12 January 2009

Kisah hujung minggu ini

When a friend asked me to write a review on IIUM Kuantan Campus mega assembly for iiumbloggers, I said inshaAllah I will. Cumanya I cannot make it as soon as possible, it would take me for few days to come out with a new entry. Because I was somewhere for 3 days, hectic with a wedding reception ceremony.

End up, I asked him to do the review :D

During the reception..
aku baru kenal telur pindang

food sume sangaaat sedap [during food deco at home]

okeh, nilah yang caused me not to write the review soon after the mega assembly. Helping with the preparation and post-reception. Exhausted, very much. As the saying said, sekali je seumur hidup. Heh. :P
*****************
Orait, let's go to the mega assembly. Seriously, it's the first time I could see everyone at the Medicine Hall. Yang tak pernah jumpa lagi since bukak semester baru pun terserempak di situ. We unite under one fikrah, alhamdulillah. Fikrah islamiyyah, inshaAllah. (okeh, tetibe cam blog ekstrimis plak).

That was just to remind you and me, kita takleh senang-senang je tuduh sesape sebagai ekstrimis hanya melalui pengamatan kecil. Ok?


Time demo tuh, tiba-tiba keluar perkataan 'sayur' or 'sayor'.

"Israel sayor!!" Laung mereka-mereka.

Aku macam nak tergelak jap, tapi tak gelak ah. Sayor itu perkataan yang digunakan untuk menggambarkan lembik dan sebagainya mengikut penggunaan. Er, ni yang aku faham lah. Kebetulan sebelah-sebelah aku ada 2-3 staffs yang berbincang.

"Eh sayor tu ape?"

"Alah, tu word budak2 zaman skarang gunalah." Mereka gelak kecil.

Hihi, aku nak gelak sorang. Tapi end up aku explain jugak sikit sayor tu ape. :D
Yes I know benda ni bukan untuk main, the demo. But tetap ada few things yang mencuti hati dalam keterbakaran hati dengan tindakan Israel laknatullah.

Dalam macam tu pun sempat tercuit hati, orang2 Palestin senyum pun dah lama hilang..airmata pun seolah tak beerti. Yang tinggal berbaki hanyalah keteguhan iman dan jiwa, tapi itulah kunci yang membakar semangat jihad.

Hoi Israel, kau boleh tipu dunia dengan berbagai helah, tapi jangan ingat dunia boleh telan segala cerita dongeng kau! Rasa maca baru semester lepas aku belajar pasal uranium, sekali aku dengar doktor jumpa uranium pada mayat-mayat pejuang Palestin, aku rasa bengang giler. Depa guna radioaktif untuk bunuh pejuang. Gila! Kalau depa tak klasifikasi tuh sebagai jenayah lagi tataulah aku.

Ada teman pesan, kalau tak boleh sangat nak boikot, try boikot 3 benda utama ni:
1) colgate
2) coke
3) starbucks

Tapi takpelah, memang aku guna non of the above. Pasal boikot2 ni pun banyak aku nak cakap, tapi bebile lah. Isu ni agak sensitif kot bagi rakyat. Aku fikirlah.

Ok, resolusi IIUM mega assembly:
1) BOIKOT barang yang support israel (carilah kat memana list die)
2) DERMA
3) baca QUNUT NAZILAH after prayers
4) juga kurangkan hiburan, banyakkan amalan dan tingkatkan Iman.

InshaAllah teman-teman, buat mana mampu. Jangan drastik benor, nanti tak tahan lama. Dan jangan lenient sangat, nanti terus tak buat sume. Understood?

Skang, everyone is waiting for Obama this coming 20th January. Will he make a change, or will he continue what Bush has done. The world is waiting, we're waiting to witness what will happen.
Yes, we are!

9 comments:

Master J said...

hehe..sy pun tgelak dgr sayur 2..xpelah..kata term org2 kita kan..pakai jelah..smua org pham =)

yg boikot 2..mmg ssh nk boikot smua bnd dlm snarai yg bjele pjg 2..byk dh jd sbhgian dr idup kita..mcm nestle..byk sgguh bnd2 nestle yg kita mkn/minum tiap ari..

Anuar Manshor said...

Semoga diri kita istiqomah dalam perjuangan...

diya said...

wihihi. agak kelakar pulak part sayor tu. never heard it before. sekarang dah tahu lah =D



p/s-ada jugak update die =)

As said...

Jaz...I agree with ya'.
Just go slowly..
ada beza antara keperluan dan kehendak.
cam McD tuh kalau tak makan pun takpe, so itu kehendak.
Cam MILO ada orang takleh tak minum, so itu keperluan.
Ni yang as diberitahu dulu lah pasal boikot neh.

***

Dear anuar manshor
inshaAllah..
doakan sama

***

dear diya,
haha diya sayor!
bagi as maksud sayor tuh laen, sebab tuh bergantung pada penggunaan ah :D
best jek kalau guna hehehehehe

3p4h said...

Mmg sayur pn.. Ala masa lecture sndri lctrr ada ckp pkataan 'vege' utk org2 yg nk mati... As ingt x? Lupa clas apa dlu.. Last sem..

p/s: As baru knl tlur pindang??? Hehee... Ada lg x??? Nak!!!

Mak Su said...

sayor? mcm kelakar, tapi selalu dokter gunakan word vegetables utk terangkan org yang koma ek. ya, biar yahudi tu koma sajork... grrrrrr

As said...

dear epah
kelas pe epah? nyanyuk kah daku? Microb? Biochems? ethics and fiqh?
baru kenal la jugak namanya dna baru tahu lah jugak ramai yang suka. Isk3.

And baru tanya mum lah jugak camne nak buat :D

***

dear maksu, memang kelakar pun mak su. Hehehehehe. If not takdelah budak2 yang gi demo ni cam nak gelak jap. As pun senyum2 lg kalau ingatkan. Ngah3..

shafiqrahman said...

huihh..best tu as buat telur pindang, teringat masa buat 3 periuk besar dulu2.

Good coverage perihal semasa nih. Tentang boikot, macam yang ustaz asri pernah cakap, kita buat yang mana termampu yang ada alternatif. Yang tak ada tu nak buat mcm mana kan. Tapi kita sentiasa usaha cari.

Sayang tak dapat join teman-teman kat uia kuantan untuk rapat umum uia kuantan.

Tapi yang rapat umum kat stadium malawati takde la pulak dengar israel sayur hehe.. Sana memang lantang diorang bersuara

Jadi photographer rupanya, patut la bz.. =)

KNOWLEE said...

Kalo mak akak tgk kek putih tu, mesti dia suka nak buat contoh. =D