30 August 2008

The radiation dose


Im in a red hat thinking style now. Emotional thinking.

This early morning, second compound for this semester. The first one is regarding this matter.

First
: Offence number 33, failure to register at Mahallah. I was informed that we doesn't need to register for the new semester as they already registered us, the participants for I-Quest + taaruf induction course, which were done before the new academic session starts.

The mahallah office already had our names, and I kept wondering why they missed us, siap issued compound lagi. And I still remember, when I have my key for practical session, the staff did promise me to automatically register us for new semester. Thus, siapa yang bersalah untuk kes ini sebenarnya..??

I was quite bengang, kind of ignore and my friends yang did the appeal letter for me. Heh, thanks friends. Yet still we have to pay, a quite large amount for something which is not our fault at all.

Second: Offence number 34, absent from mahallah after 12 midnite. For the whole one year staying in IIUM, this is not my first time sending friends to the bus terminal after midnight. For at least we will spend 35 minutes outside. 20 minutes pergi balik, 15 minutes waiting for the bus (takkan nak biar kawan perempuan tunggu bus sorang2 tengah malam). For at least.

But this time, when we reached the main entrance, the compound notice already been issued, means already written. Hence, it cannot be cancelled.

"Kalau antar kawan pergi terminal, 15 minit je boleh keluar." Said the 'Kakak' at the security post when we went back to collect our matric cards at the security post.

"Mintak maaf akak, kami tak pernah tahu wujud rule tu. Kalau kami tahu, mesti kami dah balik cepat." I replied.

"Lagipun guard sebelum kitorang keluar tak cakap apa-apa pun." My friend added up. The problem is, we never had this kind of problem before.

"Owh die baru, tatau sangat." Said the 'kakak'. I thought I already see that 'abang' since the previous academic session, maybe I'm wrong.

I explained something, and rose scarlet did the same. The 'kakak' said it was on my friend's own risk for having the journey late at night. And also our fault for not knowing the so called '15 minutes rule'. Well, Im not that cruel.

But maybe she was kind of regret for issuing the compound before knowing our reasons. I guess so.

Again, given a compound for an offence which is not our fault.

It was at least, their mistake jugak:
1) Did not centralize all security guards regarding the rule which is NOT stated in the list of offences.
2) Did not remind the students everytime before they go out sending friend to the bus terminal as the rule is NOT stated in the list of offences.
3) Assuming all students did know the rule which is NOT stated in the list of offences.

"Mintak maaf akak, salah saya sebab tak tahu..."After setahun lebih baru tahu, great~!

And my mistake sebab:
1) too worried about my friend who is alone, and did wait until she is safe in the bus.

"Takpe, boleh buat rayuan bagi kurang, tapi dalam 14 hari lah." Said the 'akak' with guilty face.

"Takpelah akak, kami bayar jelah." I replied.

I don't care about the amount of money, but I am really sad on how they deal and on how they consider+judge something.

I did remember what my Deputy Dean had said to all of us. "You disobey the rule, they can always issued compund to you. Yes you can pay, but that indicates your intellect only worth RM50."

Owh, my intellect actually only worth RM50.

Anyone of you did know about the so-called 15 minutes rule...???



*picture above is my fellow classmate dealing with one of the conventional x-ray machines during our practical session. To be emo tonite, I wanted to expose a high radiation dose to people who did have no consideration~~!

18 comments:

myadlan said...

hmm. poor you.

you just wanted to help your friend. i haven't known about the 15minute issue. but I used to return even after 1230am - 230am, and nothing happens.

guess its an unfortunate incident for you this holiday. btw chill k! enjoy ur holiday!

Matematis Muda said...

kampit gile!
bile ni?
hanta sape?

nurilahi said...

Dear myadlan,

Selama setahun ni memang habis cepat keluar pun 35 minit jugak, tak pernah2 kena pape. Heran2..~~

Thanks anyway

*takleh nak enjoy cuti dengan penuh kesunyian :(


Dearest MM,
tau tak, as da nak state kat entry neh kite sume pernah siap g tgk fireworks lagi merdeka tahun lepas sambil antar rehe nek bus. Balik tak kena pape pun.

Dan sepanjang setahun yang lepas, kita mesti tunggu kawan2 kita selamat nek bus, sampai bus gerak. Tak pernah balik kena compound pape.

