16 August 2008

The promise

Sebulan lepas, bicara dengan kakak, seorang peguam.

"Kalau takde fakta, makhamah buat macam mana if saling tuduh-menuduh jugak?"

"Sumpah lah, last resort." Jawab kakak.

"Sumpah macam mana?"

"Nama dia sumpah laknat." Tersedak air yang aku minum. Sumpah laknat? Nama saja cukup menggerunkan. Melihat muka adik yang berubah, si kakak menambah. "kalau tak salah, tak kisah je nak buat sumpah laknat."

Betul. Betul. Kalau tak bersalah tak kisah pun sumpah laknat.

"Er akak, sumpah laknat macam mana bunyi dia?"

"Pegang Qur'an, sebut nama sume, beri pengakuan, dan jika berdusta, bersumpah laknat Allah atas dia sampai kiamat."

"Erk..."

Speechless..

Janji Allah itu pasti.....

8 comments:

shaqyl said...

woooooooo

kalau sy tgh minum bace ni td, sy pun mesti tersedak~

alif zai mim ra said...

serius berani mati budak tu... dahsyat yg amat...moge xterjadi pd kite..na'udzubillahi min zalik.. moge budak tu sedar cpt...

al-ikhsan said...

rasa2nye pernah gak wat 'sumpah laknat' tu..tp taktau lak namenye menggerunkan camtuh..dulu kitorg panggil "sumpah atas nama quran 'jek'"..bunyi yang lagi 'lembut'??

p/s lama tak bertegur sapa!;)

ana_sajida said...

aslmlkm.

kalau ikut ajaran Islam sebenar, sumpah je. tak perlu pegang alquran.
http://drmaza.com/home/?p=316

kalau tak nak sebut sumpah laknat, mubahalah is better.

ubey said...

erm.. x berani gak ckp. sbb yahudi sumph pegang taurat, nasrani pegang injil. tp islam x ajr sumph pgg al quran. ^^. sbb tu epul berani sumph dgn quran kot. sbb x termaktub dlm islam. so sumph tidak sah. doktor pn da buktikan epul xd kesan liwat. hihi. sori lebih2

candlesky said...

terlajak perahu boleh diubdur kan..terlajak kata..........

zulyunus said...

Allah lebih mengetahui segal kebenaran.

Moga kita terhindar daripada laknat Allah dan tidak tergolong daripada kalangan orang yang bersumpah dengan nama Allah tanpa rasa takut dan gerun setelah melakukan kesalahan

nurilahi said...

Dear shaq,

:D sebenarnya tak sangka wujud sumpah macam tu dalam court

Dear hawa,
ameen

Dear al ikhsan,
Im quite suprised to see your presence here ;) Lama amat..lama..
sebenarnya takyah Qur'an pun..

Dear ana_sajida,
na'am, masa tuh akak tak introduce kan pada term mubahalah, maybe sebab As tak blaja arab :D Thanks!

Dear ubey,
Kalo akak cakap tak kenal nangis tak?? ;P
Junior sester ye :)

Dear candlesky,
petang nih date cam bese eh :P

Dear Zul..
Lama tak bersapa di dunia maya, terserempak kat dunia nyata je, ampun Zul. Hehe.

Moga kita jadi golongan yang disebutkan dalam awal surah al anfal..

Ameen..


Yang sebenar nya saiful sumpah laknat kat anak keturunan dia skali kan...??

Apsal dalam paper state sumpah laknat atas die je..>?

erk..newspaper leh caye ke..