27 March 2009

Muka tak tidur malam?

Sorry that I forgot who tagged me with this kind of rules, albumkeenamgambarkeenam, and this is the result.

Memula dulu aku ingat gambar ni boleh buat gambar poskad :D
Ni time menunggu Menteri Belia dan Sukan negeri Sabah area March 2007, dan kami semua tak tidur the whole night dan masih dalam mood terkejut subuh jam 5.00am ++

Tulah kalau biasa bangun Qiamullai tiap-tiap malam kan senang. Haih.

Eh kau tau tak senang giler je nak buat Qiamullai. Tak susah pun.
Mesti kau biasa terjaga sekejap tiap-tiap malam, biasalah manusia normal akan terjaga tiap 2 jam. Qiamullai yang paling mudah adalah bila kau terjaga sekejap tu, bangun duduk mengadap kiblat dan ingat sekejap kebesaran Allah, kemudian kau tidurlah balik.

Tak perlu bangun amik wudhu' dan solat. Ni kalau kau rasa susah sangat lah nak bangun solat. Heh. Aku taknak ah kau rasa susah benor qiam nih dan asyik fikir siapa yang buat ni 'alim benor. Kau pun boleh buat ape, tiap malam pun, inshaAllah.

Dan paling penting aku harap kau buat, time kau duduk mengadap kiblat tuh, angkatlah tangan untuk berdoa apa sahaja, moga dikabulkan Ilahi.

Tok Guru Nik Aziz pernah pesan,

“Kalau kita terjaga di tengah-tengah malam itu, ia sebenarnya satu anugerah dari Allah. Allah kirimkan malaikatNya mengejutkan kita supaya kita bangun beribadah kepada Allah. Sebagai tanda terima kasih kerana mengejutkan kita, paling malas pun, mintalah apa-apa (berdoa) walau sedikit (meskipun kita masih di tempat tidur) kepada Allah. Kemudian tidurlah.

Kalau kita sedar, kemudian kita terus sambung tidur tanpa ucapkan apa-apa (contoh beristighfar, bertahmid dan sebagainya). Kemudian malam kedua dan malam ketiga pun begitu juga. Kita bimbang malaikat tidak akan datang lagi mengejutkan kita.”

Aku pesan kat diri sendiri dan kamu semua, hargai waktu terjaga kita di tengah malam tu, moga dengan yang sikit tulah akan bawak kita kuat untuk bangun solat pulak. Berdoalah walau sikit. Boleh kita try? ;)

Tips 1: doa yang diamalkan Rasulullah apabila terjaga di malam hari --> klik sini

Tips 2: Tidur awal waktu malam area 12.15am plus minus, kau takkan rasa berat nak bangun 10-15min sebelum azan Subuh untuk solat tahajjud. Percayalah!

11 comments:

Caracol S. Trampt said...

cuba try, sebelum tido, cakap, "aku nak bangun malam ni"

insyaAllah bangun ....

Diya Kamaruzaman said...

ayat warna biru tu sangat terkesan lah as. diya biasa jgk terjaga mlm2, biasanya sambung tido je. ahaks. terima kasih byk utk peringatan dari tok guru ye as.

p/s-as nampak tinggi, hehehe =D

As said...

Caracol
yup betul.
cakap dengan diri sendiri, termasuklah doa supaya jadi lebih baik esok ahri ;)

***

Diya
ayat itu terkesan jugak untuk as :)
alhamdulillah terjumpa peringatan tuh..
er..as bukan memang tinggi ke? Haha!

Szakif said...

reminder yang serius dah lama aku tak dengar. thanks!

dan terima kaseh juge atas tips daripada tuan caracol.

aku rindu saat itu!

moon said...

Tips 2: Tidur awal waktu malam area 12.15am plus minus, kau takkan rasa berat nak bangun 10-15min sebelum azan Subuh untuk solat tahajjud. Percayalah!

wah2, really? akak akan try. =)

CAHAYA said...

Thanks for sharing! :) I like it so much. InsyaAllah akan cuba amalkan.

zahidzuhri said...

TQ da very2 much for the info,kalo terjaga malam nanti,tolong la doakan spaya aku ni selalu terjaga jugak :D

helangsenja said...

terkenang kekecohan di Kota Kinabalu dulu..huhu..kenangan yg penuh bermakna.. :)

As said...

szakif
welkam
as ingatkan diri sendiri jugak dan kongsi dgan kengkawan, macam biasa ;)

***

moon
akak, try ah tau!

***

cahaya
glad that u like it :)

***

zahid zuhri
hehehehe
inshaAllah, moga kamu mudah bangun malam untuk Dia

***

helangsenja
waaaaaa...rindu sangat3!!

Hasbi said...

kenapa gambar wajahku menjadi mangsa..=p hehe takpa2..

sebenarnya body kita pun ada alarm clock..tak caya try la kunci jam body you all tu..hehe

Muaz Nabil said...

every 2 hours kita akan auto bgn eh? yaka? REM stage eh? :p