24 October 2008

Bila jejaka memasak

Related link: akhirnya by MNM

Fakta aku: Aku percaya skill memasak jejaka lebih hebat daripada jejaki, dan sepatutnya masakan mereka lebih sedap daripada masakan jejaki.

Fakta aku percaya: Sebab memasak itu asalnya memang kerja jejaka bukan kerja jejaki.

Semalam kami semua iftar bersama. Ini iftar meraikan usaha keras kami bersama dalam I-Quest lepas. Masing-masing ada tugasan masing-masing berdasarkan menu.

Tiba-tiba MNM offer menu nasi beriyani instead of menu asal sebab main dish memang daripada RJ (Rumah Jaz). Maka candlesky dan Master J tanyakan aku okay atau tak. Dan aku, okay aje :D

Kemudian aku teringat dan terus tanyakan Master J,

"Er nasi beriyani tu sape nak masak?"

"MNM, experimental je, kalau tak sedap jangan sue lak."

Owh bangga aku mereka nak masak termasuk afiq. Cuma bab experimental memula aku risau sikit. Heh. Mengenangkan fakta di atas, aku kemudian terus yakin.

Walaupun jejaka RJ sume nak masak, tak dapat tidak akhirnya mereka masih perlukan jejaki dalam meng-complete-kan task mereka. Ha, betul tak? ;P

Aku salute korang sebab susah aku nak jumpa jejaka dikalangan teman-teman yang aku boleh sembang pasal cara masakan. Dan secara overall two thumbs up untuk korang. Dan aku pun tak terkebelakang sebab aku boleh bicara tentang gadget secara meriah dengan kamu. Kan?

Main dish:
Nasi beriyani
Side dishes:
Mix
Nasi himpit + satay
Deserts:
Kek batik
Tembikai
Sirap bandung soda Johor

Semua menu hasil air tangan person-in-charge sendiri melainkan satay :D

Okay, jom bukak bisnes!

nota: aku tak pernah rasanya bicara tentang makanan (;

25 comments:

diya said...

huhu. even chef yg hebat2 pun rmi yg jejaka kan... :D

diya said...

just wonder camne rasa sirap bandung soda johor tu... err kaler die pink gak ke? :p

Master J said...

chef2 yg famous smua laki kan?tp biler kita rindu rumah..biasa kita rindu mskan mak..nape eh?

KnowLee said...

Sayangnya tak dapat ada kat sana utk rasa skali. Huahuahua~

badrul said...

salam perjuangan...

huhu, ex-roomate saye tu... :)

nurilahi said...

diya, fakta atas skali itu betul. Sirap bandung soda johor tu kaler pink lagi, cuma banyak buih dan ade kick sket bak kata pembuatnya, pemilik creamstudents.com

Tapi sedap lah bg as sebab as tak suka sirap bandung :D

Johor sebab bila tanya org johor je yang tau pasal add soda pada sirap bandung :)

Master J, masakan mak ar tangan mak. Masakan penuh kasih sayang. Kasih sayang mak yang paling dasyat kan Jaz, jadi memang takde sapa la leh lawan masakan mak. Sebab tu kot rindu masaka mak :)

kak norly, ala akak bleh je datang sini dan request dengan depa suh masak. Hahaha.

Badrul...mana satu...?? :D

szakif said...

dear kak norli, jangan risau, sedangkan saya yang berada di sini pun tak merasa sekali, apa tah lagi akak yang berada nun jauh di sana~ :P

ok. sirap bandung tu kena beri kredit kat aku pasal pinjamkan pembuka tin susu. haha! aku cam leh baca muka anwar, "Alamak, kenapa jumpa Zaki kat sini!" mase kat cafe. ahaks!

kan nuar? :P

anyway, nampak sangat you all have fun there... seronok a~ tengok la camne mainboard raikan pulak~ haha! dendam dendam~ :P

*sila bace sambil gelak guling2.

szakif said...

btw, ex roomate bad kedua-duanya kekurangan gizi dalam diet diorang. kesian~

nurilahi said...

szakif..sebenarnya malam tu as nak tanya zaki, nape ada kat KOS memalam. Heh, tapi lupa sebab busy dengan kanak2 riang. Haha.


