7 May 2008

Musim bunga itu..

note: Most of the pictures below were taken from my window. Click for larger view.


Credits tu Nabil, because of his post, entry yang skadar jadi draft ini akhirnya dipostkan.

Entitle musim bunga di UIA kampus Indera Mahkota (IMC). Sejak masuk IMC jun lepas, just nampak semua hijau, especially tru my window. Pokok sume takde bunga, daun semata.

main roundabout
court yang nabil and the gang men volley, also court which i play tennis

Court atas ni, sume pokok hijau jugak sepanjang tahun, just tibe-tibe berbunga dan musim luruh serentak (pokok len, tapi takde gambar lak). Berikut gmbar sebelum berbunga dan selepas.

sebelum

sedikit berbunga

selepas. Pokok2 kat sebelah court pun berbunga (whitish n pinky), termasuk pokok kat hutan nung. Nampak?

night view

Memang seronok tengok pokok2 ni berbunga. Tapi keceriaan tak lama.

Pokok ini right in front of my window. Dan susah nak cari pokok yang rendang nak park kereta at the road side. So pernah skali dua park di bawah pokok ini. Kesannya, pergh, bersepah kereta dengan bunga yang luruh. Dan paling tak tahan, debunga nya. Melekat2 meninggalkan corak yang best di kereta.

Jadi kami buat projek basuh kereta dan gilap debunga kasi hilang. Sume sampai berpeluh nak buang debunga tersebut. Yati yang paling semangat.

Die warning siap2,

"As, lain kali jangan parking bawah pokok tu lagi, yati marah." Sambil buat-buat geram. Heh.

Yes, memang serik. Cukuplah sekali.
Hari-hari selepas itu park jauh, ke tempat biasa, berpanas dan berhujan, tetapi 3-4 hari selepas itu baru perasan, debunga-debunga masih ada. Cet, die terbang merata-merata. Salah satu pembiakan aseks, penyebaran biji benih melalui angin (ye eh? lupe). Even park jauh pun debunga itu terbang jua. Isk...maka basuh la lagi dan kna gilap sekuat perasaan.

Luckily skang on holiday, so takyah hari-hari penat nak buang debunga tuh. Uiks, penat amat.

Thus, everything which bring happiness, does'nt mean it will be forever.

"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri
melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya.
Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian
itu) supaya kamu jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya
kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak
menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.." (al-Hadiid: 22-23)



3 comments:

moon said...

miss uia. cantik sume picture tu.

Ahmad Fahmi Harun Ismail said...

cant believe myself is missing uia too.huhuu..sis, nice layout u got for ur blog

NMZ said...

UIA Indera Mahkota is a place which is close to our heart. Haha. Tataulah ape yang menyebabkan rasa camtu, cuma diri sendiri je faham kenapa. Hihi.