16 June 2008

Can a family man with Salary RM3,000 survive in Malaysia

Note: Taken from my father's friend

Let's do some simple calculations here.

In Malaysia , the average family income is RM3,000 /month
(where father works, mother doesn't).

I understand there are many families whose
monthly income does not reach RM3,000,
but, to make things simple,
let's take RM3,000 as the figure. Ok lah, right?

Okay, let's start rolling with a family which has
husband, wife, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam ....

Calculation starts...

Electricity and water bill: RM100
(No air-con, No home theatre, No water heater ... ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775
(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons...?)

husband makan / teh-tarik during working hrs: RM155
(RM5/day, RM5 ... can eat what?)

Car repayment: RM400
(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam) : RM300
(go to work, bring son to school,
only can afford one car running)

Insurance: RM650
(kids, wife and myself)

House repayment: RM750
(low cost housing repayment for 30 yrs,
retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80
(got that cheap meh? i don't think so)

Older children pocket money @ school: RM20
(RM1/day, eat bread?)

School fees: RM30
(enough ah?)

School books and etc: RM100
(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50
(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100
(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so...
No Astro,
no movie @ cinema,
no DVD,
no CD,
no online,
cannot KFC,
cannot McDonald,
cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),
no chit chat on phone with grandparents, and etc...

Let's use a calculator to total up... WALAO EH! Shit! RM3,610 already...

EPF belum potong, income tax lagi......... oledi RM3,610 ....

How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???

Our Deputy Prime Minister asked us to change lifestyle?

How to change? Don't eat? Don't work? Don't send children to school and study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of rakyat Malaysia which still don't earn RM3,000/month! !!

What is this? Inilah Malaysia Boleh... Sorry ... it should be Malaysians Boleh , because we're still alive and kicking!!

No wonder so many Ah Loong around lah....


12 comments:

Master J said...

heheh funny...i read FOMCA did a survey gak on dis in The Star..mmg cian lah famly2 yg low/average income..dlm paper 2 ada je article2 mak bapak yg kene keje 2 tmpt juz nk bg settle expenses..kalo mcm 2..xde ah diorg nk enjoy2 ke apa..tp isu minyak ni mmg bengong sket ah..kalo harga minyak (in general) naik pun..petronas ptt dpt profit lbh gak sbb diorg export minyak..so nape rakyat kene byr lbh when petronas should be earning lbh??

1 more thing..gov skrg sibuk2 dgn rebate2 smua..pas2 nk bg apa..scheme yg tiap org dpt a set limit of oil 4 a cheap price each month smua..nk rearrange subsidy nk bg rakyat sng..kalo ssh pyh buat 2 smua..nape diorg x kkalkan harga minyak from d beginning?? nape naikkan harga minyak..pas2 bg subsidy dkt tmpt lain??bkn ke lg sng kalo juz kkalkan harga minyak??xpun kalo nk naikkan sgt..jgn ah naikkan 78sen skali gus..

hesh..bnd mcm ni yg buat kita pikir knapa gov ini dilantik oleh rakyat..nk kata gov bodo..rakyat bodo gak sbb lantik gov nie..tp xpe..skrg majority kita dh 21..next election..we vote!!

NMZ said...

Petikan dari sebuah suratkhabar alternatif

"Kemudian jika dilihat kepada rekod Petronas berdasarkan laporan tahunannya, hasilnya sentiasa meningkat dari setahun ke setahun, katanya.
Pada tahun 2006, keuntungan selepas cukai ialah RM43 bilion, sedangkan harga minyak dunia ketika itu ialah USD65 (satu tong), katanya.

"Sekarang harga minyak naik lebih USD130 satu tong, tentunya Petronas akan mendapat keuntungan yang lebih lagi.

"Pada tahun 2007 pula keuntungan bersih Petronas ialah 46.4 bilion.Dalam laporan tahunanya pendapatan besarnya disumbangkan oleh minyak yang telah dijual kepada orang ramai melalui stesen-stesen minyak (domestics) iaitu RM62.7 bilion pada tahun 2007.Ini bermakna minyak yang dijual Petronas kepada orang ramai menjadi sumber pendapatan terbesar Petronas," katanya."

Huu..bersemangat sungguh MAster J, kagum2. Sebab tu ramai staffs Petronas bengang. Kalau tanya depa about this, dengan kita2 tercampak skali (sebab mereka sgat bengang).

Memang kesian dengan family yang low income. Rakyat dipesan suh berjimat cermat, tapi menteri2 masih hidup mewah. Rakyat sendiri da pening tatau nak jimat tang mana lagi dah. Adilkah?? Ponat je simbol dacing tuh, sia2!

