6 November 2008

Sila pergi belajar, ok!

Dua hari lepas, selepas keluar awal paper Biochems, semalam aku keluar awal lagi.
Kalau agak-agak nak tahu berapa laju aku dan dia boleh menulis dalam exam semalam, baca kat sini. Terima kasih teman, sebab kejar aku.

Sampaikan teman-teman lain bicara begini:

"Kesian kat As keluar awal, mesti sebab tangan die sakit." -teman dari Diet/2.

Walaupun mungkin betul, aku suka fight dengan sakit berbanding mengalah :D

Erm..merujuk kepada komenan teman-teman di entri ini, aku rasa semua orang ada sebab masing-masing bila keluar awal dari exam hall. Aku pun tak suka keluar awal melainkan bersebab.

Dan semalam aku keluar awal sebab, aku kejar doktor yang nak masuk OT (operation theatre). Bile dah set kat mind, aku kena jawab 4 soalan essay (dengan dua anak-anak) dalam masa sejam suku, maka sepuluh minit pertama tuh dah penuh satu muka surat aku jawab essay. Memang kena ade something yang trigger kita kalau nak efektif atau cepat.

Kita, manusia, normal. Banyak benda yang kita suka tangguh-tangguh. Bile ade sesuatu yang menggesa atau menggalakkan kita, barulah kita rasa perlu bersungguh-sungguh dan bersegera. Terutama bagi mereka yang rasa punya banyak masa. Kadang kesedaran tu ada, tapi untuk menggerak-mulakan kerja itu ambil masa pulak. Kadang tak tergerak pun hinggalah sampai saat genting.

Itu majoriti, tapi bukan semua orang begitu.

Masa aku banyak habis pada sakit, banyak habis di hospital di kala teman-teman berehat atau belajar. Sebab itu aku suka untuk berpesan pada diri aku dan kamu, ingat LIMA sebelum LIMA. Aku suka segerakan sesuatu waktu sakit aku berkurang, aku selalu bimbang nanti dah mula sakit dasyat aku akan terlantar je, maka baik aku buat. Walaupun tak semua pun sempat diawalkan dengan sebab jadual padat, namun akan tetap mampu habiskan sebelum masa akhir. Itu aku sangat bersyukur pada Tuhan walau dalam kepayahan (:

When Allah brings you to it, Allah will bring you through it. Heh. Aku sendiri pun ada masa-masa aku akan go back and forth dengan acceptance aku pada kesakitan, itu normal. Kita semua perlu masa bila kita hadapi sesuatu yang berat, but it depends.

Time. Masa. Allah bersumpah dengan waktu.

Demi waktu!

Heh, aku nak ingatkan diri aku, sila pergi sambung belajar, esok lusa tulat paper berderet. Sila, ok. Sikit punya lembut dah ni :D

SIla sila siLa

nota: Semoga Allah panjangkan umur ibu untuk melihat kejayaan dan kesehatan aku. Ameen. Selamat hari lahir, Ibu!

9 comments:

szakif said...

saya esok paper last cikgu! :D

doakan kejayaan saya cikgu! :D

KNOWLEE said...

Teringin nak jumpa ngan As.
Bila la agaknye ada peluang ye?

Akak dulu pun time exam ada gak bebaper kali kuar awal.
Mcm As ckp, org kuar awal ni ada mcm2 sebab.
So akak punya sebab ialah akak dah takde idea nak tambah apa kat answer sheets.
Soalan sumer abis jawab la, tp mana part yg akak tak reti nak jwb and bantai aje, akak serius takde idea dah nak tmbh.
Drpd akak tido dlm hall, so better akak kuar tunggu member kat luar hall.
Hehe~

dammit said...

As, Good luck!

MaNuSiA_RuMiT said...

hurm...

good luck kak as...

Jepah said...

jepah kuar awal sbb lapar la selalunya... huhuhu...

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

saya paper last sekali esok ptg...

selalu tido bbrp kali dlm exam hall walau tak tatau nak tumpah ape lagi... :)

sbbnye tiap2 kali terjaga ade je ilham masuk... so bile dah takde idea sekali lagi br nak kluar invigilator akan ckp :

sila ambil perhatian! anda tidak dibenarkan keluar selepas ini @ sila letakkan pen masing2... :)

MNM said...

salam.

saje nk khabaq, lusa last paper MNM. muhahaha

k. goodluck hasan.. ader paper lg kn.....

al-ikhsan said...

muga berjaya seisinya, dunia dan akhirat!

ameen..

chayyok2!d(>_<)b

As said...

szakif..paper last tapi takleh balik awal..hehe :D
sangat senang kan, so takdek hal la :)

ha akak..betullah tuh, samalah kita. As wat camtuh kat paper general kuliyyah je mcm biochems microb etc. Yang core tak ah :D sume classmate pun sama

akak, nanti as balik kL kite jumpa eh ;)

en dammit, lama tak singgah, tq! Kamu pun sama, asyik jadi batman je memalam :D

manusia rumit...tq dear!

jep...hehe, tu lah as cakap, mcm2 sebab kan :D if lapar takleh fokus gak jawab

bad...unik jugak cite bad neh, heh. Papepun all the best!

oit nabilah akak MNM, saje nak jeleskan orang..hehe. All the best ah!

al ikhsan, ameen2...thanks atas du'a. Camne study? :)