7 June 2008

Sukan permotoran versi kanak-kanak




Petang tadi kebetulan tertengok kanak-kanak kecik race motor, sangat kecik racing motor. Ternganga pun ade. Gaya bawak motor macam racing kat Sepang. Huu..


video

video ni da banyak cut, just nak tunjuk how they race. Mantap gak bebudak neh ye, admire betul. Sesape tau al kisah permotoran kanak-kanak ni boleh share ye. ;)

9 comments:

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

as tengok ktne 2?

dasyat gak minat budak2 zaman sekarang, kecik2 dah ajar naik motor...

quran dah leh bace ke? fardhu ain dah ajar ke bapak budak tu???

boleh nak ajar tapi pastikan tanggung jawab ibu bapa budak itu dijalankan terlebih dahulu...

Matematis Muda said...

as'kum,
sori badr, persepsi aku bila baca komen kau tu..kau sangat teruk..atau sgt sempit..aku taktau apa term dia sebenarnya tp seolah-olah bila kau nampak orang tgh buat kerja lain je..salah! teruk! then kau akan cakap, "dah khatam belum quran nak buat benda ni, dah hafal belum sahih bukhari dan muslim?" some sort like that..
memang kau cakap bawah tu, "boleh nak ajar.. tp 1st thing yg ko ckp ialah soalan berbaur syakwasangka..su-uzzon..

aku tak emo
juz bagi pendapat
merangkap teguran
ampun maaf

NMZ said...

To Bad:
Betul pe Bad cakap, cuma semua tu kena selari la antara duniawi dan ukhrawi. Lagipun Rasulullah sendiri pesan usia2 kecil tu untuk mereka bermain. 7 tahun mula ajar solat, 10 tahun kalau tak mahu jugak baru pukul.

Budak-budak tu as tengok besar2 6-7 tahun baru. Huu. Elok gak benda ni daripada depa duk main tah hape2, maen benda2 camtu under pengawasan.

Cuma ibu pun sebut semalam, bimbang besar2 nanti budak2 ni pinjam motor sesape lak. :D

To nabil:
Thanks atas teguran. Kalau masih ingat entry as baru-baru ini untuk dakwah:

"dalam berkata tu, pertimbangkan akal dan perasaan..kadang2 orang dah tengok kita nye hujah dah elok..tapi tengok cara kita berhujah tu, tak kena gaya...terus patah hati. Islam agama yang meraikan akal dan perasaan..dua2 kena seimbang.."

He, manusia ni biasanya kalau kita nak menegur kena mulakan dengan pujian, kemudian barulah menegur, begitulah. As pun masih sedang belajar.

wallahu'alam

moon said...

bebudak ni tape je kalau diorang da bermotor2 dr kecik. itu pun atas willingness ibu bapa masing2. beli motor tu pun bukannya murah wpun kecik je. setiap ibu bapa pasti na anak yg soleh. so, bermotor tu kira riadah gak la disamping menjalankan ibadah seharian. hidup ini kadang2 perlu jugak melakukan sumting yg kita suka. so, jgnla berkata sesuatu yg pessimistic saja.

btw, nephew akak pun bermotor gak pada usia 9 taun. just motor2 sekitar taman perumahan. dia ta join plak sukan bermotor coz tade plak dekat area2 umah dia budak2 seusia dia bermotor. tp, mmg sronok tgk budak2 kecik ni bermotor. =)

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

terima kasih kpd yg menegur...

ok2, maybe cara ana tegur kurang sesuai, masih lagi belajar...

sorry3x...

ana bukan anti apa yg diowg buat ni...

ala, ana kecik2 dulu pun main mcm2 gak... :)

tapi point die adalah, SEIMBANG...

ada time parents adik2 kita ni htr g kelas quran, fardhu ain, ade time utk g main motor petang2...

minat diowang yang main piano, takkan nak halang???

Cume perlu SEIMBANG...parents jangan sampai mengabaikan tanggung jawab mereka...

ok??? sorry sekali lagi...

szakif said...

Do we need to unite under the name of bloggers united? Read here for more info and I desperately need your comments and thoughts. Spread the news and thank you!

szakif said...

about the entry: erm.. it didnt really attract me to give comment till that i read bad's saying. please bad,next time jangan buat statement yang macam tu eh.. hati2 bila berkata2.. bila menulis ni boleh la nak betulkan mane2 yang salah, delete and edit mane2 yang kureng. kat sini la kita berlatih untuk mengeluarkan statement yang bernas.. harap bad belajar something ye bad...

*mengingatkan diri sendiri juge :D

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

baaaiiikkk... inasf2x :)

tq kpd yg menegur... ;)

teruskan menegur... :$

"musuh yang mengkritik itu lebih baik daripada sahabat yang asyik memuji"

Matematis Muda said...

stelah kelam kabut dgn kebodohan sendiri..akhirnya baru sempat menjengah blog org huhu

er..betul2 mgkin perlu ubah sikit gaya penulisan aku..walau aku dah ckp aku tak emo..
tp bila baca blk tulisan aku, still nmpak mcm emo huhu..
pun begitu..
sama2 menegur antara satu sama laen
moga beroleh berkat belaka
ameen