alasan, slagi tu lah i wont sign. there's this girl in gombak, my klasmate, die slalu absent for 8am punya class n she asked me about twice utk tlg signkan. slps 2 kes tsbut, i silent my phone tyme nk dkt kol 8 so dat when she ask me to sign i can just say: omg! i silent my phone lorhhh...i didnt c ur msg huhuhu sori huhu. kejam tapi mmg patot. kan? eheh.

As said...

shamel
ops sorry
hmm..susah tak kalau jas bitau tak baek oo suh sign if sengaja taknak datang kelas, unless bersebab.

IF susah..boleh pilih jd kejam atau baik..
mcm kema cakap

***

CAHAYA
owh kat sini takde kes camtu..maybe tak dominant ah. But kes laen, tido lam bilik etc..

ade jugak ponteng bersebab spt ada masalah pape..

***

nuur ailmi
ye betuuulll!

***

Encik J
adui..rasa 5-6-7 subjects tu sikit je pun..maybe ah..
sebab kami yang kelas pg smpai maghrib tetap berusaha ke kelas even ngantuk camne pun kelas die...sebab seorang guru tetap seorang guru. Keberkatan ilmu...even excell sume pelajaran, but it will go sumwhere u know..

even dalam kesakitan, dan ade exam..as masih strive untuk pergi kelas..yang subjects nye 9-10-11 setiap sem..

this is only a view..
lain orang lain cara dan pandangan pd sumting..

***

Kemaazeman
betul setiap orang cara memasing
but to refer back pasal keberkatan seorang guru..
mungkin tak nampak today..but akan ia hadir one day kesan die..
wallahu'alam..
:)

huhu skali die komen panjang..tapi best ;P

salah satu cara kejam tu memang best..shamel, wanna try??

Caracol S. Trampt said...

aish........................Tuan malu dengan diri sendiri

.fatin nabila. said...

LECT sy ckp..

"kalau kamu semua ponteng kelas sebab nk siapkan assignment, xberkat jugak.."..

As said...

Tuan, as belum habis exam lg jd as takleh nak bg lg benda yang as janji tuh. Huu...sorry!

Fatin..
speechless baca ayat tuh..memang berasap ah baca...

azuwanmusa said...

Tapi kan...kita cam terpaksa je ponteng.
dah tak da cara lain

Ada 2 pilihan:

1)pegi kelas tapi tak dapat pape sbb kepala runsing pikir pasal exam.

2)X pegi kelas, dapat stadi. Tp biasanya balik tak terus stadi..Rehat2 jap. Tgk2...eh dah abis dah kelas yang aku ponteng. aku x start stdi la.

Emm...sape nk jawab?

As said...

En C
senang jelah
sape cakap pergi kelas tak dapat pape?

dapat PAHALA sebab berada dalam majlis ilmu even tak dapat pape, even tido pun.

Then dapat keBERKATan guru..

Diya Kamaruzaman said...

huhu. sem lepas agak paling banyak kelas diya ponteng. tapi, tak lebih 5 kali lah [campur2 dengan semua kelas]. selalu setiap sem, patuh aje pegi kelas. tapi, sebab sem lepas banyak sangat keje kena siapkan, terpaksa skip jugak. huhu. sem ni tak banyak kelas, takde dah nak pontengnya. rindu nak pegi kelas adalah as ^-^

As said...

huhu
gituh diya
tak penah2 org rindu nak ke kelas neh
:P

Hasbi said...

abg bie dh ponteng klas byk sgt..exam pnye psl..huhu

Husaini Ibrahim said...

As,
Betul poin As pasal BERKAT guru dan PAHALA majlis ilmu itu namun itu ada pra-syarat2nya. Kebanyakan mereka (atau kita) yang memontengi kelas tak pernah nampak pun akan keBERKATAN guru dan PAHALA tu dek kerunsingan lain seperti disebut di atas sebagai exam, assignment dan sebagainya.

Justeru, kalau datang pun sekadar kerunsingan menghadapi exam yang dapat, BERKAT ke mana PAHALA ke mana...nak-nak pelajar sekarang ramai tak nampak lecturer itu sebagai guru..tak seperti zaman sekolah dulu...

My 1/2 cent opinion and view