Jaz, as sendiri pun sudah pening, makin lama makin bengang dan maki tak faham dengan tujuan gov buat camni. Macam2 dipusing, naseb baek lah rakyat ramai da yang bijak boleh fikir, dan masih ada jugak yang bodoh. Dua2 ada. Mintak maaf la bahasa cantik sangat hari ni. Haih..

InshaAllah next time we vote, but pastikan guna cop dakwat kat jari bg setiap orang yang da mengundi. Kat area Terengganu sume orang yang sama je mengundi, ada gak pakcik makcik balik sedih je sebab da ade 'hantu; tolong undi atas nama depa dah. Susah jugak bila ada hak, tapi ade orang maen kotor dan rampas hak. Heh, depa ni tak takut neraka ke eh??

Patutlah menteri2 tersebut takde blog, kalau ade mau pengsan dan pening nak jawab komen berbentuk persoalan macam Jaz tanya tuh. Silap2 di delete je komenan ituh!

Wah, boleh giler fikir pasal mereka2..pening2..

Ya Allah, tolong lah bantu hamba2 Mu yang teraniaya dan kurniakan hidayahMu buat mereka. Ameen

szakif said...

ala.. kalo sebelum harga minyak naik pun, sebenarnye kalo ikutkan belanje still lagi RM3000++, but still kita boleh hidop kan kawan? bagaimana tuh?

cuba buat balik calculation tu, masukkan astro KFC McD segala, kalo betol la kite kire semua tu, mesti nye lebih RM3000++ gak, but still kita boleh hidop kan kawan? bagaimana tuh?

pernah tak kita tanya mak ayah kita macam mana diorang boleh membesarkan kite dengan jumlah gaji yang mereka ada? atau pernah tak mak ayah kita mendedahkan perbelanjaan mereka setiap bulan kepada anak2 supaya anak2 tahu betapa susahnye hidup sebagai parents?

maaf, aku bukan nak men'down'kan sape2 kat sini. dan sokongan kepada kerajaan yang disemai oleh orang2 di sekeliling aku selama terhadap aku makin lama makin pupus. tapi itu bukan sebab untuk aku tidak mendengar apa yang disarankan oleh PM buat masa sekarang. now is his time. dia minta buat macam tu, sebagai rakyat yang tertekan, nak tak nak kite kena gak ikut. banyak komplen pun dapat ape sangat? so the best way is, for now, to change our lifestyle.

tibe2 teringat kat peristiwa tadi. mula mak abah aku ajak gi makan kat tempat yang agak jauh drpd rumah, walhal nak makan mi kari je pun. pastu aku cakap ah "jauh sangat tu, yang dekat je kan ade. minyak mahal da sekang ni mak dan abah".

mula2 diorang kate takpe, pastu bila aku kuar drpd keta to do something, then diorang ubah fikiran. "ok la ki, kita makan kat depan tu je" kate abah.

the point is, kite perlu sama2 menyedarkan ahli keluarga kita untuk sama2 mengubah gaya hidup. tak banyak, sikit pun jadi la. bukannye nak ubah langsung sampai tak beli beras, dan terus bercucuk tanam menanam ubi kayu~

buat masa ni, seboleh2nye ubah la ape yang boleh diubah, sikit2. nanti tiba masa PRU-13, kalo kita tengok mekanisme yang kerajaan sekarang implementkan tak menjadi, kita ade hak untuk tidak memilih mereka lagi. sila ingat, keputusan menaikkan harga minyak secara mendadak ni bukanlah keputusan yang popular. mesti ada something hidden beside, be it good or bad. we'll see... :D

NMZ said...

To szakif:

I really appreciate ur long and meaningful comment..it was great as a view from the other side :)

As salu tanya ibu ayah pasal belanjawan rumah dan untuk anak2, dats why as lagi merasai camne mak ayah di luar sana nak bagi yang baik sikit untuk anak2. Baik sikit pun cukuplah asal tak daif.

taraf kehidupan dulu dan kini sangat berbeza..

bukan must be, there is a reason behind. The good side rakyat akan makin berjimat, tapi bg mereka yang memang berjimat da sejak dulu, mereka yang da hidup sekadarnya sahaja sejak dulu, sekarang da tatau nak berjimat macam mana lg..this is the reality.

