21 November 2008

Budak Kuat semangat

Itu yang seisi hospital panggil daku
dan itu yang mereka kerap ulang
my surgeon
doctors
anaes
nurses
dan keluarga pesakit laen :D

"pakcik tgk adik ni kuat betul semangat." - pakcik jaga akak bilik sebelah

"Hasanah..to start walking again, kena kuat semangat ye, even to bend your leg." - Surgeon

dan lain2 lah semua perkataan 'kuat semangat'
i wonder why semua konsep yang sama
but somehow it is good

After surgery
it was a hard time
for you to pray
for you to take care of yourself on your own
etc
etc

unlike other patients yang undergo surgery on the same day with me
I've never cried due to the pain
I've never request for pain killer injections
I've never said I'm in pain
even though nurses and and doctor asked many times
I just replied with a smile
until my doctor turn up to other people and asked,

"Dia ada cakap tak dia sakit?"

"She mentioned nothing about pain."

Cuma sekali aku menitiskan airmata kerana sakit
tika doctor cabut radivac drainage dari dalam luka aku
(nota: radivac= satu benda hanging pada body part region yang undergo surgery untuk drain kan blood..
berbentuk silinder kecik disambung dengan wayar ke dalam isi badan, cara mencabut, tarik aje dari dalam isi badan, aku try google, takde gambar yang betul)

sekadar menitiskan airmata
tanpa menyebut, 'sakit'
dan bila doctor tanya 'hasanah, sakit ke...hasanah..sakit ke..'
aku hanya senyum dalam airmata :)

Aku menangis
when it comes to perform solah
"Ya Allah, permudahkan aku untuk taat kepadaMu...permudahkan aku"
terutama hari-hari awal selepas surgery
nanti boleh aku kongsikan bagaimana aku overcome
walaupun dalam kepayahan
keyakinan itu penting selepas usaha sebaik mungkin


There is a saying,

"kegembiraan akan bertambah bila kita berkongsi,
kesakitan juga akan berkurang bila kita berkongsi dengan orang lain."

Baiklah, aku berkongsi senyuman :)

Ramai yang telefon, sama ada aku angkat atau tidak je
Tidak itu hanya apabila aku tak sempat angkat
kerana I'm currently disable
tak boleh macam selalu bangun dan berlari angkat telefon
jadi, kebanyakan SMS aku berbunyi (baca: bertaip) begini,

"Sorry tak angkat, tak sempat capai telefon"

Maka teman, harap faham ye :)

aku tak update blog sebab
I currently cannot seat properly to type something
dan aku dah macam baby
fenomena hampir kepada somnolence
sebab asyik dengan ubat bertimbun
tapi ramai yang bertanya
why
why
why
jadi aku update jugak

Thus, inshaAllah I will explain to you sooner or later
detailed on my condition, currently
for education purposes
and of course
untuk perkongsian jalanan kehidupan
jadi panduan dan pengetahuan
yang bukan berunsurkan rungutan
atau tagihkan kesian-simpati teman

teman, jika kamu rasa blog ini tidak memberi manfaat
malah sekadar seperti tempat meluah rasa
aku fikir
kamu patut bagitau aku
supaya aku boleh terus menutup jalan yang boleh bawa aku kepada kelalaian
jadi kamu takkan terheret sama, ok?

Terima kasih atas doa dan harapan
directly or indirectly
secara sembunyi atau tampak
teman,
sekarang mungkin boleh doakan
after-surgery-pain daku berkurang
syukran ;)


p/s: aku tak berpantang langsung sebab aku tak reti :D

14 comments:

diya said...

as mentioned by others, you are absolutely budak kuat semangat, as. bila diya baca entri ni, i've started to realize that... as bukan sakit biasa. since diya sibuk dgn exam sblm ni, so xbyk ms diya spent utk baca blog kwn2. maaf utk itu. at 1st, diya ingatkan as cuma sakit2 biasa yg blh endure bila2 masa. sorry bout that, my mistake. as, doa diya ada sntiasa utk as. moga kekal menjadi budak kuat semangat ye :)

izzah said...

salam As.

