28 October 2008

berakhir lakonan pentas dunia hari ini

hari ni aku exam
hanya guna sebelah tangan
sebelah lagi
immobilize
seksa jugak eh
sebab tu Tuhan kurniakan sepasang tangan
tak lebih tak kurang
sufficient

Hari ni aku exam
kertas engineering
tajuk Instrumentation II
hari ni kami sume jadi pakar mesin
setiap inci pada construction
dan design mesin kena tahu
walaupun banyak tak faham
kami tetap
kena berlagak
sebagai jurutera
mesin mesin mesin

Hari ni
aku nak lintas jalan depan hospital
kereta tu da dekat
tapi dia bagi laluan

seronok jugak jadi OKU
dapat keistimewaan

:D

hari ni
takdir aku jumpa
doktor yang hati suci murni
cakap tak tahu bila tak tahu
cakap tahu bila tahu
rendah hati rendah diri
aku belajar dari sikap dia
dia belajar dari ilmu aku

"Awak rasa macam mana x-ray ni ye." tanya doktor pada aku tentang analisa image. "Saye tok de nok ngaji dulu, 6 minggu je pun. Doktor semua belajar x-ray 6 minggu je, nak pakar tengok x-ray kena belajar lama." Sambil senyum dia cerita.

Aku senyum basa basi pada doktor dengan pertanyaan dan pernyataan dia. Dan aku beri opini aku tentang image.

"Lepas ni pergi jumpa pakar ah. Wat balik dulu x-ray ni, tunjuk kat radiologist awak." Merujuk kepada lecturer aku. Eh..?

Sebelum pulang, aku cakap untuk sedapkan hati doktor tuh, "doktor, saye pun tok de nok ngaji lagi, baru tahun dua jah."

walaupun aku sebenarnya tahu skit2 besar kuman, aku lebih suka buat tak tahu
Bak kata candlesky
bila mereka tahu kita tahu (sebagai pelajar etc)
separuh hak sebagai patient
akan mereka tarik (tak sengaja tarik)

masuk semester ini
khatam sudah kami belajar tentang
posisi dan analisa x-ray seluruh badan
terima kasih cikgu.

dan terima kasih
pada MM dan candlesky
sebagai watak tambahan
dalam lakonan pentas dunia hari ini
di sebuah hospital swasta

9 comments:

KnowLee said...

Betul...betul.
Apa benda skalipun, kalo kita tunjuk kita tahu, mesti org yg nak ajar or org yg nak bgtau tu cam terbantut nak citer lebih2.
SO, lebih baik buat tak tahu.
Unless org tu mmg tak tahu betul2, then baru kita tunjuk yg kita tahu.

Bape byk tahu daaa~

pembaca said...

Erk, apasal penulisan pun dah gaya MM?

Anonymous said...

pandai berlakon ek?

gorie said...

Hi hasanah. long time no see, get well soon.

As said...

kak norly,
juta juta lemon tahu..heh. Banyak word tahu die :D
anyhow, betullah tu, diam tak ber-erti tatau.
Tapi if orang lain tatau dan die buat2 tatau gak, itu tak kena tempat ah.

Pembaca..tak susah nak recognize ur style of writing, I know who you are, thanks for coming
glad* :)
btw, takkan tak pasan selama ni my entries banyak je style camni
nama pun adik sepupu die mesti ah sekepala :P
aha!

anony..boleh dapat anugerah pelakon terbaek mungkin ;)

abang gorie partner debate...looooooong time no see no hear aha!
how's life eh? Thanks for coming and thanks for the wish(:

Faisal Admar said...

suka baca post ni. As mmg seorang yang tabah. best pula dengar pasal imaging nih kan? :) ajar sikit boleh?

p/s: masih flu :(

Jepah said...

mcm ne nk ckp erk??? tp, ok la dari doktor tu buat2 tahu,kan??? mcm jepah kene advised psal mkanan ari tu... argue dgn doktor kot...
bile dia tau jepah amek dietetics, terus senyap.... hahahahaha...
anyway, gud luck exam... no pain, no gain... =)

myadlan said...

oh. blagak mcm bdak engine plak.. tp mesti best blaja memahami x-ray..

sy nga blaja memahami xhtml.. hehe tak paham pn..

teruskan perjuangan as!

As said...

faisal..takat mampu boleh inshaAllah :)

jep..betulla tuh :D
instead as kan, kalo de orang ngadu masalah pasal dietetics, as prefer suh refer ke dietitian drp doctor, direct terus senang :D

alan..memang blaja subject engineering ah..
lecturer pun import lecturer engin UMP, ada jugak kena pi workshop depa wat eksperimen ;)
kami pun rock gak! :P