4 July 2008

wanita, pendokong lelaki

for him and for her

nota: Kajian adalah mengenai lelaki dan wanita, gambar mungkin tiada kena mengena. Credits kepada jururakam dan tuan punya perakam

Kata Ibu,
"Berdirinya lelaki kerana sokongan seorang wanita.."

Setuju!

Lama sudah ingin menulis entri ini, namun pengkajian dilanjutkan, perbincangan juga dilakukan. Ok, deal!

Lelaki akan kurang tersusun dalam melakukan sesuatu tanpa wanita berdiri disisinya. Regardless siapa wanita itu- ibu, isteri, pembantu, assistant, KSU, sahabat atau sebagainya.

Bila dikaji, lelaki yang terkecuali hanyalah lelaki yang multitasking.

Owh, saya sangat respect lelaki yang multitasking, sangat susah nak jumpa. Biasanya lelaki hanya boleh fokus satu perkara satu masa. Dan lelaki juga mudah serabut dengan perkara kecil, atau memandang remeh perkara besar. Perkara-perkara yang kemudiannya akan dilengkapkan oleh wanita sebagai pendokong utama.

Lelaki, percayalah, memang kamu mampu lakukan sesuatu. Namun kamu bisa lakukan dengan lebih baik bila adanya dokongan wanita. Erk, sudah tentunya wanita yang boleh diharap, again, regardless siapakah wanita itu.

Owh jangan terasa kamu-kamu yang bukan tergolong di dalam kategori ini. Ia hanyalah sebuah episod kajian dan perbincangan yang akhirnya Cik Secretary mohon publishkan. Perlu diingat, setiap jatuh satu perkara, tetap ada pengecualiannya. Jadilah kamu yang ganjil! :D

P/s: Kejadian kita adalah untuk saling melengkapi, pls remember this!

20 comments:

farah aminuddin said...

betul2..sangat setuju..
tanpa sokongan wanita, lelaki akan jatuh... ;p

nurilahi said...

to farah aminuddin:
Huu..pandangan tunangan orang ni bagus to count in :D

farah aminuddin said...

haha.. sempat lagi ;p
btw.. i love o read ur blog.. banyak entri yg buat farah berfikir ;p

nurilahi said...

to farah aminuddin:
Eh, Im saying the truth abt u aite :D

WF:ciktim said...

haha~
setelah sekian tahun mengikuti perkembangan blog as,
hari ini ciktim mendpt,
as sudah melompat membuat anjakan paradigma.
btw, series tak suka readmore-readmore!
gudluck my sis!
lelaki selagi tak sampai suis multitasking mereka, selagi itu dia menyusahkan kita.
lallaala~

nurilahi said...

To WF:

Anjakan paradigma apakah tim?
Sebenarnya sedang berkira-kira nak remove read more, tapi belum rajin tangan mengubah coding. :D

Erk, takdelah menyusahkan sangat, tapi adelah kot :P
based on experience

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

wah! commenter pertama dr kaum adam...

haha, saya setuju dengan post ni...

p/s: multitasking2 boleh elaborate lagi tak? datuk sebelah ayah ana dia terlalu berdikari sampai nenek dah meninggal die tanak tinggal dengan anak2, puas ayah ana pujuk tinggal dgn anak2 die...die siap marah lagi,ingat die cam budak kecik ade orang nak amik tau die kate...last sekali tinggal la sorg2 kat rumah die, ade mase kami jenguk die...sian gak, huhu

nurilahi said...

To Bad:
Maksud multitasking ni lebey kurang macam kemampuan seseorang untuk buat banyak keje pada masa yang sama.

Cth terbaik adalah mak2 kat umah. Sambil masak2, mata tengok rancangan memasak kat Tv, mulut laung anak2 yang tengah gaduh2 dalam umah sambil sekejap2 duk hayun buai anak kecik.

Woman is good at this, and men is very bad at this. But, setiap sesuatu ade exception die. Ade je lelaki yang multitasking, and i've found one among us. ehem ehem ehem. :D

Kes yang BAd bg tu namanya berdikari, tp mengikut psycho (ceh konon) datuk Bad mesti berat nak tinggal tempat kenangan dia dan arwah nenek, kan? Die prefer untuk berdikari dan hidup sendiri.

Bukan best nak pindah from avaluable place to a new place. Nak2 golongan veteren. Ye dak? Nanti try la sembang dengan ur datuk eh tanya..

wallahu'alam

Badrul Aini Sha'ari said...

part explaination2 dah ok dah...

Nanti try la sembang dengan ur datuk eh tanya..


part ni je yang kureng...

takut la nak tnye lebih2, nt die marah2...:(

kitowg dah tak leh nak tegur dah pasal die tinggal sorg2 tu...tp kesian la, tinggal sorg2 takut sakit takde org tau...

nurilahi said...

Berbicara ada caranya, nak2 dengan yang lebih tua. Tak perlu tanya direct..

