14 January 2009

HikmahNya tersembunyi

"dengan rahmat dan kasihNya..dipanjangkan usia.."

Aku dari hospital malam tadi, jam 11.40pm aku sampai di simpang masuk universiti.
Aku tunggu warna merah jadi hijau.
Aku perhati sebuah kereta dari arah bertentangan berhenti. Sepatutnya begitulah, lampu aku hijau, lampu dia akan merah.

Dah hijau tu, aku tekan minyak slow-slow sambil pulas stereng ke kanan menghala masuk ke simpang universiti aku. Kali ni tataulah nape aku slow motion aje.

Sedang aku cross jalan, aku pandang je kereta yang stop tuh. Patutnya aku tengok depan jelah, takyah tengok dah kiri kanan, tapi tataulah nape rasa nak perati belah sana, tak sedap hati. Kemudiannya aku nampak sebuah waja laju gila dari arah yang sama dengan kereta yang berhenti tuh. Aku expect die stop ah sebab lampu isyarat die merah.

Sekali laju je takde tanda nak berhenti. Bila waja tuh agak-agak 5-7 meter daripada kereta aku dan sedang laju.

Aku berkata, "Ya Allah...kini.." dan menekan pedal minyak mengejut. Kini tuh nama kawan aku yang duduk sebelah pemandu. Aku fikir kalau kereta tu rempuh kereta aku pun, kawan aku tu yang teruk dan akan kena dulu.

Masa tuh barulah dua kawan aku sedar tentang waja itu dan mereka serun tengok sipi-sipi sahaja lagi kereta itu nak merempuh kami. Sangat sipi.

Jantung aku berdenyut laju, lemah longlai sekejap rasa kaki.

Aku hairan apa masalah kereta tuh. Nape tak break langsung. Dah lewat malam tapinya. Tahla..

Aku cuba mencari hikmah di sebalik kejadian, aku buntu. Itulah, hikmah Allah terkadang sangat jauh dari pemikiran akal logik manusia. Tika itu, hanya kepercayaan yang membawa kita memahami dan menerima takdirNya.

p/s: andai hikmah itu boleh dirasai dengan terus kali ini tanpa perlu dicari..mungkin aku lebih bahagia dan terkesan..heh, kali ni cari pun tak jumpa....

38 comments:

MaNuSiA_RuMiT said...

mungkin nak ingatkan yang mati itu bila2 sahaja...

perhaps

an~naqia said...

btul3,
hikmahNya tersembunyi~
:)

izzah said...

Alhamdulillah semuanya selamat.

tulah hikmah paling penting yang ada dalam masa terdekat ni.

hikmah2 yang lain,mungkin kene fikir dalam sikit~

berusaha!

moga sentiasa dalam lindungan dan rahmatNya.ameen.

izzati.abdullah said...

ya Allah...kau panjangkanlah usia sahabat2ku..ameen!

sape yg ade kat dalam kete ijau.huhu.
hikmah.muhasabah ttg dekatnya mati..dah cukup ke amal utk kita bawa ke sana?

mish all of u..huhu
xm da dekat.doakan sy!

izzati.abdullah said...

berhati2 di jalan raya.hehe

Alakay said...

hikmah eh...?
i rase la kan :
i) we have to be extra careful n never assume any situation. Contoh : lampu merah semua kena berhenti, malam patut drive slow, jalan tu sepatutnya giliran u and takyah tengok kiri kanan.

ii) some of the commentators are right...Mati anytime i.e it can happen in a split of second irregardless of warna lampu or sape betul or salah..

wallahualam :-)

Szakif said...

syukur selamat.. :)

cha~ said...

syukur sume sahabat2 ku slamat..
jantungku pun dh mule degup kncang.
pk yg bukan2
takutnye~

candlesky said...

fuh...
mmg xtau nak ckp pe...
kita yg hnya duk sblah ni kelu..
xtau la org yg bawak 2...

mmg sampai masuk dlm mimpi smalam...
sgt3 bersyukur masih diberi kesempatan dipanjangkan usia..
thank y0u ALLAH...T_T

org dlm kete ijau tu.. said...

kua kete mcm nak jatuh..
lembik lutut..
alhamdulillah selamat..
kalau x jadi peneman adie kat hospital kot huu..

candlesky said...

sape yg rajen sgt amek gmbar 2???
owh..i know..mawar merah kan..
xkan la org tgh semayang boleh g set kamera 2 kan..heeeee
suke..huuuu

tusky said...

alhamdulillah, selamat..
semoga pasni lebih hati2

Master J said...

alhamdulillah slmt =) hari 2 xde minyak..ni plak hampir accident..better xyah bwk keta lah..hehe =p

i dh blaja dh bwk keta kt ktn ni lain sket..dh byk kali dh jmp driver2 ktn yg bodo2..ni ada tip2 sket..

