5 February 2009

Bila aku tengok budak-budak pakai baju sekolah

aku akan tersebut di dalam hati (eh ke dalam minda?)

'Jauh lagi perjalanan kamu, adik.'

Dulu masa darjah 6, terasa diri paling besar di sekolah. Masa tingkatan 5 tak rasa pape, sebab ade bebanan berat untuk dipikul. Tapi masa tu dah rasa berada di kemuncak sebab dah nak tamatkan persekolahan dan beralih ke alam Universiti.

Sekarang bila dah jadi young adult, banyak perkara difikirkan. Melihat diri sekarang, trasa jauh sangat lagi perjalanan. Owh bile dah besar ni baru pasan yang jalanan tu jauuuh sangat2 lagi. Tupun jika dipanjangkan umur oleh Ilahi.

Tengok balik budak-budak yang pakai seragam sekolah, aku bersyukur dah melepasi semua peringkat tuh, penat oo nak boleh masuk U. Tapi sebenarnya rindu zaman sekolah.

Suku ketiga tahun ini, cukup umur aku dengan dua angka dua. Zaman sekolah menengah dan asasi dulu, bila tengok orang yang berusia sikit, panggil makcik. Sekarang bila tengok orang yang berusia, kena panggil akak. Haha. Tak comel jadinya kalau panggil makcik sebab kita sendiri dah nampak tua.

Mana-mana kedai aku pergi, mesti pekerja akan panggil aku akak. Kekadang aku pun wonder, sape senanya lagi tua neh? :P haha, tapi orang panggil akak tu bagus ah. Walaupun ramai jugak oyang ingat aku budak sekolah :D

Ape yang kau fikir skang bila kau tengok budak-budak sekolah menengah?

19 comments:

Alakay said...

how i really want to go back and remain in those age forever... :-)

diya said...

kadang2, panggilan "kakak" ni menunjukkan rasa hormat org pada kita ... =)

Jepah said...

erm... dah lame x singgah cni...

hmmm.... xtau nk ckp pe.... sbb jepah tau yang kita semakin membesar....

akan melalui perjalanan hidup yang berliku... =)

tp, budak2 sekolah serkarang... mereka rasa mereka dah besar... buat sesuka hati je...

3p4h said...

Oh bagus sngguh... Kalo sy, tgk bdk2 skolah skrg, mcm2 bnda yg dfikirkan. Yela, dgn keadaan smasa yg pnuh dgn fatamorgananya...

Sekali tgk, byk sgguh interpretsi thadap bdk2 skolah skrg. Yg baik, yg buruk. Waduh.... Byk sgt!

p/s: Takut sgguh bl ada sorg lg adk yg masih bsekolah.

Szakif said...

menjawab soalan di akhir entri, aku akan berkata dalam hati: belajar baik2, rajin2 ye dik sambil senyum sorang :)

Master J said...

ari 2 lalu sekolah yg dkt dgn umah kan..bdk2 smua br abis skola...so jln pnuh ah dgn bdk2 smua..sama gak..teringat kembali zaman persekolahan..hehe..rindu gak..

tusky said...

sekolah...
sangat singkat berlalu
walaupun sebenarnya lame

rindu kat baju kaler biru
yang represent tanggungjawab
rindu kat baju putih, tie biru
yang represent otai
rindu pade rotan cikgu
okeh, aku dulu budak nakal
hahahahahaha

shamel said...

Aku akan fikir..

"Eh tingginye kamu dari aku! huh. Tp muka kamu mcm lebih tua dr aku."

aku tersenyum sendiri. Org seblah pulak ckp..

"Oi..gle ke snyum sorg2!!"

Erieq said...

salam.,
saya ade dapat msg dari email lah.,pasal Al Aqsa tu.,betul ker awak org nyer?

Nadine Zuharra said...

bila tgk budak2 sekolah terasa yang kita ni dah lalui mcm2 pengalaman dan kita rindukan kembali zaman tu,
tp mase kita masih lagi budak sekolah dulu,kita cuma pandang jauh ke hadapan kan..?tak sabar2 nak dewasa..

bila dah benar2 dewasa,oh,rupenye mcm2 cabaran yg kene ditempuhi,mungkin jd bdk sekolah lebih seronok agaknya.. hehe

Farah Aminuddin said...

Ape yang kau fikir skang bila kau tengok budak-budak sekolah menengah?

ku akan jd cikgu diorg tak lama lagi. hukhuk

As said...

alakay
me too! But life must go on, many roads to be discovered

***

diya
yup2!
That's why it is good. :D

***

Jepah
salu gi ur blog, tapi tak reti nak komen end up baca je sume komen orang :D

sumenya jepah cakap adalah betul. Realiti hari ini. pape pun kena teruskan langkah, bosan jek kalau terus di keadaan yang sama :)

***

3p4h
adik mana? Atikah?
InshaAllah asalkan parents instill good value siap2, pape jadi pun inshaAllah dia sendiri dah kuat :)

***

szakif
huuu seronok ah kalau budak2 tu dengar..
dulu as kalau orang pesan suh belajar sungguh2 cam extra semangat sket :D

***

Master J
betul2..tringat keadaan sibuk lepas kita balik sekolah :D
jalan penuh dengan keta mak ayah, sume orang kuar dr pagar skolah..

***

tusky
hehe
sume orang nakal :P
yang berbaju biru kena pegang amanah
yang berbaju putih pun sama jugak ah. Amanah untuk belajar bebetul. ;)
paling best adalah kasut hitam :D
u know why, haha.

***

shamel
haha
memang agak ironik ah!

***

erieq
pasal al aqsa? email?
erm boleh spesific kan ke? Patik ni orang nya untuk ape ye tuan hamba?
blur...

***

Nadine Zuharra
u're exactly true
that's why ape yang as nak sampaikan :)

***

farah
jadi cekgu bebaik eh :P

shafiqrahman said...

slalu, bila dlm keta, bila tengok budak2 skolah tgh berjalan..dlm hati pun berkata...

"hishh budak2 nih, lintas jalan tak tengok kiri kanan langsung, tak skolah ke."

Hehe..takdelah.. Bila tengok budak2 skolah skrang ni, teringat mase skolah rendah dulu, masa rehat bole main bola, polis sentri, main yang pukul-pukul kayu tu, panjat pokok asam jawa dan yang paling best main lastik buah gatal pastu lari hehe..mase takde tanggungjawab besar kan.

Skrang dah kerja, memang banyak lagi kena timba pengalaman sebab nakal dulu-dulu =p

skarang budak skolah, asyik nampak masing2 dgn pegang hanset je..yang mahal2 pulak tu as..

azuaries said...

tak pk aku...masa sekolah 'rendah' je...skrg aku dh 'tinggi' kot..hahaha...

hafiz abdul said...

aslkm.bila saya melihat budak2 sekolah saya selalu teringat pada cara pendidikan hari ini yg jauh menyimpang dari pendidikan rasullah.manusia tidak lagi peduli tentang keselamatan akhirat sedangkan dunia ini ada kaitannya dengan akhirat yang mana kita boleh mengambil sebanyak2 faedah dari dunia ini untuk akhirat.

MNM said...

akak.... i'm still "adik".haha. org siap tnya sekolah mana lg "adik' pergi........

(^_^) Lady In Blue (^_^) said...

"owh camni ke rupa budak skolah menengah? xde la beza sangat ngn zaman aku skolah dulu..." he~

Hasbi said...

"best gila pakai baju seragam..kat uia pakai baju macam2.." heh..

aerman said...

igt lagi NBA cakap baju pengantin dia nk pakai baju skolah..huhu