Bile tah wujudnya rule tuh. Adui..

Mawar Merah did cried after the incident, last nite benda ni jadi. Die cakap, sebab die sangat sedih dengan cara akak tu deal. Memang haru, lama giler kena tahan dekat main entrance. 3 kereta beratur tunggu kitorang. Haha.

Masih lagi 'geram mode'. Ngee :D

*by the way, antaq rumate mawar merah a.k.a classmate as.

szakif said...

The 'kakak' said it was on my friend's own risk for having the journey late at night.
kepala dia!!! kalao pape terjadi kat kawan as tu, atas sebab kawan yang menghantar tak tunggu sampai bas bertolak, ade mak guard tu nak bertanggungjawab???!

*geram mode*













ok da cool

camni as. ape yang pernah aku buat sebelum mase kat gombak, aku rau2 punya rayu, pak guard bg minimum sama. RM10 jer. walaopun mase aku jadi mangsa keadaan, tapi it's better than RM50, but it's never better to pay something that's not our fault.

ok. da naik geram balik.

Master J said...

yg rule 15mins 2 xwujud lah..nanti dh blik ktn after cuti kan..try tny pak guard mana2 yg jg psl rule 15mins 2..sure diorg xtau..ntah2 kakak 2 je yg mmandai..lg pun nk anta kwn g terminal n blik 15mins je??dia ingat terminal 2 sblh uia ke??nk pegi blik pun dh 15mins dh dgn trafik lite smua..mmg xmsk akal 15mins rule 2..

i noe u xkisah psl duet 2..tp if it was me..i wud appeal..sbb kuar mlm2 2 bkn sbb nk g jln2 or ape..nk g anta kwn g terminal..xkn xleh kut??lain kali kalo pakgad xmau bg anta..suh je pakgad 2 anta sndiri..

uia mmg truk overall lah..development n future planning truk..stdnt xckup g buat bnd lain dulu..xmau buat mahallah..buat keje smua slow..nasib baik stdnt n lecturer baik2..so not dat bad..

sabar eh as..kita smua ada ujian masing2 =)

nurilahi said...

Deearest Szakif,

overall, I love your comment :D

Thanks kepada yang sudah terlebih makan garam daripada As ;p


Dearest Master J,

haha, ni sape yang emo neh senanye ;P

ur emotion last nite ngan hari ni, pergh, jauh amat beza..

Nanti as try tengok dari tingkap bilik nampak tak terminal tuh dari UIA :D At least 20min dengan traffic light sume...

Bukan pe JAz, appeal for reduction, still as terkilan jugak. Macam Zaki cakap,

"it's never better to pay something that's not our fault."

Hence semalam kul 5am kami duk wat appeal letter yang sangat best, hihi. Wat tengah2 bengang tu paling bagus idea diey. And request for total reduction of payment and mintak kuarkan warning letter je (but still tak bersalah pun~~!)

Pasal g tanya tuh, betul gak, esok as g tanya en Nan ade tak rules gituh. Tak pernah hayat dengaq.

Bukan tak kesah sangat pasal duet, tp cam tak berfaedah bersusah payah dengan mistake yang depa gak buat, mangsa keadaan. Baik bg duet tuh kat yang memerlukan daripada donate kat UIA yang duk bazir duet tang len. Heh~!

CUma credits for the great lecturers and fellow campusmates, tu je two thumbs up for IIUM.

Semalam tengah bengang2, I said to Mawar Merah, "Better for us not to put ourselves at the same level with them."

Pastu kami pun senyum seindah suria..hehe.

Ni leh relate ngan ur 'everything happens for a reason 3' on issue that we humans can control certain aspects of our lives. Great~~!

Thanks kepada orang2 'tua' yang bg nasihat :D

Jagatraya said...

kadang2,pak guard ni memang unfair..
Saya kalau nak dikira jmlah2 kena compound sepnjg dok kt U mau lebih seratus..
Tapi,pasal anta membe malam2 ni,should be consider la kan..mana ckp 15 min.

nurilahi said...