1. wpun ur lampu hijau..check je ada keta dtg dr arah lain ke x..jgn assume xde keta..u learnt dat lesson the hard way.

2. jgn assume org lain tau praturan jln raya..u assume diorg tau n so u drive ikut apa yg spttnya..suddenly ada org buat ikut suka..n sumtimes u yg tpaksa react nk elak accident..

3. kalo tpaksa buat decision dkt simpang antara jln dgn tggu sbb ada keta lain dtg dr arah lain..alwiz wait..ye mebbe keta blkg akan horn..n ye kene tggu lama sket nk dpt chance nk jln..tp better dr kita jln jer..n keta lg 1 dr arah lain 2 xstop..kan?

3p4h said...

Alhamdulillah mujur x da apa2.. Biasa la 2, manusia kerap melanggar peraturan dunia =p

Tapi mslhnya bl kita da bhati2, org lain yg xbhati2 n mnyebabkn kita mjadi mgsanya. Hish!

Apa pn mgkin amalan yg kita xpasan (zikir2, doa) mnjadi pnolong d kala saat sbegitu... Wallahu A'lam

diya said...

owh. ini menambahkan kegerunan diya nak drive. huhu. syukur, as dan kawan takde apa. alhamdulillah.

As said...

manusia rumit
inshaAllah zikrul maaut :)

***

an-naqia
hehe
terkadang kita tak perlu cari kan..?

***

izzah
thanks for the prayers

***

zaty
thanks zaty
always didoakan untuk zaty tau
orang2 nya ada duk mengomen kat sini neh :P

***

alakay
u're right my dear
extra careful
cuma sumtimes human akan termissed gak sumtimes ;)
but last nite i really jadi extra careful before the incident.. (not accident eh :P )

***

szakif
yup2 thanks Allah

***

cha~
tulah cha
alhamdulillah sume okay
cam nak luruh gak heart, but ok ah kot. Cuma pastu terus ter stop :D

***

candlesky
oy siap masuk dlm mimpi
isk3
dasat tuh..
dun worry, co-pilot ade kan hehe
thus tukang drive bolehlaa cover ;)

moon said...

syukur As selamat. kalau extra careful pun, kalau bende na jadik, jadik jugak. jodoh dan ajal di tangan Tuhan. ape2 pun, syukur2 sgt As and rakan2 selamat semuanya.

izzahismail said...

Ya Allah.alhamdulillah.everthing is fine.bahaya btol.tp rmi je yg langgar traffic light dkat situ .

zahidzuhri said...

selalulah mengamalkan 'defensive driving',mengalah dengan situasi trafik dan pengguna jalan raya yang...'abnormal'

As said...

org dlm kete ijau tu
memanglah, kuar kete je terus kamu nak jatuh kan..seb bek sempat cover :D

***

candlesky
hah, kita kan glemer, ramai ah nak amik gambar :P

***

tusky
as dah lebih careful dah
kete tuh takde situ awal2...lepas as dah cross barulah tibe2 die datang. Dats why..

***

jaz

1) as dah perati memang takde keta. I usually biar jap bila hijau baru jalan. Sbb biasa bg laluan pd motorsikal.

Nama pun keta tuh laju gila, even kita tgk takde keta, secara tiba2 je die leh ada sebab laju bangat die bawak sey.

Macam magic gila tiba2 je ada keta.

2)since belajar kete, as sentiasa assume sume orang akan tak ikut rules. So.. :D

3)betul2. But case semalam tuh sangat berbeza sbb kereta tuh initially wasnt there. Tiba2 je, maybe cepat die tiba di tmpat kejadian sbb bawak laju gila. Itupun time as dah dekat nak sampai simpang seberang.

Means bukan as tak tgk atau tak tunggu ;)

thanks jaz.. :D

***

3p4h
sangat memahami, thanks. Betul3
as dah extra careful..langsung bukan salah as :)

***

diya,
yes you can. Rugi ah tak drive..isk3

***

moon
akak, as setuju, sume benda kun fayakun.
Elak camne pun dia akan datang...
thanks for ur concern akak :)

***

izzah
tau takpe..
kalau memalam ah
kul 1-2am. If takde keta, redah jelah..

