15 May 2008

Mari menyahut seruan makan ubi kentang dan keledek. Heh?

Sila baca di sini- Rakyat Malaysia disaran memakan keledek dan ubi kentang bagi menggantikan nasi sebagai makanan ruji.


Sedang berfikir, mampukah rakyat Malaysia yang kebanyakannya mewah dengan makanan berbuat sebegini. Nama pun makanan ruji. Tak mustahil, tapi itulah..

Macam gaya2 kembali ke zaman Jepun. Heh.

Teringat kata-kata seorang responden:
"rakyat hari nih...jgn harap la sanggup nak makan ubi kentang
kalu zaman perang dlu lain cite"

Erk, rakyat hari ini makin manja kah. Nampak macam, yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin. Atau bagaimanakah?

Responden yang ini pula:
"mari stop makan nasi! hehe.. untuk menguruskan badan jika mahu :p maka sila la belajar tak makan nasi. Makan lauk sajor, pastu nak dapatkan bekalan CHO, makan biskut sajor"
Look from the bright side lak. Boleh kurus sket, heh. Sape2 nak tips-tips boleh amik daripada beliau ;)

For me, tah, takde pe yang berubah rasanya. Nampak macam masa ni nak blaja berjimat, tapi macam mana golongan yang hanya makan nasi berlaukkan ikan masin bile benda2 basic sume naik harga..

Tak belajar ekonomi, tataulah nak komen pe. Sume ni happened mesti bersebab for sure, cuma bersebab tuh terbahagi kepada dua. Pertama, sebab yang reasonable. Kedua, sebab yang takleh pakai. Heh.

p/s: roti gak paling best, tapi naek harga gak..erm..

note: responden2 tuh secara tak sengaja menegur status di YM, naseb ler..pinjam nama ye..

wallahu'alam

5 comments:

Zaila said...

Sesekali ganti nasik ngan kentang/keledek best jugak pe..;)

NMZ said...

best2, I love fries ;)

szakif said...

wahaha~ kata2ku menjadi bahan quote-an.. :p

hm.. if beras ditakdirkan oleh Allah semahal emas suatu hari nanti, manusia perlu belajar utk berubah..

tengok, Allh baru tarik sikit bekalan makanan di dunia je tu, da kecoh.. renung2kan la..

nurhasanah said...

to szakif:
na'am..as the saying goes, everything memang akan ada hikmah, either perasan or tak je :)

mari renung2, thanks for the advice

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

oh! nak suruh rakyat berjimat ye???

habis para pemimpin kita cmne?

http://shoutulhaq.blogspot.com/2008/05/antara-dua-darjat.html

aisey...teremosi plak...hehe...tapi ok juga cadangan tersebut tapi untuk rakyat...