2 October 2008

E.N.A.M

Puasa 6 hari bulan Syawal

"من صا م رمضان ثم أتبعه ستا من شوال كان كصيام الدهر"
[dari abu aiyub al-ansari r.a, rawahu Muslim]

"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal; nescaya ia mendapat ganjaran puasa setahun."

ada 28 hari lagi, masa yang panjang untuk sekadar 6 hari tu. Mungkin lepas seminggu ni kita semua boleh mula puasa 6 inshaAllah. Aite?
Lagi mudah bila dah balik ke kampus/kerja. If kat kampus bolah puasa sama-sama dengan kawan2, semangat sket :D

updated:
info: dahulukan qadha puasa terutama qadha dalam bulan syawal, moga dapat jugak pahala nya, kerana yang wajib itu lebih dahulu drp yang sunat. Boleh nampak drp hadith kat entry ni, digunakan fi'il madhi untuk puasa, mungkin for those yang belum lengkap puasanya.

Dan moga dapat pahala jugak jika kita habiskan qadha dalam bulan syawal dan tak berkesempatan puasa sunat syawal kemudiannya. Islam itu indah, Allah Maha Adil, terutama bg mereka yang tak berkemampuan puasa penuh ramadhan, no worries.

p/s: mungkin saya akan berehat lama, doakan saya sihat dan semua baek2 aje :)

12 comments:

Jepah said...

tp ingat la jgak, nk puase 6 ari syawal pun, jgn lupe yg "tertinggal" bulan ramdhan tu.... yg wajib kene dahulukan... =)

nurilahi said...

kalau puasa cukup 30 hari, takde masalah kan? ;p

bru letak updated infos, lupa nak letak pasal ni :) syukron

la tahzan!

Jepah said...

bg yg cukup pose sebulan no hal... sbb ramai skrang x sedar... nk pose 6 ari syawal tp qhada pose x lg... xleh mcm tu... huhuhu... welkem2...

nurilahi said...

owh ye eh, tatau lak :D
sebab semua orang sekeliling as sejak as kecik sampai kat main campus uia skang memang faham pasal ni ;)
alhamdulillah..huu

al-ikhsan said...

tahun ni, muga2 bersemangat untuk wat puasa 6 macam dulu2!caiyok2~!

izzahismail said...

btol.klu kat campus lagik semangat. sbb rmi orang puasa.
klu kat umah, byk sgt dugaan ;p

Happy 'eid mubarak.
maaf zahir&batin ;)

Jepah said...

maybe sbb jepah tinggal kat kg dan dlm society yg agak sosial dan kurang pengetahuan agama... thats y la byk jepah tau sal "kelemahan" org islam (melayu terutamanya) zaman skrang...

alhamdulillah... my late father always remind me and other siblings about islam and hukum hakam in islam...
peace no war... =)

nurilahi said...

dearest al ikhsan and izzah
chayyo! (:

jep,
berpegang teguh pada apa yang telah diajar k :)

Jepah said...

insyaALLAH... sentiase mengingatkan diri ini...

nuraainaa said...

saya puasa enam dulu..sebab syawal sebulan je, tolak hari yang takleh puasa, confirm tak sempat ganti.

: )

Jepah said...

nuraainaa... ikut ape yg saya belajar la... maybe ilmu x cukup lg... kene wat yg ganti dulu baru leh pose enam...

wallahu'alam

nurilahi said...

erk..takpe je, tapi kalaulah (nauzubillah) kita meninggal dulu sebelum sempat qadha puasa, tp buat puasa yang sunat (syawal) dulu..