***

zahid
betul3..
tapi semalam tak smepat nak mengalah sbb asal2 nya keta itu belum wujud di tempat itu..
bila dah nak smpai seberang tetibe je menuju dengan laju...huu

Nuur Ailmi said...

Alhamdulillah, kita da bwk hati2, org lain pulak.. hikmah ada di mana2..

Alakay said...

yg penting As n the Co' slamat..kalau tak...rugi i... :-)

Caracol S. Trampt said...

Dulu buku bank hilang. Buku tu buat di UIA gombak. Setahun dulu.

Datang kuantan, buat buku baru.

Smalam di UMP.
Tup tup, datang Kwantan UMP nak pakai salinan buku akaun.
Tapi buku akaun baru ada di kelantan.
Alhamdulillah bley amik dari cawangan
kwantan.

Kadang2, lepas tempoh lama baru kita sedar napa mende tu jadi.

Plan Allah tu cantik tau.

As said...

nuur ailmi
betul3..
weh bile start keje :p

***

alakay
haha ape yang rugi you nye? :P

***

Caracol S. Trampt
wah itu sangat bermakna..
Eh Tuan ada di Kuantan ke?

shamel said...

Phewh...pemenang anugerah aku terselamat. Syukur..

btw, aku terfikir. kan traffic lite kat ctu sgt sekejap. So mungkin gak sbb slow motion kete As menyebabkan lampu tu da tuka merah dan yg seblah kete waja tu da hijau.

Tp si waja pon harus tngok jugak. Klu ade kete slow down la kan..

Alakay said...

rugi sebab..tak dapat lanjutkan pengetahuan i ttg radiography...tak dapat nasihat tentang kamera mana yg ok...and above all, tak dpt kenal As dgn lebey dekat... :-)

As said...

shamel
as bukan baru hari tuh bawak kete kat situh..
dah setahun pun..
takdelah as slow benor smpai hijau dah jadi merah..it is at a considerable slow.. ;)
hehe

masalahnye, waja tuh langsung terus memecut dan takda break at all even dah dekat giler..seolah die langsung tak nampak kami..

alhamdulillah Allah bg pertolongan..pheww

***

alakay
hehe
as bukan tahu sangat pasal camera u know..cuma knowledge dr pengalaman sket2 and dr kengkawan..kanak2 biasa je yang sednag riang ria ke sekolah :P

Alakay said...

well at least u know more than me...and u tau pasal radio radio..hehehe

MNM said...

syukur selamat,

species driver kt kuantan ni special skit,

safwan said...

Tapi gambar orang tengah solat tu macam kakak kandungku..

- G O R O - said...

Salam..

nice blog.
IIUM semakin maju....

dammit said...

Oh pernah jugak hampir accident. badan terus shaking. Hurm, peringatan direct dari tuhan mungkin. Dia sayangkan kita.

Knowlee said...

Itu pasal apa tau?
Pasal some of Malaysian drivers mmg kurang ajar atas jalan raya.
Dah merah pun masih nak pecut cam race.
Akak mmg pantang tok nenek la ngan driver kurang ajar camni.
Kalo berlanggar, akak turun kereta, akak tumbuk dia.
Serius!
walaupun akak tgh sakit ke apa ke.
Heee...mmg angin la kalo dgr citer pasal driver kurang ajar nih!

humaiRah said...

salam.

alhamdulillah. selamat. lama x jenguk blog akak. harap2 sihat selalu!

.fatin nabila. said...

hey..
b careful oke nxt time..
maybe dier mabuk kot, tu xstop..
haih, bahaya tau..
take care oke!

shafiqrahman said...

hmm...ntah macam mana abg bole ter missed entry as yang ni.. Alhamdulillah as & kawan semua selamat..

traffic light pintu gerbang tu kena hati2 as. Ade sekali tu ade mpv langgar keta kancil betul2 depan keta abg dalam situasi yang sama dgn as..masa tu student medic yang bawak kancil kena langgar tu..

naseb baik cermin mata dia je yang patah..

As said...

safwan..
which one...
siapakaha kamu, batu leh tau sape kakak kamu ;)

***

goro
ex-student iiu?

***

shafiq rahman
abang, kesan eksiden tu cam sgat comel..patah spec
kete die camne?
uih seram jugak, kira naseb bek kete abang kat belakang...bnyak hikmah..
even dah berhati2 pun still orang len gila2..waaaaaaaaaaaaa

Hasbi said...

aritu ada nmpk accident dpn mata..kete langgar moto..moto tu dh la bwk 2 anak pmpuan kecik..terbang la depa..apa lg..huhu