dari jauh,izzah hanya mampu doakan..insya'Allah ,Allah mudahkan segala urusan As.

dari segi sakit,kalau nak kurangkan without ubat..gunala minda..

kalau kiter boleh menipu minda kiter untuk rasa sedih dan gembira hanya dengan menonton cerita,apatah lagi kalau kiter nak rasa gembira..=)

nothing can stop us,rite..

usaha As!kami berdiri di belakang setiap langkah As..

insya'Allah,kalau langkah As perlahan izzah tunggu.andai langkah As dah laju nanti,izzah kejar.

nanti,kalau dah bleh lari laju2,jangan lari laju-laju sangat,..takut tak terkejar..=D

Hasbi said...

"Sorry tak angkat, tak sempat capai telefon"

as, sory ek..hm abg bi tau as sakit. just jgn paksa2 sgt kaki tu k..chayok2!

izzati.abdullah said...

salam dear..

dari jauh kupohon doa moga kau sentiasa dan selalu dalam peliharaanNya..

menitiskan air mata bace ur msg kat hp n bace ur story above..

hnya yang mengalami mampu merasai..berat mata memandang berat lagi bahu yg memikulnye kan..

doa slalu utk kamu:)

Master J said...

org lain ckp as kuat eh??hmm..kalo mcm 2..i xleh lah ckp gak..kang as prasan =p hehe..tp u noe me kan..u noe wat i think..wpun i xckp u blh tau apa im thinking..

hang in there aite..kalo murah rezeki..next sem dpt lah kek SR =p

myadlan said...

wah.. sedih plak baca entri kali ni.. btw nak tanya, kalo as dok dlm wad, camne update blog ye?

WaBI said...

"Ya Allah, permudahkan aku untuk taat kepadaMu...permudahkan aku"
^
^
^
u made me cry... T_T

susu!! (=fight2!! in bahasa thai)

MaNuSiA_RuMiT said...

akak kuat semangat...cepat2 sembuh!!

As said...

diya,
takpe ramai je lagi yang lebih teruk aite? :)

izzah
pschiatrist cakap, pain management as dah bagus. Tahap as kontrol sakit guna minda da bagus..
if as ikut kat sakit, lama da as duduk saje tak buat pape aite? hehe
thanks for ur suggestion anyway

abang biE,
thanks for ur concern :D

izzati..
berat brape kg agaknye tuh, heh :P
tq dear

master J
it's okay, both of us have a good connection eh ;)
i can read ur mind :P
Jaz, belanja lagi...isk3..glad*

alan..
as guna broadband, lagipun kat bilik ward as tu ade internet connection :)

WaBI
huu..susu!!
thanks dear..Allah tu Maha Mendengar, sangat kasih dan sayang pada hambaNya
T_T

izzahismail said...

akak yg kuat semangat ;))

senyum senyum senyum :))

you have the attitude la akak!
cayalah!!

Huzai said...

kedengaran di sebuah hospital ketika seorang pesakit sedang dalam kesakitan:


"Nuuurse, you gotta up the morphine. The pain's unbearable..please"


Tapi kamu kuat semangat kan, tak perlu begitu :)


Teruskan ber-blog yah!
Salam singgah~~

alif zai mim ra said...

kongsi jgn tak kongsi. hehe...

teruskan bersemangat, wahai sahabatku. :) everytime u're having a hard time, just imagine i'm holding pom-poms in front of u cheering u up. Go As Go!!! :D :D

pai_ilham al-adwa' said...

salam as dear..how ur condition?
i know u'll answer everyhing is fine..=)
teruskan bertabah..

dlm hidup ada 3 jenis musibah..
musibatul bala'
musibatul jaza'
musibatul tarbyah'

pasti,anda sedang melalui musibatul bala'..musibah utk org2 beriman agar ditambah lagi level iman...insyaALLAH..

tak perlu diberitau bila saya bedoa utk anda..yg pasti,doa menghubung hati kita tanpa disedari...
pasti ramai mendoakan as..sentiasa..

saya sayang kamu..hehe(cam penah jumpe je)
tc,dear

al-ikhsan said...

budak kuat semangat..sangat comel!
;)