11 November 2008

Radiotherapy, kenapa kena buat banyak kali?

Mengenai janji di sini, maka aku sambung.

Pernah pensyarah kami berpesan.

"Explain to the patients with the most beautiful words on why they need to undergo the radiotherapy treatment again and again. Why they need to come again and again for a certain period of time."

Beliau sambung,

"Explain with a smile, for them to understand.Care for them to the utmost of your capability."

Lagi,

"Mungkin hidup kita baik, sebab barakah do'a orang lain pada kita. Do'a mereka pada orang-orang yang pernah buat baik pada mereka. Termasuklah mereka-mereka yang pernah dapat service (kesihatan) yang baik daripada kita."

Aku diam. Imbas semula zaman-zaman aku posting kat hospital Jun lepas. Imbas kembali camne aku dengan patient. Macam-macam gaya ada.

"Cells always undergo reoxygenation. That is why radiotherapy is applicable to trear cancer. Kita yang tahu ni, kena lebih menghargai hidup lebih daripada mereka yang tak tahu pasal reoxygenation."

-----------------------------------------

Aku just nak explain kenapa radiotherapy kena ulang buat banyak kali. Aku akan guna bahasa yang agak-agak para mahasiswa boleh faham. Jadi menjadi tanggungjawab kamu untuk sebarkan pada ahli keluarga dan sesiapa yang berkaitan.

Er..orang lain pun boleh je baca dan sampaikan. Aku bimbang bahasa aku tak kena dengan bahasa layman, tapi aku akan cuba.

Based on apa yang aku faham sebelum aku belajar pasal radiotherapy ni dalam satu subjek tersebut, radiation boleh matikan cell cancer tapi takkan matikan cells lain dalam badan. Sebab tu they apply radiotherapy.

And one more fact that I know, if radiotherapy were to be applied on a patient without any surgery done before the treatment, means, the cancer is actually cannot be treated. Doktor sekadar nak panjangkan prognosis (progress of disease) je, kira panjangkan hayat ah (with God's will). Only surgery could remove cancer cells, and radiotherapy done after surgery to reduce the chance of the cancer coming back after surgery.

Itu dua fakta yang aku belum kaji, dan jika kamu tahu fakta di atas sahih atau tak, sila beritahu aku ye. Tq.

Dan bila aku mula belajar sikit pasal radiotherapy, takde touch langsung mengenai dua isu ini. Dan aku terlalu asyik belajar dengan lencturer tersebut sampai lupa nak tanya pasal benda-benda ni. Memang, lecturer itu mengasyikkan kami!

Ok, nanti aku share apa yang aku belajar termasuk pasal reoxygenation tadi dan kaitan dengan radiotherapy.


[will be updated later.. -_-"]

6 comments:

Szakif said...

Saya faham, cikgu!

izzahismail said...

understood,
plus, agreed with you.
i meant biler ppl gave us good services.
kte akan ckp all the good things.
and eventually what we said is a doa ;))
and you,
take care and happy holz!

MaNuSiA_RuMiT said...

faham lah juga ckit...nice post sis..

ramzi said...

lama sudah tak comment, tapi slalu tgk2. so let me clarify few things pasal radiotherapy, as u asked above.

there are several ways to treat cancer,namely chemotherapy, surgical resection, radiotherapy, immunotherapy etc2.

radiotherapy alone, at least there are 3 therapeutic modalities that can be applied to patients with cancer(shortform, CA).

commonest is as adjuvant therapy, as u said before, given after surgery, to reduce recurrence by killing any residual CA cells

then we have the neoadjuvant raditherapy, given before surgery, with the purpose of shrinking the tumor size, prior to surgery. surgery is made after this treatment.

the last one is by the convention of giving radiotherapy alone. it's not due to the cancer is unresectable / untreateable, but bcoz of co-morbidities of the patient, making surgery is impossible for them. so radiotherapy is the treatment of choice. curative treatment is possible, but not in all cases.

bear in mind not all CA can be treated with radiotherapy, althoguh recent advances has made it possible, and they have minimal side effects ( u know better than me,heh).

all in all, radiotherapy is one of the accepted treatment for CA. and the decision made usually is not the same for each CA patient. the one that 'has no hope' for cure is known as palliative therapy. but i'm not sure whether palliative radiotherapy is available or not.

hope that will help u..actually all of them are in the books :)

dammit said...

okey, ni sangat mendalam. tapi faham :)

As said...

er szakif, apa yang kamu faham, cekgu belum habis cakap lagi. Hehe. Ok, nanti cekgu sambung mengajar ok!


izzah..betul jugak, tak perlu tunggu nak berdo'a secara formal pun ;)

manusia rumit, :) bleh ah sambung lg baca pasni

ramzi, very informative (resemble u as a medical student :P )
ok, as faham sume. Sian kat lay man mungkin pening sket :D takpe nanti as explain kat depa inshaAllah.

My target point is, 'shrinking the Ca cells' as related to radiotherapy and the concept applied. Will be explain later on.

As you know Im not a medical student, thus I do not know which book is available for me to search the info on this. Hehehe. Thanks sebab tlg clarify kan.

We are not in therapeutic radiography, but we are only in medical imaging sector. To master the anatomy very well and the pathology...pheww.. Ca is the most common indication for imaging. Sedey -_-"

thanks anyway, leh wat reference later on ;)


Dammit..
lum habis lg ni...nak tunggu otak stabil baru sambung :)