Pandai2 lah susun kata sembang2, dia akan bercerita. Sian kat atuk tu kan, dah la duk sorang je, tak sembang ngan sape2. Sekali sekala jenguk pergilah sembang :D

Ni nasihat daripada seorang budak yang sejak lahirnya tidak punyai datuk nenek di kedua2 belah ibu dan ayah ;P

Badrul Aini Sha'ari said...

itu pasallah kami tanak cakap perkara2 yang menyentuh perasaan die...

kami hormati la pendirian atuk tanak tinggalkan rumah die, cara nya kami pulang jenguk die la...

cakap dengan die pun tak leh banyak2 nt die marah...

popia said...

Gambar tu memberi maksud yang sgt mendalam.smart!

Master J said...

aiyaa....anything about the differences between genders, sure controversial pny..kt blog jaed pun ada..blog dammit pun ada..hmm..looks like i need to do the same..tp in my style of writing lah =p kene buat research jap..pas2 my next entry psl laki dan ppuan in Islam..insyaAllah lah =p

now..about ur post..

i think its only half true..mmg behind every successful man is a woman..tp i think it works d other way around 2..ppuan biasa yg very successful..msti ada laki by her side gak..

men n women compliment each other..like thymine n adenine..guanine n cytosine..complimentary base pairs..laki n ppuan pun sama =p

slackerz said...

ya benarrr...lelaki..sejauh mana pn mereka nk berdikari or buat keje sndiri..mereka tetap memerlukn wanita..samada nk tlg or tlg 'bebel'kn supaya mereka sdar..huhu =p

nurilahi said...

To Popia:
Er, ini Professor dari Universiti Popia kah?
Gambar jugak yang dia komen, apakah maksud yang mendalam itu? Seb bek jururakam nye tak tengok lagi gambar itu telah published kat sini. :D

Tapi pada dasarnya jururakam hanya mahu membuat eksperimentasi ;)


To Master J:
sebenarnya, when I have a long talk with yOur assistant , die bersemangat minta As publish di blog. :D Nanti Jaz leh la take die into account untuk research ye :P

Thus, nothing related to the other bloggers, kebetulan sungguh, sekarang jadi musim differences between gender. In fact, that's not my objective, saje nak mempublishkan fikiran mengenai perkara ini selepas banyak siri pengalaman dan kajian, for us to value each other.

Kalau tengok, ramai ibu tunggal daripada ayah tunggal aite. Woman sangat strong to face everything alone.

I do agree with your words, as what I already said, we actually compliment each other. Memang half true, sebab setiap theory ada exception dia. And I will share with yOu 'our' stories later, only with yOu, to strengthen my theory ;)
--cannot wait for yOur entry :)

p/s: Thanks for the base pairs' statement, lama tak dengar, dan akan dengar starting minggu depan :D

To slackerz:
I love your statement. No matter how independent they are, they cannot have things in a great arrangement without woman :D They could make it by themselves, but they need woman to make it great. And Im sure JAz agree with this, based on his experience in I-Quest yr 2008 :P

Faisal Admar said...

As,

Bagi Faisal, lelaki tak akan jatuh tanpa wanita dan begitu juga sebaliknya... perempuan tak jatuh tanpa lelaki. Ia bergantung atas pandangan individu dan persepsi baik buruk seseorang itu. Bergantung kepada independent atau dependent seseorang itu juga...

Kedua-dua jantina saling berkaitan dan memerlukan antara satu sama lain. Saya tak nafikan. Tapi untuk membuktikan lelaki tidak dapat hidup tanpa wanita itu merupakan statement yang agak bias.

Saya masih merasakan... lelaki mampu membuat keputusan yang lebih kukuh dan dengan penuh keyakinan berbanding perempuan. Ini saya dapat lihat sendiri melalui perdebatan di ofis. Perempuan selalu membuat keputusan melalui kata hati dan kreativiti dii mana lelaki lebih kepada fakta dan kebenaran. Kedua-dua boleh digunapakai bergantung kepada kesesuaian...

Satu lagi... dalam membuat keputusan lelaki lebih rasional. Kenapa saya berkata begitu? Kerana ini diakui oleh wanita sendiri... perempuan lebih emtional berbanding lelaki dan kebanyakan perempuan mebawa masalah peribadi ke tempat kerja... orang lain yang patut kena marah... orang lain yang kena? Betul tak? Tak semua... cuma segelintir? ;)

nurilahi said...

To Faisal:
Lama tak ketemu, heh :)

Thanks for yOur view, I do agree.

CUma..

"Tapi untuk membuktikan lelaki tidak dapat hidup tanpa wanita itu merupakan statement yang agak bias."

I never state anything like this. If you read carefuly, what I state is about how better a man's jOb with supports from a woman. COuld yOu see that :)

Benar lelaki lebih rasional dan perempuan lebih emosi, as setuju because I based on what stated by Imam Ghazali. Sebab tu kuasa talak di tangan lelaki. Dan woman adalah guru terbaik anak-anak kerana kekuatan emosi mereka.

Kesimpulannya, ambil semula kata2 terakhir as, man and woman saling melengkapi. Ini cuma kajian, yang ada excepton nye. Bab2 buat keputusan tuh kajian yang berbeza pulak. Kes kali ni tajuknya lain :)

mohd kamil bin ab halim said...

lelaki multitasking..ermm, siapakah dia???

nurilahi said...

Kamil,

kamu rasa kamu multitasking tak..? He ;)

Muaz Nabil said...

strongly totally agree!