MAybe Im among yang tak trasa bahangnya.
Sedih fikir yang sgat susah. Harga barang sume da start nek..transport etc..golongan yang sebelum ni tak berjimat, memang ya kena berjimat..yang da sangat2 berjimat, ape lagilah yang mereka nak jimat..jngan ambil mereka2 yang sama level dengan kita untuk dijadikan ukuran, cuba tengok yang jauh lg susah, kerana mereka yang lebih ramai. Wah..sedih sangat.. T_T moga Allah bg kemudahan, jalan keluar pada setiap kesusahan..

What I presented to you above adalah calculation zaman minyak harga rm1.95. Skang I dunno how. Memang ada sebabnya, tapi bukan dengan sampai rakyat jadi camni sebab untungnya sgat banyak...unless the money use for something urgent such as..

Huu..da tak faham..

Macam pe Dr asri cakap, pesan pd rakyat suh berjimat, tetapi pemimpin tetap sama je lifestyle..so macam mana tuh..?

Takpelah, memasing muhasabah balik, of coz hikmah sentiasa ada, dan on top of that, kena sentiasa fikir resolusi terbaik bg setiap kesusahan inshaAllah :)

Hafzi said...

haih...alangkah indahnye orang yang selalu berfikiran positif...
hahaha..(this is a compliment ok)

(15 minit bertafakur.. fikir ape nk tulis)....

haih...well then, saya sokong As... bosan seyh bile 'diorang' leter kat kite suh jimat.. bak kate ustaz Asri, kebayakan rakyat memang dah lame pandai berjimat...

hurm.. mase orang suh jimat cermat.. Najib bleh pulak buat jamuan untuk pelajar2 mesir ('dipilih') kat hotel .. LE 300 sumthing sekepala..

opss lupe.. tukar duit mesia baru +-RM150 sekepala... kire mura ar kot...

aiseh.. rugi tak pegi.. hahaha

NMZ said...

To Hafzi:
Rasenya sume orang kena baca artikel Dr Asri tu mengenai berjimat cermat baru semua orang akan fikir dulu sebelum suruh lagi orang2 susah berjimat.
Lupa dah baca kat mana. Dush3..!

Adui..personally, rm150/person hanya untuk jamuan makan, bukan murah tu..memang rugi la tak pegi :D

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

ya, isu minyak kembali..ingat ana pun nak kena wat satu entry psl minyak juga la...

p/s: as, artikel2 leh je bce kt blog dr asri sendiri.

NMZ said...

To BAd:
Komenan kat sini da lebeh daripada satu entry dah ni, elokla Bad wat gak but from a different view.

Erk..ye tak ye gak..hehe

Hafzi said...

aiseh... jgn la cakap camtu as.. makin nyesal lak x gi hahaha....

szakif said...

maseh nak berkata tentang perubahan gaya hidup berasaskan perubahan kewangan yang diperoleh.

kate lah tak timbul soal harga minyak, thus harga barang2 lain naik..

pastu from time to time ade segelintir pekerja yang mendapat imbuhan gaji bulanan yang meningkat selaras dengan peningkatan tahap kerjanya. gaji naik, so mesti dia pun nak ubah sikit2 gaye hidup dia.

drpd henset nokia 6*** kpd N series pulak (sebagai contoh)
drpd kancil kepada waja
drpd isteri satu, kepada isteri dua. ops*

the point is, tak kesah la taraf hidup meningkat ke, menurun, changes are always happening. most people will suit themselves to the changes that are happening within their environment. be it good change, we have to change to suit ourselves. be it bad change, we also need to suit ourselves. apa yang kerajaan syorkan tu sebenarnya nak tak nak kita akan buat jugak~

dalam kes ni, harga minyak naik, harga barang2 lain naik jugak, so kena ubah gaya hidup jugak. for example, kalo sebelum ni gi McD seminggu sekali, pasni mungkin "kena" or "boleh" ubah kpd sebulan sekali jek. kalau sebelum ni naik kembara, mungkin pasni naik moskuito. *berkata tentang diri sendiri. hoho..

NMZ said...

To Szakif:
Memang benar le, lifestyle kena la ubah untuk hadapi sume perkara yang baru timbul ini. Kalau diikutkan manusia ini sampai bebile pun takkan cukup, bagilah banyak mana pun..

Kalau boleh, pengorbanan rakyat, selari dengan pengorbanan kerajaan. Banyak benda yang tidak perlu dan menelan belanja besaq boleh dimansuhkan..

Takpelah, da bosan.. ngee :D

wallahu'alam..

aerman said...

Hmm..Ckp psl barang kehendak,ada lah kos lèpas,masih ada pilihan,boleh cuba brjimat..Kami yg miskin hnya ada brg keperluan,xde pilihan xde kos lépas,nk lg kuat brjimat..?Hutang??
Heh maaflah tuan rumah..Tumpang lalù