Dearest encik jaga-ratya,

hehe

As rase nak try ah gi balik uia-terminal-uia kasi biar sharp 15 min :D ngee

szakif said...

as, pastu jangan pi sorang2. bawak akak guard tu sekali. tunjuk kat dia memang boleh "skor" 15 minit punye la!

despite all these, i still love UIA.

syyy... jangan btau orang lain tau. aku pernah terfikir nak berkhidmat kat UIA so that aku boleh mainkan peranan untuk memperbaiki kekurangan2 yang ada dalam pentadbiran UIA sekang nih. hm... tapi terfikir je la.. entah apa la yang Dia da tuliskan dalam Buku aku~

nurilahi said...

Dearest szakif,

banyak mana da neh akak tuh dapat pahala sebab kite duk marah2 die. Astaghfirullah.. (insaf mode)

despite all these, i still love UIA.

Zaki neh, jangan bitau orang tapi dia published kat sini, isk3..
Salu jugak as terfikir nak g keje ngan UIA betulkan sume2 yang bermasalah disebabkan sikap tidak cakna.
Macam admin, legal unit dan bahagian saman menyaman. Hmm..

Tapi takde nya akan pi keje ngan uia, semangat je lebey.. :D

As what u said, tataulah pe yang da state kat Luh Mahfuz, yet still kita leh ubah certain things.. (:

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

haha, setuju dgn master J, dah lama dah ana kritik pihak admin kuantan ni...

sampai ana dah belajar 1 sem kat indonesia dan hampir 1 sem kat gombak pun mahallah baru tak de lagi...

p/s: ana pun tak pernah dgr ade rules camtu

::Amin Mansor:: said...

salam kwn..

ni rule baru ke ape.pelik ah.

sem lps saya anta orang aftr kul12 banyak2 kali pak guard xkisah pun.

let me guess. mak guard yg pakai spek eh?kalo btl, x heran la sbb penah berurusan dgn dia dan rasa macam die ni pelik je. strict to the law kot.

NMZ, da ty admin ke yg kene antar kwn only 15min?kalo x btl, awk boleh report psl mak guard tu.

nurilahi said...

Dearest Bad,

Let's pray for the best and for changes...ameen..

Dearest Amin,

Isk, korang sume ni memang expert ah, as macam tak terfikir pape pun nak wat. Cam blur..

Amin memang pandai, betullah, makguard yang pakai spec.

G tanya kat admin atau kat security guard nye office...pening...

::Amin Mansor:: said...

kalo security guard office, mesti diorg nk protect member-member dia.. apa kata admin yg deal with this thing?

NMZ, you should be strong in this case. It is our right as a student. We are bloggers and we are also real human in the world.

I have a suggestion. Call IIUM Kuantan, ask the operator to connect to IIUM Guard Office, ask about the law of IIUM - nak hantar kwn mcm mane. Kalau masih tak puas hati, call Ustaz Ali (baik dan peramah).

Kalau nk lagi, email je campus director baru kita.mesti beliau terkejut dengan law yg ntah ape-ape ni.Beliau baru lagi dan mesti banyak perubahan yg akan dilakukan beliau.

i've an experience reporting something about my kulliyyah directly to the portal kulliyyah. Suprisingly, one of the lecturer copy my statement and bring the issue to the Dean of Kulliyyah and the issue settled in a few days. Easy right?

nurilahi said...

Dearest amin

hu, as bukan tak strong ke ape, ni namanya malas nak maik tau benda2 remeh. Tapi cakap jelah, nanti as gi gak nye setel.

Elok as pi angkut korang eh? :P

supporting team.ngeh3..

part jumpa dean, KAHS leh jumpa terus. Instead, deputy dean is my lecturer, tapi takpe ah, kite g tanya encik Adnan jelah camne.

pastu tgk ah camne, just nak tau je maujud tak rule tu :)

semua orang tenang2 ye :)

thanks for ur concern, everyone!

candlesky said...

saya tau....
kat uia kuantan nie...
ketandusan surat saman....

so, bagi mengisi masa lapang....
n membuktikan bahawa 'kerja' dilakukan dengan efisyen...

kesalahan perlu dicari...
or dibuat-buat...
Huhuhuhu...(sabor2)


sanah..
nanti kita kumpul semu 'debators'
bawak g jumpa pihak admin...
cantik x???heeeeee

nurilahi said...

dearest candlesky,

kena ajak kini jumpa cik Adnan yang best

hehe

candlesky said...

ramai ag debators 2....
nak2 saudara/i I-QUEST...
encik s/u...encik stall...
sape ag ek...ramai rasenye...huuuu