2 October 2008

replacement


berikutan pembebasan kapal misc

ada beberapa perkara yang saya kurang faham
mungkin kerana kurang pembacaan
atau memang saya tak faham
kalau kamu faham
tolong
tolong fahamkan saya
boleh?

kalau kamu orang kaya
anak kamu kena culik
dan penculik mintak wang tebusan yang tinggi
adakah kamu akan berunding untuk mengurangkan harga tebusan
atau kamu tidak kisah berapa banyak wang yang perlu dihabiskan
untuk mengambil semula anak kamu dengan segera

kamu pilih mana satu?

ikut logik yang saya faham
duit boleh cari anak tiada ganti
takkan nak ikut pepatah baru
biar mati anak, jangan rosak BMW suamiku
memang haru..

tapi mungkin anak-anak kapal tu bukan anak yang si kaya tersebut
jadi boleh nego-nego terlebih dahulu
mungkin kebarangkalian untuk anak-anak kapal dicederakan
adalah sifar, jadi takdelah kisah sangat
mungkin..

erm lagi satu saya tak faham
kalau kes macam tu
patutnya kerajaan Malaysia bayar
atau pihak MISC bayar?

lupa pulak
MISC tu anak syarikat Petronas
syarikat kebajikan Malaysia
Petronas kan banyak duit
harga minyak dunia naik
jadi yang paling kaya mestilah negara pengeluar minyak
kan kan kan?

ke salah?

erm
taknak salahkan Pengerusi, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas
sebab beliau pun terpaksa dan dipaksa
bukan kehendak sendiri

dengan minyak naik jun lepas
(dan tibe-tibe turun 15 sen kemudian 10 sen..)
even duit minyak kereta saya bukan guna duit saya
tetapi dibayar dengan duit ayah
tapi saya tetap rasa marah
sampai hari ini saya marah
dengan kenaikan harga minyak

eh..dah keluar topik pulak

saya tak suka bile balik raya
dan ayah reveal banyak benda tentang Malaysia dan Petronas

minggu depan balik kL
tak sanggup lagi nak dengar
kakak dan abang reveal tentang kewangan Petronas dan Malaysia
sebab
sebab saya akan bertambah bengang

saya takkan sekali-kali salahkan management Petronas
sebab saya tahu (walaupun tak banyak tahu)
dan orang Petronas sendiri lagilah bengang
sebab banyak tahu
jadi, kesimpulannya jangan banyak tahu
:D

erm, tak lama lagi
mungkin
mungkin
CEO Petronas akan digantikan dengan orang KJ
dan semua orang Petronas yang anti-kerajaan
akan dihapuskan daripada Petronas

dan kata ayah
kalau diorang hapuskan orang-orang *'plant' (loji)
penatlah Petronas
nak latih orang baru makan masa

jadilah sume pekerja Petronas ke Timur Tengah :D
bahagia mungkin
mungkin juga tidak

semua di atas kebanyakan nya hanyalah mungkin

erm, dulu Petronas jumpa gas dekat Kelantannak bukak loji dekat Kelantan
tapi kerajaan pusat tidak benarkan
er agak-agak kenapa?

maka terpaksalah Petronas masuk ikut Songkla..
biarlah negara jiran yang untung daripada negeri sendiri

er tak kena masuk ISA kan dengan sume kata-kata di atas?
manalah tahu entry ni bawak fitnah dan mengancam ketenteraman negara :D

-------------------

*"dulu elok-elok amik engineering, pegi tukar course." kata ayah bergurau apabila saya bertanya 'plant' tu ape ;)

dan abang back up, "Er..orang yang amik engin ni pun kadang2 tak tahu jugak..haha."

wallahu a'lam. Let's pray for the best for ourselves, our family, our 'ummah and our country.

8 comments:

nurilahi said...

gambar di atas adalah pelakon tambahan untuk entry ini :D

Jepah said...

byk sgt kalu nk komen sal minyak n petronas n kerajaan... tp malas la nk komen di hari raye ni... huhuhuhu... baik gi beraya... minyak niak la brape byk pun... org yg pakai kenderaan bermotor tetap akan beli minyak.... bising pun kejap je... mungkin benar kate tun dr.M. "melayu mudah lupe..."... peace... no war...
SALAM AIDILFITRI

nurilahi said...

huuu, bro, entry ini tidak bernada emo. Marah sebab fikirkan orang laen, untuk diri sendiri takde masalah, keje pun tak lagi, berfamili sendiri pun tidak :D no problemo (:

tapi..fikir kan orang laen..

disebabkan minyak itu tetap kena beli..dan tetap kena beli keperluan asasi laen yang semakin hari semakin naek harganya disebabkan minyak naek..sebab tulah rasa marah bila fikirkan orang len..untuk diri sendiri memang takkan marah :D

sebab tak merasa lagi kena sara family sendiri.. (:

dats from my side

(marah sebab orang len makin sengsara..marah sebab tau sebenarnya petronas lebey dr untung dan petronas da give adequate amount untuk keperluan negara..tapi..tapi..hehe...abaikan jelah klau tak faham gak..) teng teng teng :D

::Amin Mansor:: said...

psl minyak kt kelantan my state,mmg ada dgr2 kt bwh bandar kb lama ada jugak.

psl kenapa xkorek minyak lagi ade byk sbb. antaranya ada yg mengatakan kerajaan negeri xnak bagi kt pusat sbb2 tertentu. ada jgk yg mengatakan kerajaan pusat xnak sbb2 tertentu. yg pasti ada mslh antara kerajaan pusat dan negeri...

nurilahi said...

amin, gas la..bukan minyak :D

tq explain dan fahamkan as (:

Jepah said...

xdenye nk emo... ntah la... kdg2, nk marah2 pun x gune... bukan putus asa... tp suara org biase mcm kite n rakyat jelata yg tertekan dan sgt2 susah dgn kenaikan minyak ni, mane la ade org nk dgr... ckp kat kedai kopi leh la... ni la prob yg utama sbnarnya... kalu ade 1 pihak tertentu yg leh btol2 tlg, xpe la jgak...

sbb tu malas nk layan bende2 mcm ni... susah pun, pendam je ler... ni la akibat bile idealisme p_l_t_k di jadikan 1st priority... yg sokong kau, leh la senang... yg x sokong aku, mampus ko lah... yg kaya bertambah2 kaya... yg miskin bertambah2 miskin... yg senang makin senang... yg susah, makin susah...

eh, panjang lebar lak komen...
huhuhuhu

myadlan said...

tak reti nk komen panjang lebar mcm jepah..

cuma sy bersimpati dgn anak kapal yg kene jd tebusan. da la time raya. tapi alhamdulilah mereka da dilepaskan.

sy pun kurg membaca berita ni. sibuk plak hal2 raya dan kenduri kawen sedara.

p/s-pernah tlg wat multimedia utk misc thn lepas..

diya nordin said...

hoho..sangat interesting entry hasanah yg ini. Pendapat yg ade jugak sangat interesting. Tp sume tu ade kebenarannya =)