9 January 2009

Apa agaknya respond kamu eh?

Apa respon kamu ya bila dapat SMS berunsur begini?

"Maklumat terkini! Umat Islam Palestin sedang disembelih dan yahudi membebaskan fosforus di ruang udara, jika terkena fosforus ini, akan terbakar. Hatta besi pada lori boleh menjadi cair. HANCUR KUFFAR!! Ya Allah, kami hambamu yang lemah, Kaulah sebaik-baik penolong. Sebarkan pada saudara-saudara Islam kita"


Bila dapat SMS sebegitu, adakah kau akan terfikir begini:

a) 'Uih, sape makhluk ekstrem sangat neh?'

atau kau fikir:

b) 'Ah takpelah, pandai-pandai ah ornag lain je yang forward.'

atau kau cakap:

c) 'Ah takpelah, cukuplah aku tahu je.'

d) atau kau terus forward pada kengkawan dan berharap berita ini disebarkan.

e) none of the above

yang mana satu adalah kamu? Tindakan dan fikiran kau terhadap isu ini, dah buktikan sedikit sape kau. Tapi mungkin jugak kau kurang pendedahan. Meh baca sini.

Aku berterima kasih tak terhingga kepada yang peduli dan tak sayang kredit nak forward SMS mengenai Palestine. Aku cuma pelik, kalau SMS yang sebegini rajin pulak orang duk forward. Haih.

Kepada warga IIUM Kuantan Campus, jom hadiri

IIUM Kuantan Mega Assembly:
Condemnation of Israel's Strike & Invasion on Palestine

Theme: Black and White
Date: 9th Jan 2009 [after Friday prayer]
Venue: In front of Kuliyyah of Medicine

Er..untuk ini tak perlu teragak-agak kot..ke ada lagi yang teragak-agak nak pergi?

Aku terfikir dulu 2 tahun lepas. Tentera Israel nih duk smebelih dna bunuh-bunuh orang tanpa perasaan, adakah depa nih dah diberi DADAH?

Tapi dua tiga hari lepas, aku terifkir, maybe mereka berjuang dan terus membunuh kerana semangat keagamaan. Mereka percaya suatu hari nanti Islam akan menguasai al-aqsa dan memerangi mereka. Sebab itu mereka terlebih dahulu berjuang menghapuskan orang-orang Islam di sana.

Wow, mereka dah berzaman buat persediaan untuk hari akhir, tapi kita ummat Islam sendiri??
Apa kita buat?? Ada kita bersedia untuk akhir zaman?? Masih terasa diri akan hidup selamanya. Masih trasa dunia kan kekal. Yes, sila teruskan cara hidup kamu tuh! Selagi kau rasa kau betul!!


nota: yup, aku emo!

15 comments:

Szakif said...

tak forward pun mesej tu kat aku, as? :)

apa2 pun, aku tak nampak kat tak boleh nya untuk student2 dalam kampus nih untuk tidak hadir dalam assembly nanti.

mari kita tunjukkan kebencian kita!

Anuar Manshor said...

Ada dapat SMS sebegitu, tetapi versi lain. Yang banyak diperoleh, SMS untuk datang konsert lah, tawaran klip video lucah, ataupun muat turun lagu. Rasanya mahu sahaja disaman semua telco di Malaysia!

Jepah said...

forward it? yeah... =)
show our protest...
show our support to Palestin...

=)

j_hafiz said...

moga xpernah letih utk support palestin.
www.minipavillion.blogspot.com

rantong said...

Doa untuk Iraq
Saudara kita yang seagama di IRAQ diambang kemusnahan dalam semua aspek kehidupan. Kita tidak boleh menahan atau membendung rasukan perasaan yang telah hilang pedomannya sebagai manusia berfikir saperti biasa. Kita tidak mempunyai kekuatan fizikal atau sebarang kecanggihan untuk menghalangnya dari kemusnahan. Sebagai umat Islam, berpegang teguh kepada rukun Islam dan Iman, kita ada Allah Taala. Sebagai berpegang teguh kepada rukun Iman, khususnya pada ketika ini, percayalah akan Rukun Iman Yang Pertama;

Percayakan Allah
Jesteru itu, adalah diharapkan jangan dilupai untuk membaca Surah Al-Fil(Alam Tarokai Fafa Ala Robika bi-asha bil-Fil) sebanyak 3 kali setiap solat Fardhu serta diikuti doa "Ya Allah, KAU musnahkan tentera Amerika Syarikat dan sekutunya sepertimana KAU utuskan ABABIL memusnahkan ABRAHA dari muka bumiMU. "Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yg sedang sengsara di Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya dan serata pelusuk dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh musuh Mu. Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka."

Hasbi said...

Mass Rally
Rise For GAZA!

Date: 10 Jan 09
Time: 10am - 12pm
Venue: Malawati Stadium Shah Alam

Hasbi said...

Mass Rally
Rise For GAZA!

Date: 10 Jan 09
Time: 10am - 12pm
Venue: Malawati Stadium Shah Alam

Nuur Ailmi said...

salam
ALLAHUAKBAR!!!

Free palestine.. please and please...

Mak Su said...

mungkin tak forwardkan, sbb kita semua patutnya dah sedar dah ttg apa yg berlaku di sana, sebaliknya mungkin maksu akan bercakap secara face to face dengan sedara mara rapat, bincang2 dan mungkin selitkan bab qunut nazilah tu, ataupun juga bab derma tu.

izzahismail said...

ahh.i saw you just now taking pictures. :))

it was so sad during the assembly listening to the speakers and still it is now.

FREE PALESTINE!

AzKeeY said...

salam..ya as..i agree with you..thanks for d reminder=).

ALLAHU AKBAR!
FREE PALESTINE!!..

Fakhrur Razi said...

wahhh~!!
sye sokong~!!
mereka yg membiarkn amat nafsi~!!
Rise up Muslim~!!!

ultimatum21 said...

Free free Palestine!

Demo belum cukup.
Apa kesinambungannya?

1) Boikot!
2) Derma!
3) Doa!

Hancur Israel!

Caracol S. Trampt said...

tak per, mati syahid..

myadlan said...

sejujurnya aku takkan forward. aku kedekut kredit. haha

takdela. actually ikut la jugak citer nye.. kadang2 tak valid pun. nak kena la jugak selidik benda2 ni b4 forward

tak pasal2 kena saham sebar berita takbetul..