Kalau zaki datang jenguk mesti dapat rasa..sedaap..hehe

Btw, tu antara PR dan STALL,
mainboard bile eh? ;P
Kitorang nye party free of charge :D

Anonymous said...

jejaki? what's that? btw, sape MNM tu? x kenal la I......

izzahismail said...

haha.ptutla shopping dkat enghong dgn happy nye.
hehehe ;)

Jepah said...

mmg sudah terbukti jejaka mmg lebih pndai memasak dari jejaki...
contohnya mcm ehem2... its me... (perasan tol...)

nurilahi said...

anony..jejaki tu perempuan lah
tak kenal takpe, takdek hal nye :)

iza..i hate shopping unless terpaksa..cam terpaksa shopping untuk jejaka tu semua :D

jepah..perhatian sket eh, bukan untuk kamu perasan, tapi untuk jejaka sedar bahawa memasak itu kerja lelaki bukan perempuan. :D
jadi mestilah tuan punya kerja itu yang lebih mahir, kan?

MNM said...

arigato for the comments..........

szakif said...

isk. hidung tak mancung pipi tersorong2 ade hati nak menyebok gi parti orang. hek~ :p

aku ade meeting la malam tu. SCIENCESS~

diya said...

wah gitu. berminat lak diya nak rs sirap bandung soda johor. ada buih2 tu mcm air sarsi ke as? huhu. air camni mmg ada kat johor je eh? patutlah diya tak tahu :p

nurilahi said...

diya..haha..
bukan ade kat Johor je, tapi kalau kat sini, orang Johor je yang tak pelik bile sebut sirap bandung soda (but still adela sorang dua yang bukan origin Johor tapi die tau).

wah, kena mintak tuan punye resepi ah komen neh :D

Jepah said...

ape bukti memasak tu kerja jejaka??? ish9x.... sume keje adalah keje bersama... jejaka n jejaki...

nurilahi said...

itu "fakta aku percaya" bukan hukum, jep. Bleh je nak amik atau tak, takde masalah :) itu pandangan as, laen orang laen pandangan.

But still wanita yang akan memasak till forever, masakan mak penuh kasih sayang takde sape leh celen. Kan?

Baguslah kalau kata kerja bersama, nanti boleh ah sume jejaka tolong mak masak, tolong isteri masak, tolong sesape masak :D

Entry ini bukan untuk bahas usul sebab ini pandangan. Pandangan sampai bebile takkan habis if bahas (:

MaNuSiA_RuMiT said...

sedap-sedap....

myadlan said...

em. tak pandai2 pun masak walaupun dok praktikal kt umah sewa dgn kwn2. tapi still nk beli..

malas nye nk start!!

MNM said...

.......cooking is something very pleasurable even if its your first time.don't worry about the taste, the first time can sucks, but have the will to try..........

-MNM

Anwar Yassin said...

szakif...

entah la... jumpe ko pun terasa nak sape je. tak terasa xuak pon. bagitau pun sebab nak bagitau...tapi mase makan tibe2 rase "kenape aku tak jemput zaki tadi ek...huhu"

Sori ek zaki. tapi ko da rase air sirap bandung tu kan ? bukan air sirap gaban kat warung weakos ek.hehehe

As said...

alan, quote kata2 MNM la untuk kamu.
'very pleasurable'
hehehe

somehow memasak sangat melegakan segala stress, tak caye, kena try.

nuarX, da de orang berminat ngan air tuh :D

szakif said...

nuar...

takpe la~ aku faham.. tu kan jamuan korang2 PR dengan stall je. watpe la tetibe ade secretary datang menyebok plak~ hu~

erm.. nak kena bgtau ke ek. takpe la.. terus terang. roomate aku yangbedal air bandung ko.. huhu~ aku malam tu dah kenyang.. thanks eh :D

lain kali buat la selalu camtu.. balik2 bilik je ade makanan. heh