2 March 2009

Ah tamau belajar dah kat sini

Tibe-tibe terpacul ayat-ayat azimat tersebut petang tadi tika aku di jalanan, di kala aku bingung berfikir mencari alternatif kepada undang2 baru universiti yang belum termaktub di dalam ammendment universiti.

Undang-undang yang dikuatkuasakan, bagi aku, mestilah RELEVAN. Andai tidak relevan sekalipun, segala apa yang dilarang hendaklah disediakan ALTERNATIF.

Do you expect people to follow your rule, when the rule itself is not relevant? Yes people might obey the rule, but there would be times where the rule cannot be abide due to unavailability of the alternative ways.

And I hate when they give us compound to be paid for something which is totally not wrong. End up, they need to waive it. But I regret that they never learn from the mistakes.

-Boleh refer kisah segala saman dimansuhkan di sini dan di sini
-Penerangan kisah saman
-the first nonsense compound

Memanglah dimansuhkan, tapi BANYAK AMAT masa aku membazir dalam proses nak mansuh tuh. Kenapa aku nak mansuhkan gak?? Bak kata szakif, "it's never better to pay something that's not our fault."

I think that, I could make up "compound the series" la plak in my blog...heh.
I just regret if a management yang bukan calang-calang management, tapi management universiti, cannot handle this simple matter. Cannot organize simple things properly.

Kau bengang tak bila lepas kena saman dan penyaman tu berkata begini:

"ala, mintak maaf lah, memang awak tak salah, tapi dah TERSAMAN, takleh nak buat ape dah. Awak mintak lah kurang nanti."

Oh my..aku susah gila amat nak marah, jadi aku geram dan sabar jelah.

I would like to suggest to the university, soal jawab dulu dengan student, kalau rasa layak kena saman, barulah issue compound note. Jangan maen saman je tanpa didahului dengan investigation. Sama macam kau jatuhkan hukuman tanpa masuk biacara.

Petang tadi bila aku muka semacam dan murung, kawan aku tanya kenapa, aku jawab:

"isu sesuka hati saman ni, bukan isu individu, tapi tengah fikir masalah ummah ni. Kesian kat students sume. Even betul diorang salah pun, universiti lagilah bersalah, sebab tak bagi alternatif, tapi PAKSA students patuhi peraturan yang tak relevan."

Aku terasa nak pergi bincang dengan pihak admin, sebab dan kenapa peraturan tak relevan wujud, bila tahu sebab KUKUH aku lega sket kot. Bukan untuk aku je, tapi untuk semua pelajar. Aku tak kisah nak patuhi peraturan, cuma aku kesian kat semua students bila alternatif nya takda. Nak tak nak, students terpaksa gak langgar peraturan. Dan aku heran, mereka bukan menggangu ketenteraman awam pun.

dan isu ni bukan baru ahri ni, sejak hari pertama aku jejak kaki di sini. Takkan taknak berubah-ubah? Sampai aku terpaksa kumpul bukti semua. Tapi dah simpan jadi perkasam. Heh.

p/s: Aku bukan emo, tapi kalau kau memang mengikuti setiap entry aku, memang begini gaya aku menulis kan?

nota: despite all this, I still love my university. Er..I mean the surroundings, yang merubah aku daripada jahil kepada manusia yang lebih baik.

9 comments:

Szakif said...

bincang dengan anwar yasin k...

Master J said...

kalo nk g protest 2 admin uia kuantan..aku sokong!! =D

pnah gak saya cadangkan..kalo kita protest 4 palestine blh..knapa x protest 2 our admin sbb xreti jaga welfare student? ada plak kata extreme sgt..n consequences nanti dasyat..mebbe blh kene buang uni..down lah xde support plak =(

hehe..tp serious..admin UIA kuantan mcm hampeh..nasib baik stdnt best2 smua blh cover blik =)

Anwar Yassin said...

as kena saman sebab ape ye ? tak sempat nak baca previous entry. maaf. insya ALLAH, kami akan try bawa issue ini ke atas.

As said...

szakif
....

***

master J
ok, itu memang best
seb bek students yang tolong cover balik
dan pape hal kita gak yang kena...

master J, orang penat2 tak mention U mana, die selamba je..isk3..

***

anwar yassin
erm yang kena saman previously sume dah dimansuhkan
but very sad if it do happens again

yang as nak tekan kat sini adalah,
current issue pasal parking. Park kat depan blok pun dapat reminder sedangkan parking takde langsung dah kat CF. Dan sangatlah jauh dari blok.

Kalau tak bg park dekat ngan blok pun, bagilah alternatif. Yang park dalam kawasan court pun kena.

Sebenarnya dah tawar hati bab2 nak bawak ke atas ni..

point utama, the university shud give alternative way then abrulah bleh kuarkna rule takleh park tempat sekian2..

:(

CAHAYA said...

Cahaya memang sudah lama meninggalkan Universiti. Tetapi, perkara macam ini berlaku di mana2, termasuk di alam pekerjaan.

Baru2 ini, banyak perubahan sana sini di ofis. Dalam hati memberontak, siap rasa nak nangis lagi. Di luar mulut, tidak habis2, menegakkan keadilan dan menyuarakan apa yang patut.

Akhirnya, masih di takuk lama. Perubahan ttp terjadi. Tetapi Cahaya puas kerana rasa hati didengari.

Kamu juga harus begitu!

Jepah said...

ramai kot yg kene saman last week...
tp, xpatut rasenye yg kene saman tu kene saman...

3p4h said...

As, epah linkkan entri ni ya...


p/s: Tak puas ati dgn alsn yg dberi Sis Sabirah. Sila bca selanjutnya d blog.

As said...

CAHAYA
biasanya begitu
kali n macam hape tah
heh
sebab kan cahaya, sia2 je cakap dengan orang yang TAKNAK PEDULI dan TAKNAK FAHAM

:D

***

Jepah
patutnya admin pun kena rasa PELIK sebab tiba2 pd masa yang sama RAMAI GILER kena sama atas kesalahan yang sama.

Boleh fikri ah sape yang BERMASALAH sebenarnya

***

3p4h
kak sobi maybe kena bagi surat kot, ayat sket. Biasa as appeal memang bg surat yang berjela, yang admin takleh nak cakap pe dah melainkan waive kan..

azuwanmusa said...

Skrg ni dengan saya2 skali terbakar...Busssshhh....

Ok skrg ni pun masalah moto kena curi kat dalam ni pun cam dah naik. Aritu ada bdk farmasi hlg, terbaru kat parking belakang kom.ada jugak hlg.
Mgkn ni xleh wat pape, tp sebab tak da parking la diorg kna park kat belakang kom.
Dah rasa x selamat lagi uia ni...
Paking jauh2 kena curi. parking dpn plak kena saman..

Aish...

Er...anuar 13hb tu lmbat lg la..heh